Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä huutokaupasta kannattaa nyt ostaa? Ei ainakaan maisematauluja

Jos nyt lähtisi arvotavaran huutokauppaan, mitä sieltä kannattaisi huutaa? Onko esimerkiksi Eero Aarnion Pallotuoli arvokas vielä vuosikymmenen päästä?

Raha
 

Jos haluaisi sijoittaa muutaman ylimääräisen tonnin arvoantiikkiin, designiin tai taiteeseen, mitä kannattaisi ostaa? Itse laittaisin roponi nyt Yrjö Kukkapuron värikkäisiin Experiment-sarjan tuoleihin, vintage-laukkuihin ja suomalaiseen grafiikkaan.

Miksi? Koska niitä saa nyt kohtuuhintaan, mutta niiden arvo todennäköisesti kasvaa lähivuosina.

Arvotavaran, antiikin, taiteen ja designin huutokauppa on kuin peliä osakemarkkinoilla: tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Mutta jotain voidaan kuitenkin tietää.

Viime viikonloppuna helsinkiläisessä huutokaupassa myytiin Eero Aarnion suunnittelema ja Asko Oy:n vuonna 1965 valmistama Pallotuoli ennätyshintaan 17 000 eurolla. Hintaan vaikutti se, että tuoli oli erittäin harvinainen, sarjassaan toinen Askon valmistama, ja sen tarina eli provenienssi oli hyvin tiedossa.

Hinnasta voisi päätellä, että Pallotuoli on nyt arvossaan. Mutta kannattaako siihen sijoittaa? Mikä sen hinta on kymmenen vuoden päästä? Vieläkö joku haluaa maksaa siitä jotain silloin, kun ei itse sitä jaksa enää katsella?

"Juuri tämän kyseisen tuolin ostaja teki hyvät kaupat, ja arvo varmasti jatkaa nousuaan", sanoo pitkän linjan antiikki- ja designkauppias, tuolin kunnostanut Janne Ylönen Fasetista.

Sen sijaan tavanomainen käytetty Pallotuoli maksaa huutokaupassa korkeintaan 5 000 euroa.

Uuden Pallotuolin saa reilulla 7 000 eurolla.

Hagelstam
Huutokauppabisneksessä on meneillään sukupolvenvaihdos. Vanhempi polvi arvostaa vielä Fabergén esineitä ja vanhoja huonekaluja. Nuoret ostavat designia, kuten 1980-luvun postmodernismia. Arabian hunajapurkki on jo hieman passé.
Huutokauppabisneksessä on meneillään sukupolvenvaihdos. Vanhempi polvi arvostaa vielä Fabergén esineitä ja vanhoja huonekaluja. Nuoret ostavat designia, kuten 1980-luvun postmodernismia. Arabian hunajapurkki on jo hieman passé.

2000-luvun kehitystä on ollut se, että 1940–50-lukujen suomalaiset design-esineet ovat nostaneet arvoaan. Niitä on tullut myyntiin kuolinpesistä.

Buumi alkoi Kaj Franckin 1950-luvun laseista, ja edelleen kaikkea tuon suomalaisen designin kultakauden tavaraa myydään hyvään hintaan.

Hienoimpia valaisimia, huonekaluja ja vaaseja haluavat myös kansainväliset keräilijät, ja niiden hinnat liikkuvat tuhansissa ja kymmenissä tuhansissa euroissa.

Yksi huutokaupan lainalaisuuksista on elämän kiertokulku. Kun 1960- ja 70-luvulla perheen perustaneet alkavat poistua keskuudestamme, huutokauppoihin tulee yhä enemmän heidän hankkimiaan huonekaluja ja taidetta. Siitä aletaan kiinnostua yhä enemmän, ja parhaiden esineiden hinnat alkavat nousta.

Tähän perustuu myös 1980-luvun tuleminen. Sen buumi ei ole vielä, vaan vasta vuosien päästä.

