Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jakaminen on 2010-luvun megatrendi

Omistusasunnoista muutetaan kimppakämppiin, ja omat tavarat laitetaan jakoon. Jakamistalous kiinnostaa yhä useampaa suomalaista. Oliko omistaminen ohimenevä trendi?

Raha
 
Ilkka Pernu
ville männikkö
"On paljon ihmisiä, joita omistaminen ei suuresti kiinnosta. Heille riittää pääsy tavaroiden pariin", Juho Makkonen sanoo. Makkonen oli perustamassa teekkareille palvelua, jossa sai jakaa tavaroita ja palveluita.
"On paljon ihmisiä, joita omistaminen ei suuresti kiinnosta. Heille riittää pääsy tavaroiden pariin", Juho Makkonen sanoo. Makkonen oli perustamassa teekkareille palvelua, jossa sai jakaa tavaroita ja palveluita. Kuva: ville männikkö

"Voinko lainata vähän työkaluja", mies kysyy naapuriltaan.

"Totta kai", naapuri vastaa ja hymyilee ovelasti puutarha-aidan takaa.

Naapurin autotallista löytyy näyttävä työkaluarsenaali: on sirkkeliä, porakonetta, pensastrimmeriä, pistosahaa, epäkeskohiomakonetta ja viimeistelynaulainta. Naapuri lappaa työkaluja miehen syliin.

"Mä palautan nämä", mies sanoo.

"Mä tiedän", naapuri sanoo ja ottaa kännykällä kuvan työkaluja lainanneesta hölmistyneestä miehestä.

Hupaisa televisiomainos toistaa kliseistä vitsiä: naapurit eivät palauta lainaamiaan tavaroita takaisin.

Jakamisella on Suomessa huono maine. Mainoksessakin tavaroiden omistaja on menestyvä: pitkä, komea ja taitava. Hulppeassa autotallissa odottaa kiiltävä Harley-Davidson. Lainaaja sen sijaan on vässykkä.

Missä vaiheessa omistamisesta tuli ihanne, vaikka omistaminen itsessään on epätehokasta? Arvioiden mukaan ihminen käyttää omistamaansa porakonetta koko laitteen eliniän aikana yhteensä 10 minuuttia.

Tyhjäkäynti ei koske vain työkaluja: Kuuden vuoden takaisen kesämökkibarometrin mukaan kesämökkejä käytetään tyypillisesti 65 vuorokautta vuodessa, joten ne ovat asuttamatta 300 päivää vuodessa.

Televisiomainoksen kuvaamaa maailmaa ei ehkä pian enää ole. Voi olla, että tulevaisuudessa kukaan ei omista yksin mitään.

Megatrendi on käsite, jolla kuvataan kehityksen suuria aaltoja, maailmanlaajuisia ilmiöitä, joiden uskotaan jäävän historiankirjoihin. Jakamistalous on 2010-luvun megatrendi, sanovat eri alojen tutkijat.

"Länsimainen maailma on herännyt omistamisen arvostuksesta käyttöoikeuden arvostamiseen", sanoo Vesa-Matti Lahti, Sitran kestävän hyvinvoinnin tutkimustiimin johtava asiantuntija.

Jakamistaloudessa yhteisöt hyödyntävät yhteisiä resursseja. Sen sijaan, että jokaisella taloyhtiön asukkaalla on oma auto, he vuokraavat yhtä taloyhtiön autoa. Esimerkiksi Espoon Suurpellossa ja Tampereen Hervannassa Lumo-kotien asukkaat saivat viime helmikuussa yhteiskäyttöauton.

Asuntojakin on laitettu jakoon – tunnetuin palvelu on Airbnb, yhdysvaltalainen asunnonvuokrauspalvelu. Ihmiset voivat palvelun kautta vuokrata omia asuntojaan tai talojaan lyhyiksi ajoiksi. Majoitusmuodosta on tullut monissa kaupungeissa varteenotettava kilpailija hotelleille.

Jakamistalous on kehittynyt pääasiassa kolmen tekijän yhteisvaikutuksesta. Maailmanlaajuinen talouskriisi on synnyttänyt paineen luopua hyperkulutuksesta. Lama on pakottanut kierrättämään ja jakamaan, keksimään uusia ratkaisuja.

