Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kelpaako raha? Helpot tärpit veroilmoituksen täydentämiseen

Raha
 
Petra Piitulainen / Lehtikuva
Joululahjarahat saat varmimmin kasaan verovähennyksistä.
Joululahjarahat saat varmimmin kasaan verovähennyksistä.

Kelpaako raha? Sitä voi olla luvassa joulukuun alussa, jos jaksat täydentää veroilmoitusta.

1.Tarkista esitäytetystä veroilmoituksesta henkilötietosi ja tilinumerosi. Palkka- ja eläketiedot tulevat verottajalle suoraan eri lähteistä, kuten työnantajilta, eläkelaitoksilta tai pankeilta. Tarkista nekin.

Monelle voi tulla yllätyksenä, että myös vuokratulot pitää ilmoittaa verottajille, vaikka niistä olisi maksettu ennakkoveroja. Muuten veroa korotetaan.

2. Joululahjarahat saat varmimmin kasaan vähennyksistä. Moni voi vähentää kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja. Lisää ne veroilmoitukseen, jos tiedot puuttuvat sieltä. Omavastuu on 600 euroa ja vähennys enintään 7 000 euroa.

Tulonhankkimisvähennys myönnetään kaikille, joilla on palkkatuloa, ja verottaja tekee sen automaattisesti.

Jos palkkatulojen hankkimisesta koituu kuluja yli 620 euroa, voit vähentää summan ylittävät menot kokonaan.

Voit tehdä esimerkiksi työhuonevähennyksen, vähentää ammattikirjallisuuden ja työssä käytettävien laitteiden hankintamenoja.

3.Jos olet teettänyt remonttia tai vaikkapa tilannut hoivapalveluita kotiin, muista pyytää kotitalousvähennystä työn osuudesta. Yrityksen tulee olla ennakkoperintärekisterissä. Omavastuu on 100 euroa ja enimmäisvähennys 2 000 euroa vuonna 2013. Säilytä laskut ja kuitit.

Lisätietoa: Vero.fi > henkilöasiakkaat > kotitalousvähennys.

4. Jos olet tehnyt vaikkapa arvopaperi- tai kiinteistökauppaa, tarkista mitä veroilmoituksessa lukee niistä ja lisää puuttuvat tiedot. Voittojen ja tappioiden selvittäminen voi olla kinkkistä. Jos verottaja ei saa tarvittavia tietoja voiton laskemiseen, voit saada veronkorotuksen.

5.Veroilmoituksen täydennykset ja liitteet voi ilmoittaa netissä: Vero.fi/veroilmoitus. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä kerralla valmiiksi. Sitä voi korjata viimeisenä palautuspäivänä (yksityishenkilöillä joko 7. tai 15. toukokuuta).

 

Asiantuntijana: johtava lakimies Päivi Kaari Veronmaksajien keskusliitosta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!