Tosin on myös tavaraa, jota kukaan ei enää halua. Niitä ovat muun muassa 1900-luvun maisemataulut.

Arvoantiikin, perinteisen antiikin ja taiteen lainalaisuudet ovat hieman toisenlaisia, mutta siinäkin on nyt meneillään sukupolvenvaihdos. Sotilasantiikin ja postimerkkien harrastajien joukko pienenee, samoin antiikkihuonekalujen harrastajien joukko.

Venäläinen antiikki on ollut pitkään suomalaisen huutokaupan ydintä. Sitä on ollut paljon tarjolla ja sitä ovat ostaneet etupäässä venäläiset ja muut ulkomaiset ostajat.

Mutta parin viime vuoden aikana venäläisasiakkaat ovat vähentyneet, kertovat Hagelstamin ja Huutokauppa Helanderin asiantuntijat. Samalla venäläisen antiikin hinta on pudonnut reippaasti.

"Tavaran pitää olla todella hyvälaatuista. Samovaareista halutaan enää matkamallit ja jollain tapaa erikoiset, ja niissä pitää olla hyvät venäläiset leimat. Huonekalut taas menevät hävyttömän edullisesti", Huutokauppa Helanderin uusi omistaja ja meklari Mika Sirén sanoo.

Viimeisen keisarin hovihankkijan, Fabergén, korut ja esineet tosin ovat aina suosiossa ja hyvissä hinnoissa.

Bukowskin venäläisen antiikin ja taiteen asiantuntija Helena Laakso ei allekirjoita väitettä venäläisasiakkaiden vähyydestä. Laakson mukaan erityisesti nettikauppa on lisännyt venäläisasiakkaiden määrää.

"Pietarista on helppo ajaa tänne hakemaan esimerkiksi Ruotsista hankittua tavaraa. Meille tulee sitä neljä autokuormallista viikossa", Laakso sanoo.

 

Mikä on nyt in?

Eero Järnefeltin Perhe retkellä, 23 636 euroa.
Eero Järnefeltin Perhe retkellä, 23 636 euroa.

Design kiinnostaa nyt suomalaisia enemmän kuin perinteinen antiikki. Siitä kertovat myyntiluvut ja hinnat.

Kun Bukowski järjesti viime keväänä Helsingissä design-huutokaupan, ostajat kantoivat tavaraa ulos noin miljoonan euron edestä.

Tämän vuoden tammikuussa Halgelstamin kuukausihuutokaupassa maksettiin tuhansia euroja muun muassa Alvar Aallon valaisimista ja huonekaluista.

"Uniikki ja harvinainen designesine maksaa huutokaupoissa vähintäänkin yhtä paljon ja usein enemmän kuin kuvataide", sanoo Aalto-yliopistossa työskentelevä vapaa taide- ja antiikkiasiantuntija Tuija Peltomaa.

Aallon valaisimia ja huonekaluja ja Tapio Wirkkalan hienoimpia töitä ostetaan nyt kovaan hintaan myös pois Suomesta. Kaikkein harvinaisimmilla design-esineillä on jo Museoviraston maastavientikieltoja samaan tapaan kuin Mannerheim-risteillä tai muilla kansallisesti arvokkaiksi määritellyillä antiikkiesineillä.

Peltomaan mukaan ostajat tekevät eroa nyt myös siinä, onko kyse huippudesign-esineestä, vai suurina määrinä kotimarkkinoille suunnatusta designista, niin sanotusta käyttömuotoilusta.

Design kiinnostaa eniten, mutta arvoantiikki, vanhat huonekalut, korut ja matotkin löytävät vielä ostajansa.

Viime syksynä esimerkiksi Hagelstamilla ja Bukowskilla myytiin satojen tuhansien eurojen edestä myös perinteistä antiikkia, Venäjän viimeisen keisarin hovihankkijana toimineen Fabergén esineitä, 1700-luvun huonekaluja, vanhaa hopeaa ja jopa militariaa. Ostajat tulivat pääasiassa ulkomailta.