Toisaalta taas teknologinen kehitys on mahdollistanut siihen soveltuvien palveluiden ja sovellusten tekemisen. Esimerkiksi paikannusteknologia helpottaa autojen yhteiskäyttöä.

Kolmas syy on ekologinen: ihmisten huoli ympäristöstä on lisääntynyt. Samalla on alettu etsiä vaihtoehtoja kuluttamiseen ja omistamiseen perustuvalle kulttuurille.

Vesa-Matti Lahti kirjoitti kaksi vuotta sitten Jenni Selosmaan kanssa kirjan Kaikki jakoon! Kohti uutta yhteisöllistä taloutta. Jakamis- ja kiertotalouden kehitys on ollut niin huimaa, että moni kirjan utopistisista visioista on jo nyt toteutunut.

"Joka kerran, kun katson Airbnb-asuntoja, siellä on entistä enemmän tarjolla", Lahti sanoo.

Joissain maissa uusien autojen ostomäärät ovat pienentyneet. Mutta ei jakamistalous ole pelkkä voittokulkue.

Monet haluavat yhä omistaa yksin – varsinkin Suomessa.

"Ei voi sanoa, että Suomi olisi muuttunut", Vesa-Matti Lahti sanoo.

Suomalaiset ovat yhä omistajakansaa; esimerkiksi kolme neljästä asuu omistusasunnossa.

"Omistaminen on arvo sinänsä. Suurten ikäluokkien kokema niukkuus on vaikuttanut siihen, että he arvostavat omistamista ja sen tuomaa elintason nostoa", Lahti sanoo.

Omistaminen on siis statuskysymys.

Esimerkiksi naapurikateus, johon jutun alun mainos viittaa, pakottaa ihmiset uusimaan perheen autoa säännöllisesti, vaikkei muuta tarvetta olisi. Englannin kielessä sille on oma fraasinsa: Keeping up with the Joneses.
Tavaroita ei haalita vain turhamaisuudesta, vaan omistamiselle on löydettävissä peruste myös psykologiasta.

Omistaminen – tarkemmin ottaen tavaran hankkiminen – tekee onnelliseksi. Ja ihminen pitää omistamastaan parempaa huolta kuin lainatavarasta.

Omistamiseen ja kuluttamiseen perustuva kulttuuri on ollut talouskasvun edellytys. Toisaalta Suomessa on ollut vahva yhdessä tekemisen kulttuuri: 170 vuotta vanhan osuustoiminnan idea on juuri yhteisomistamisessa.

"Suomalaiset eivät ole hirveän taitavia omistajia", sanoo Iiro Jussila, Lappeenrannan teknillisen yliopiston kauppatieteiden professori. Hänen erikoisosaamisalueensa on omistaminen.

"Omistajuus on ollut kirosana samaan tapaan kuin yrittäjyys. Omistajuuteen ei ole kiinnitetty huomiota."

Taitavaa omistamista on muun muassa se, että yritys osaa arvioida, milloin on järkevää ulkoistaa ja hankkia yhteisomistusta. Jussilan mukaan taitavan ja päämäärätietoisen omistamisen osaaminen on ennen kaikkea yhteiskunnallinen kysymys. Ja nimenomaan Suomen poliittinen ilmasto on jarruttanut kehitystä.

"Vaikka kommunismia ei tänne tullut, ideologia on ollut, että omistajuutta ei ole välttämättä nähty hyvänä asiana. Kuitenkin, jos yritys osaa omistaa, se on meille kaikille hyvä juttu."

Hän ennustaa, että tulevaisuudessa yritysmaailmassa omistaminen kiinnittyy yhä enemmän muuhun kuin pääomasijoittamiseen. Esimerkiksi työntekijät tulevat omistamaan yhä enemmän yrityksiä. Se on yksi kuluttajavallan kasvun seuraus.

Sama trendi näkyy Jussilan mukaan myös yksilöiden elämässä: resurssien hukkakäytöstä halutaan eroon. Ongelmia tulee aina silloin, kun suomalaiset eivät osaa sopia yhteisomistamisen pelisäännöistä.

"Usein kuulee sanottavan, että älä vain hommaa kavereiden kanssa mökkiä."

