Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Psykologi: Tarjousten perässä juoksijat ovat usein muita ahdistuneempia

Raha
 
Tarjousintoilija etsii halvinta voipakettia
Tarjousintoilija etsii halvinta voipakettia
Paula Bergström ostaa sieltä mistä saa halvimmalla. Hän suunnittelee seuraavan viikon ruokaostoksensa tarjousten perusteella. toimittaja Jose Riikonen , kuvaaja: Milla von Konow , editointi: Janne Järvinen

Uskomaton tarjous: tämän jutun luettuasi tiedät, kannattaako kauppojen tarjousten perässä juosta vai ei.

Aina silloin tällöin moni suomalainen sekoaa muutaman euron tähden.

Oli sitten sade, helle tai pakkanen, ihmismassat vyöryvät kohti ruokakauppaa ja ryysivät olkapäät toisiaan vasten kassajonoissa.

Jakaako kauppa ilmaiseksi tavaraa?

Ei. Kahvi vain on tarjouksessa.

Silloin käydään hakemassa kaksi kahvipakettia yhden hinnalla riippumatta siitä, onko kahvia kotona jo tarpeeksi.

Näin tekee myös Paula Bergström, 56.

"Hain omat paketit ja sanoin vielä tyttärelleni, että ottaa myös minulle kahvit", Bergström sanoo.

Olemme lyöttäytyneet Bergströmin matkaan viikonloppuostoksille Lohjalle.

Hän on tarjousintoilija, joka suunnittelee edullisten hintojen perusteella seuraavan viikon ruokaostoksensa ja saattaa reissata niiden perässä useammassakin kaupassa.

Hänellä ei ole rahasta puutetta, joten miksi hän tekee näin?

milla von konow

Tarjoukset voi jakaa kahteen pääryhmään.

Valmistajan ajamassa tarjouksessa firma tuo esimerkiksi uutta kahvimakua markkinoille tai yrittää edistää myyntiä tarjoamalla keksipakettia alehintaan. Asiakas kokeilee alennuskeksiä ja – näin valmistaja toivoo – jää koukkuun.

Kaupan ajamassa tarjouksessa puhutaan sisäänheittotuotteista: kauppa alentaa vaikkapa kahvipaketin hintaa juuri ennen juhannusta ja olettaa, että asiakas tulee tarjouksen perässä kauppaan ja lappaa koriinsa muutkin juhannusostokset. Sisäänheittotuotteita myydään joskus jopa tappiolla.

Tarjousten tavoitteena on synnyttää mielikuva: säästä ostamalla. Jos saa kolme tuotetta kahden hinnalla, tuntuu, että saa yhden ilmaiseksi – vaikka kolmatta ei edes tarvitsisi.

Pitkälti samasta asiasta on kyse myös erilaisissa bonuskorteissa. Luodaan mielikuva, että ostamalla saakin itse asiassa rahaa.

Innokas bonusten keskittäjä saattaa sokaistua ja jättää kilpailevan kaupan tarjoukset huomioimatta. Jos ostaa lapion 20 eurolla ja saa siitä bonuksia 50 senttiä, se ei ole yhtä hyvä kauppa kuin se, että ostaisi kilpailevasta kaupasta lapion 15 eurolla.

Tarjousten on tarkoitus myös viestiä yleisestä hintatasosta. Jos näkee jatkuvasti tietyn ketjun tarjouksia, ajattelee helposti, että onpa edukas kauppa.

Tarjouksiin kauppa valikoi mieluusti hintasensitiivisiä tuotteita eli sellaisia, joissa hinnan aleneminen vaikuttaa vahvasti ostopäätökseen. Sellaisia ovat esimerkiksi kahvi, alkoholi, polttoaine ja monet "tarpeettomat" heräteostokset, kuten tarjoussuklaapatukat kassan vieressä.

Kahvia pidetään etenkin vanhemman väen keskuudessa edelleen luksustuotteena, eikä se ole ihan halpaakaan. Kahvia on myös helppo varastoida. Kaikki nämä seikat vaikuttavat sen hintasensitiivisyyteen.

Bergström käy ostamassa esimerkiksi helposti varastoitavat vessa- ja talouspaperit vain muutaman kerran vuodessa – tietenkin tarjouksesta.