Fabergén kultasepänliike työllisti Pietarissa kymmeniä suomalaisia hopea- ja kultaseppiä, jotka valmistivat valtavat määrät keisarin palkitsemisjärjestelmään kuuluneita esineitä, kuten koruja, ja savukerasioita. Näitä liikkuu suomalaisissa huutokaupoissa.

Nämä myyvät hyvin:

1. Kultakauden taiteilijoiden työt ovat ikisuosikkeja.

Esimerkiksi Eero Järnefeltin maalaus Perhe retkellä (lähes 24 000 euroa) kuului Bukowskin viime kauden huippunoteerauksiin, samoin Akseli Gallen-Kallelan Alaston (63 300 euroa). Jos rahat eivät riitä näin kalliisiin teoksiin, kultakauden maalareilta on liikkeellä myös grafiikkaa ja pienempiä maalauksia.

Fabergé, Henrik Wigströmin tekemä savukerasia, 19 571 euroa.
Fabergé, Henrik Wigströmin tekemä savukerasia, 19 571 euroa.

2. Fabergén, korut ja esineet.

Viime syksynä Bukowskilla myydystä suomalaisen Henrik Wigströmin valmistamasta savukerasiasta maksettiin lähes 20 000 euroa. Wigström on yksi lukuisista suomalaisista Fabergélla työskennelleistä suomalaista kulta- ja hopeasepistä, jota valmistivat erilaisia koruja ja muistoesineitä Venäjän viimeisille keisareille. Esineet olivat osa keisarillista palkitsemisjärjestelmää.

3. Hyviä hintoja saatiin myös 1700-luvun ranskalaisista huonekaluista. Esimerkiksi Bukowskilla mm. Benoït Grivet'n sohvakalusto nousi 10 000 euroon. Bergére-tyylisistä, eli kokonaan verhoilluista ranskalaisista nojatuoleista maksettiin 5 000 euroa.

Alvar Aalto, Mehiläispesä-lamppu 9 907 euroa.
Alvar Aalto, Mehiläispesä-lamppu 9 907 euroa.

4. Alvar Aallon, Paavo Tynellin ja Lisa Johansson-Papén valaisimia ja huonekaluja myydään nyt huippuhinnoilla. Ostajat ovat enimmäkseen ulkomailta.

Ilkka Lammi, Ajatuksia, 56 000 euroa.
Ilkka Lammi, Ajatuksia, 56 000 euroa.

5. Nykytaiteilijoista nuorena kuollut taidemaalari Ilkka Lammi on yksi tämän hetken kalleimmista suomalaisista nykytaiteilijoista. Viime vuonna hänen teoksiaan huudettiin 50 000–70 000 eurolla.

"Minulla on kutina, että Lammin hinnat saattavat lähtevät nyt laskuun. Sitä on jo odoteltu", Aalto-yliopiston Tuija Peltomaa sanoo.

6. Reidar Särestöniemi oli tuottelias 1970-luvun suosikkimaalari. Hänen töistään joutuu nyt pulittamaan kymmeniä tuhansia euroja. Särestöniemi ja Ilkka Lammi ovat nyt niin suosittuja, että heidän teoksiaan on myös väärennetty.

7. Arabian riisiposliinia on saatavana useiden suunnittelijoiden mallistoina, mutta suosiossa ovat nyt harvinaisemmat teekupit. Kahvikuppien hinta on laskussa.

Seuraa myös näitä:

Gunnel Nymanin lasiesineet.

Ilmari Tapiovaaran huonekalut.

Dora Jungin tekstiilit.

Helena Tynellin vaasit.

 

Mikä on tulossa?

Hagelstam & Co
Christian Louboutinin Pigallet, 160 euroa.
Christian Louboutinin Pigallet, 160 euroa.

Vintage, vanhat asut, pukukorut ja asusteet ovat huutokauppabisneksen uusi trendi, jolta odotetaan paljon.