Jakaminen synnyttää kitkaa ystävien kesken ja yhteisön sisällä. Nyt teknologia on tullut avuksi; ettei ihmisten enää tarvitsisi tapella.

 

"Bopot" eivät innostu omistamisesta

Mitä ihmettä tästä Facebookista oikein pitäisi ajatella, Juho Makkonen mietti vuonna 2008.

Yhteisöpalvelu oli juuri paisunut isoksi. Makkonen oli mukana Teknillisen korkeakoulun, nykyisen Aalto-yliopiston, tutkimusprojektissa, jossa pohdittiin, miten uutta sosiaalista mediaa voisi hyödyntää.

Syntyi Kassi-niminen verkkopalvelu, jonka avulla Espoon Teekkarikylän asukkaat pystyivät tekemään toisilleen palveluksia, vaihtamaan tavaraa ja järjestämään kimppakyytejä.

Nyt Kassista on kasvanut kansainvälinen Sharetribe-alusta, jonka avulla kuka tahansa voi luoda nettiin oman markkinapaikan. Makkonen on start up -yrityksen toimitusjohtaja.

"En usko, että omistaminen olisi out", hän sanoo.

"Uskon kuitenkin, että on paljon ihmisiä, joita omistaminen ei suuresti kiinnosta. Heille riittää pääsy tavaroihin."

Mutta ihan ketä tahansa he eivät ole. Moderneja jakamispalveluita käyttävät pääasiassa 18–40-vuotiaat kaupunkilaiset, niin sanotut bopot, boheemit porvarit.

"Porukassa on paljon hipsterhenkisiä, sellaisia, jotka käyvät Flow-festareilla. Yhteiskunnallisesti tiedostavat innostuvat tästä ensimmäisenä. He arvostavat enemmän elämyksiä kuin tavaroita."

Levyjä ei tarvitse enää omistaa, kun on Spotifyn kautta pääsy kaikkeen maailman musiikkiin. Tietosanakirjojen sijaan on Wikipedia.

Teknologiset jakamispalvelut ovat kaikkein suosituimpia Euroopan suurissa kaupungeissa, kuten Amsterdamissa ja Berliinissä. Oikeanlaisten ihmisten lisäksi kaupungeissa on toinen etu: riittävästi ihmisiä pienellä alueella.

Makkonen puhuu kriittisestä massasta. Esimerkiksi Amsterdamissa toimiva Peerby-palvelu takaa, että saat sen kautta lainaamasi tavaran puolessa tunnissa. Harvaan asutulla alueella se ei onnistuisi.

Vaikka ilmiö on vielä marginaalinen, on viitteitä siitä, että jakamistaloudesta on tulossa valtavirtaa. Siihen vaikuttaa aiemmin kuvailtujen trendien lisäksi myös yhteisöllisyyden nousu. Airbnb:n suosioon liittyy oleellisesti mahdollisuus päästä näkemään paikallista elämää hotelliaulojen sijaan.

Keskiluokkakin on uskaltanut lähteä mukaan, koska takana on luotettavan yrityksen tuoma turva. Esimerkiksi Airbnb tarjoaa rahojen turvallisen siirron ja vakuutukset.

"Kun jakaminen tehdään helpommaksi kuin omistaminen, se kasvaa tosi isoksi", Makkonen sanoo.

Hän uskoo, että lainaamisen ja jakamisen ympärille syntyvä kulttuuri tuo yhteisöllisyyden takaisin kaupunkeihin. Jotta se ei jäisi näppärien palveluiden tehtailuksi, firmojen pitäisi omaksua entistä yhteiskunnallisempi tehtävä.

"Ajattelen, että toimintaa voisi muuttaa siihen suuntaan, että ihmiset eivät enää jäisi yksin."

petteri kivimäki
Eeva-Liisa Liimatainen ja Olavi Niemi asuvat Jyväskylässä talossa, jonne pääsevät vain yli 55-vuotiaat. Oleskelutilat ovat yhteiset.
Eeva-Liisa Liimatainen ja Olavi Niemi asuvat Jyväskylässä talossa, jonne pääsevät vain yli 55-vuotiaat. Oleskelutilat ovat yhteiset.