"Tiedän, että ne tulevat tasaisin väliajoin tarjoukseen", Bergström sanoo.

Tarkka asiakas ei mene siihen vipuun, että ostaisi kaikki tuotteensa kaupasta, jonne lähti yhden tarjouksen perusteella.

Tänään Bergström esimerkiksi ostaa Ingmariinia, mutta Lohjan Citymarketissa se maksaa 2,89 euroa, vieressä olevassa Lidlissä 2,29 euroa. Sinne Bergström suuntaa seuraavaksi.

Miksi tämä vaiva 60 sentin tähden?

Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilska on tutkinut suomalaisten kulutusta.

"Suomessa on edelleen vahvat agraarisprotestanttiset arvot", Wilska sanoo.

Se tarkoittaa, että säästäväisyys, kova työnteko ja rahan kertyminen ovat tärkeitä arvoja. Tämä näkyy etenkin vanhempien sukupolvien kohdalla.

Suomessa ei ole myöskään koskaan ollut vahvaa palvelemisen kulttuuria, vaan hommat on totuttu tekemään itse.

"Se ei oo mies eikä mikään, jos ei valmistu talo omin hartiavoimin", lauloi Leevi and the Leavingsin Gösta Sundqvist ja tiivisti suomalaisen ajatusmallin.

Siksi saattaa tuntua fiksulta käydä useammassa kaupassa tarjousten perässä ja kuluttaa aikaa pohtimalla, mistä kaupasta tuotteet saisi halvimmalla.

Maaseutuyhteiskunnan peruja on myös varastoimisvietti.

"Osa saa mielihyvää siitä, että on isot vehnäjauhopurkit ja hillot pahan päivän varalle. Se on perua maaseutuyhteiskunnasta, kun kauppa oli kaukana ja oli kallista", sanoo Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimuspäällikkö Piia Jallinoja.

Ajatellaanpa taas sitä kahvia. Iäkkäillä suomalaisilla on kollektiivinen trauma historiasta, jolloin kahvista on ollut pulaa.

Myös sosiaalinen paine ajaa ihmistä tarkkaan kulutuskäyttäytymiseen. Moni on kuullut tuttavaltaan: "Mitä järkeä oli ostaa noin kallis?"

Bergström kaivaa varhaisperunoita marketin laarista – tarjouksessa kun ovat: 49 senttiä kilo. Peruna ei normaalistikaan paljon maksa, joten miksi on niin tärkeää ostaa nekin halvimpaan mahdolliseen hintaan?

"Kyllä minä olen ylpeä itsestäni, kun ostan fiksusti", hän sanoo.

Vähävaraisia lukuun ottamatta tarjousten perässä juoksemisessa on kyse siitä, että halutaan olla fiksuja kuluttajia. Kun tuntee tehneensä fiksusti, tulee tyytyväinen olo.

Mutta kannattaako posotella autolla kupasta toiseen tarjousten perässä, sillä polttoainekin maksaa?

Bergströmin vakiokaupat ovat niin lähellä toisiaan, että rahan säästämiseksi hänen kannattaa ajaa muutamankin kymmenen sentin perässä.

Jotkut näkevät ostotapahtuman pelinä kauppiaan ja ostajan välillä. Jos onnistuu saamaan halvalla, on voittanut.

"Silloin ei tarvitse välittää omista kustannuksista, koska tärkeintä on saada kauppiaan ja kuluttajan välinen palapeli optimaaliseksi", sanoo Kuluttajatutkimuskeskuksen Jallinoja.

"Joskus sitä ihmettelee vaikkapa Stockmannilla, kun kalliisti pukeutunut, Louis Vuittonin kassia kantava nainen ostaa kosmetiikkaa ja antaa 20 prosentin alennuskupongin. Tulotasosta riippumatta ihminen voi saada tyydytystä siitä, että ei anneta ainakaan sille kauppiaalle", Jallinoja sanoo.

Tämä toimii myös päinvastoin: voi tulla hölmö olo, jos ostaa kahvipaketin viitosella ja huomaa, että viereisessä kaupassa se olisi maksanut 3,5 euroa.