Hagelstamilla myytiin joulukuussa muutamia vintage-esineitä, kuten Ester Toivosen vuonna 1934 Miss Europa -kisoissa käyttämä iltapuku. Sen hinta nousi 1 500 euroon.

Nähtäväksi jää, ilmestyykö puku joskus vielä käyttöön, vai menikö se museoon.

Vintage voi kuitenkin Suomessa olla vaikea laji, sanoo Hagelstam & Co:n intendentti Johanna Lindfors. Hänen mukaansa Suomessa ei ehkä ole riittävästi tarjontaa, että syntyisi kunnolla kauppaa.

Tilanne on ihan eri Ruotsissa, missä on pidetty erityisesti vintageen keskittyneitä erikoishuutokauppojakin.

"Muualla maailmassa vintage tarkoittaa vaikkapa 1910- ja 1920-luvun haute couturea, Patoun tai Schiaparellin tapaisten muotitalojen varhaista tuotantoa. Meillä vintagena myydään kaksi vuotta vanhaa laukkua", Lindfors napauttaa.

Huutokaupassa saatetaan myydä myös väärennöksiä, erityisesti käsilaukkujen kanssa kannattaa olla tarkkana.

"Niistä kun eivät aina todelliset asiantuntijatkaan esimerkiksi Sothebyllä ja Christiesillä pysty sanomaan, ovatko ne aitoja vai eivät."

Huutokauppa Helander
Yrjö Kukkapuron Experiment-sarjan tuolit 1980-luvulta ovat tulossa. Nyt niitä saa vielä kohtuuhintaan. Tämä tuoli myytiin viikko sitten Helanderin huutokaupassa 450 eurolla.
Yrjö Kukkapuron Experiment-sarjan tuolit 1980-luvulta ovat tulossa. Nyt niitä saa vielä kohtuuhintaan. Tämä tuoli myytiin viikko sitten Helanderin huutokaupassa 450 eurolla.

Nämä ovat tulossa:


1. 1980-luku ja postmodernismi: Yrjö Kukkapuron 1980-luvun Experiment-sarjan tuolit. Tavallisia, saman aikakauden toimistokalusteita saa muutamalla kympillä, mutta kirkkaanvärisen keinutuolin hinta nousi vastikään huutokaupassa 450 euroon. Muutaman vuoden kuluttua saman tuolin hinta voi maailmalla olla 4 500 euroa.

Mulberryn käsilaukku, 180 euroa.
Mulberryn käsilaukku, 180 euroa.

2. Huippusuunnittelijioden vaatteet, asusteet ja kengät. Huippukokki Pipsa Hurmerinta möi Pariisin mallivuosinaan käyttämänsä Christian Louboutinin klassiset Pigalle-piikkarit joulukuussa Hagelstamin huutokaupassa. Hinta jäi 180 euroon, mikä oli yllättävän vähän uutena noin 600 euroa maksavista kengistä.

Huutokauppa Helander
Oiva Toikan lasikuutioita myydään noin 200–300 euron kappalehintaan. Niitä tulee myyntiin kuolinpesistä.
Oiva Toikan lasikuutioita myydään noin 200–300 euron kappalehintaan. Niitä tulee myyntiin kuolinpesistä.

3. Oiva Toikan 1980-luvun lasikuutiot ja linnut. Toikan 1980-luvulla tekemien kristallikuutioiden ja lintujen hinnat ovat nousseet 200–400 euroon, isoista joutuu pulittamaan jopa tonnin.

4. Tove Janssonin maalaukset. Janssonin syntymän satavuotisjuhlaa vietettiin viime vuonna ja Ateneumin näyttelyssä hänet esiteltiin nimenomaan taidemaalarina. Kaikesta, mikä liittyy Tove Janssoniin ja muumeihin, maksetaan nyt paljon, mutta Janssonin maalaukset ovat vasta tulossa.

5. Kuvataiteessa on nousussa 1950-luvun jälkeinen tuotanto ja modernismi, kultakauden maalareista muun muassa Ellen Favorin.