Senioritalossa jaetaan kahvit ja lenkit

Joka iltapäivä kello 13 keitetään kahvit. Ensimmäisenä huoneeseen tuleva lataa pannun täyteen, ja jokainen juoja pudottaa pöydällä seisovaan säästöpossuun 50 senttiä. Pian kahvihuone täyttyy tassien kilinästä ja puheensorinasta.

Kaikki viisikerroksisen kerrostalon 54 asukasta ovat tervetulleita.

75-vuotias Eeva-Liisa Liimatainen ei ole viime aikoina ehtinyt kahvitella, sillä hän on viihtynyt "jumppatouhuissa" talon ulkopuolella.

"Lenkkipäivät ovat ihania, varsinkin silloin, kun lähdetään sauvakävelemään."

Jyväskylän Huhtasuossa sijaitseva asumisoikeusyhdistys Jason kerrostalo on yhteisöllisen asumisen pilottikohde. Ilona-talossa kaikki on suunniteltu ikäihmisten tarpeita ja yhteisöllisyyttä korostaen.

Jos asukkaat haluavat pelata bingoa, taloon hankitaan tarvittavat laitteet. Jos asukkaat haluavat tanssia, järjestetään hipat.

Samankaltaisia hankkeita on muuallakin Suomessa – muun muassa Helsingissä Arabianrannassa on vanhusten yhdessä rakentama Loppukiri ja Tampereella senioritalo Vaskikodit.

Jyväskylässä 40–62,5 neliön kokoisissa asunnoissa asuu vain ikääntyviä. Hakijoilta edellytettiin kolmea asiaa: vähintään 56 vuoden ikää, kykyä itsenäiseen asumiseen ja valmiutta yhteisöllisyyteen.

Sisustussuunnittelija Marika Kurki kävi sisustamassa asukkaiden suunnittelemat yhteiset tilat viime marraskuussa. Elokuussa 2015 valmistuu toinen samankaltainen talo. Suunnitteilla on kokonainen seniorikortteli; lähistöllä on riittävät palvelut; Kangasvuoren sairaala, kirjasto ja kirkko.

Taloon on muuttanut vanhuksia ympäri Suomea – iso osa maaseudulta. Liimatainen muutti taloon ensimmäisten joukossa. Hän asui aiemmin omassa 44 neliön kerrostaloasunnossa Saarijärvellä.

"Ei siellä ole yhteisöllisyyttä. Sanoin tyttärelleni, että jään ihan yksinäiseksi, kun ikäännyn."

Hän oli jo muuttamassa kaksi vuotta sitten palvelutaloon Jyväskylään, lähelle lapsiaan, kun tytär soitti kertoakseen suunnitteilla olevasta ikääntyville tarkoitetusta yhteisöllisestä talosta. Liimatainen haki ja pääsi. Sattumalta seinänaapuriksi tuli oma sisko miehensä kanssa.

"Me kaikki ymmärrämme toisiamme. Kaikilla on ollut kova elämä."

Liimatainen syntyi Saarijärveläiseen pienmaalaistaloon ja joutui sotavuosina Ruotsiin sotalapseksi.

Hän oli perheen 11:stä lapsesta toiseksi nuorin. He hoitivat yhdessä kanoja ja kasvimaata. Kaikki tehtiin yhdessä niin kuin maaseudulla oli tapana. Yhteisomistaminen on tuttua: isot, maanviljelyssä harvoin käytettävät koneet, kuten leikkuupuimurit, ovat olleet monen viljelijän käytössä.

"Ennen autettiin naapurissa toinen toista. Käytiin peltotöissä. Sellainen on tainnut poistua nykyään."

Hän asui miehensä kuoltua 1989 yksin kerrostalossa, jossa kukin piti huolta omista asioistaan. Nyt yhteisöllisessä talossa naapuriapu tuntuu taas luontevalta.

"Minulle on tullut uudenlaista vireyttä. Haluan osallistua asioihin."

Liimatainen ihmettelee, miten luontevalta kimppa-asuminen on tuntunut. Yhteisöllisyyden lisäksi häntä motivoi taloudellinen hyöty, joka asumisoikeusasunnosta tulee.

"Vaikka eläkkeeni on pieni, ei enää tarvitse joka euroa laskea, kun ostaa jotain isompaa. Juuri meni tietokone rikki, mutta ostin heti uuden."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!