Jos tällaisia alkaa ajatella liikaa, tarjouksista saattaa tulla pakkomielle.

Yhdysvaltalainen psykologi Barry Schwartz jakaa kuluttajat kahteen ryhmään kirjassaan Paradox of Choice. Toisessa ryhmässä ovat maximizerit eli maksimoijat ja toisessa satisficerit eli tyytyjät. Molempiin ryhmiin voi kuulua erilaisin ostotavoin käyttäytyviä kuluttajia, esimerkiksi himoshoppaajia tai tarkan markan ihmisiä. Erot ryhmien välillä näkyvät yksittäisiä ostoksia valittaessa: maksimoijat ovat niitä, jotka maksimoivat kaupassa voittonsa esimerkiksi tarjousten avulla, kun taas tyytyjä tyytyy siihen, mitä tuli valittua.

Schwartzin mukaan maksimoijat ovat yleisesti ottaen ahdistuneempia kuin tyytyjät. He ovat pedantteja luonteita, jotka ovat tarkkoja myös muissa asioissa.

Bergström sanoo, että kuulostaa ainakin osittain tutulta.

"Eihän sitä nyt voi tuosta vain lapata tavaraa koriin!"

Maksimoijat saattavat märehtiä pitkäänkin huonoa kauppaa.

"Mistä tahansa toiminnasta voi tulla haitallinen pakkomielle", sanoo professori Wilska.

Bergströmin tarjousinto on lähtöisin vuosien takaa. Jo isoisä kertoi hänelle pikkutyttönä, että ennen tilipäivää pitää aina olla rahaa säästössä. Viidentoista vuoden ajan hän teki perheensä ruokaostokset ja oppi käyttämään tarjouksia hyväkseen.

Enää ei tarvitsisi, koska perintö ja vakituinen työ takaavat sen, että nykyään yksin asuvan Bergströmin ei tarvitse nähdä köyhyyttä.

Mutta.

"Vaikka minulla olisi miljardi euroa, katsoisin varmaan edelleen tarjouksia", hän sanoo.

Silloin tällöin hän on joutunut kamppailemaan toimintatapaansa vastaan.

"Ostin juustoa. Toinen oli 150 gramman paketti ja toinen 300 gramman. Pienemmässä paketissa kilohinta oli paljon kovempi, mutta minä mietin, että ei hemmetti, ei se voi olla siitä kiinni! Kun en minä sitä juustoa niin paljoa edes syö, että menisi se 300 grammaa! Ostin kuin ostinkin sen kilohinnaltaan kalliimman vaihtoehdon."

Joskus on hämmentävää, kuinka ihminen voi säästää yhdessä asiassa, mutta tuhlata holtittomasti toisessa. Joku syynää tunteja hintoja ruokakaupassa, maksimoi tarjousten hyödyt ja voittaa vaikkapa kymmenen euroa viikossa. Sitten hän tuhlaa yhdessä illassa 200 euroa ravintolaan.

Järkevää?

"Mikä nyt on järkevää ja mikä ei? Ihminen pystyy perustelemaan itselleen mitä tahansa sillä lailla, että se tuntuu järkevältä", sanoo Wilska.

Johdonmukaista?

"Ihmisen vahvuuksiin kuluttajana ei kuulu johdonmukaisuus. Fiilikset ja psykologia ajavat ihmistä. Ihminen ei ole laskukone", sanoo Aalto-yliopiston markkinoinnin professori Jaakko Aspara.

Kun siis tuttu valittaa joko järjettömästä tarjousten perässä juoksemisesta tai järjettömästä tuhlailusta, kommentin voi painaa villaisella. Molemmat toimintatavat ovat aivan yhtä järjellisiä tai järjettömiä.

Bergström on saanut ostoksensa koriin, joten on aika mennä kassalle. Siellä hän vinguttaa bonuskorttia ja tarkastaa kuitin – onko tarjoustuotteet laskutettu oikein.

"En voi sanoa, että pitäisin miten sattuu ostelevia laiskoina tai tyhminä. Mutta voisi sitä rahansa järkevämminkin käyttää", Bergström sanoo.

Sitten hän lähtee Lidliin.

Ingmariini on siellä 60 senttiä halvempaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!