"On mielenkiintoista nähdä, miten 1950-luvun suosikkitaiteilijan Lars-Gunnar Nordströmin teosten hinnat kehittyvät nyt, kun hän on poistunut keskuudestamme", sanoo Bukowskin kotimaisen taiteen asiantuntija Laura Pohjola.

6. Juhani Linnovaara. Linnovaara tunnetaan parhaiten taidemaalarina, mutta nyt kiinnostavat myös hänen korunsa. Myös Leena Luostarinen ja Marika Mäkelä ovat nousussa. Samoin kuvanveistäjät Eila Hiltunen, Laila Pullinen ja Eero Hiironen.

7. Vanha suomalainen ja skandinaavinen hopea.

8. Marokkolaiset, käsin solmitut matot, erityisesti valkoiset Beni Ourain -berberimatot, joita muun muassa Alvar Aalto suosi huonekalujensa seurana.

Seuraa myös näitä:

1960-, 1970-, ja 1980-luvun huonekalut, esineet ja taide. Esimerkiksi pop-taide.

Arne Jacobsen ja muut tanskalaiset huonekalusuunnittelijat.

Moderni kansainvälinen taide.

Vanhat, erityisesti sodan aikaiset valokuvat, 1940–1950-luvun miesten kellot, pitsilakanat ja pellavaiset pöytäliinat, mustetäytekynät, Risto-Matti Ratian Palaset-sarja, Sarviksen muoviastiat, Marimekon ja Metsovaaran kankaat.

 

Näitä ei enää osteta

Huutokauppabisneksessä on meneillään sukupolvenvaihdos. Nuoremmat sukupolvet eivät piittaa isovanhempien chippendale-, rokokoo- tai biedermeier-huonekaluista, eivät posliiniesineistä tai hopeasta.

He keräävät laatua, mutta mitä tahansa vanhaa ei hankita. Tämä näkyy hinnoissa. Siksi niiden, jotka etsivät kauniita ja yksilöllisiä arkiesineitä, kannattaisi suunnata nyt Ikean sijaan huutokauppoihin, sanoo Hagelstam & Co:n intendentti Johanna Lindfors.

"Sohvanpäällystaulut", joissa kuvataan suomalainen metsä- tai järvimaisema, koivu ja vene, eivät nyt mene kaupaksi. Jopa tunnettujen taiteilijoiden maisemia on vaikea myydä huutokaupassa hyvään hintaan. 1920–1960-luvun suomalainen taide on nyt edullista.

Laskussa ovat myös vanhat huonekalut. Erilaisia jugend- ja biedermeier-huonekaluja saa nyt "hävyttömän" edullisesti, sanoo Huutokauppa Helanderin omistaja ja meklari Mika Sirén.

Bukowskin nettihuutokaupasta puolestaan saa ruotsalaisia talonpoikaishuonekaluja todella edullisesti.

Itämaisten mattojen hinnatkaan eivät nyt huimaa päätä.

"Aitojen mattojen lähtöhinnat ovat todella edullisia. Niitä saa reilusti alle tuhannen euron. Helpoiten näyttävät nyt menevän hyväkuntoiset villa- että silkkimatot", kertoo Helena Laakso Bukowskilta.

Näitä saa nyt edullisesti:

1. 1900-luvun taide: Arvid Heickell, Eero Nelimarkka, Juhani Palmu, Veikko Vionoja, Onni Oja, Ahti Lavonen.

2. Grafiikkaa. Esimerkiksi menneiden vuosien huippunimen, Pentti Kaskipuron, grafiikka on edullista.

3. Arabian kahviastiastoja on huutokaupoissa tarjolla yllin kyllin.

4. 1900-luvun hopeaesineet ja ruokailuvälineet.

Laskussa myös:

Pakistanilaiset matot, postimerkit, seinäkellot, kaappikellot ja peilit, kupariesineet, mitalit ja rahat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!