Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntokeskuksen sopimus kannattaa lukea huolellisesti – huomioi nämä viisi asiaa

Raha
 
Kirsi Salovaara / TaSa
Kuva: Kirsi Salovaara / TaSa

Suunnitteletko elämänmuutosta? Pyydä kuntokeskuksen sopimuspaperi kotiin ja lue se huolellisesti.

1. Kun vertailet kuntokeskusten hintoja, laske, mitä koko vuoden treenit maksavat. Joissakin kuntokeskuksissa jäsenmaksu laskutetaan 28 päivän välein, jolloin kuukausimaksu maksetaankin 13 kertaa vuodessa. Osa saleista taas tarjoaa aluksi ilmaista treeniaikaa, mutta jos loppuvuoden kuukausimaksut ovat korkeat, kilpaileva sali saattaa tulla halvemmaksi.

2. Kun olet löytänyt hyvän salin, pyydä sopimus kotiin mukaan ja mieti yön yli, mihin sitoudut. Jos allekirjoitat vuoden määräaikaisen sopimuksen (69 e/kk), teet 828 euron ostopäätöksen.

3. Tarkista sopimuksesta, saako määräaikaisen sopimuksen irtisanoa kesken kauden, jos sairastut, muutat muualle, joudut työttömäksi tai tulet raskaaksi. Kuluttaja-asiamiehen linjauksen mukaan sopimuksesta pitäisi voida päästä eroon, jos jotain yllättävää sattuu, mutta odottamattoman elämänmuutoksen määritelmästä voi tulla vääntöä. Selvitä, pitääkö esimerkiksi sairaudesta näyttää lääkärintodistus. Entä vaatiiko yritys hyvitystä alun ilmaiskuukausista?

4. Tarkista mahdolliset lisämaksut. Joillakin saleilla jäsenyyden saa vuokrata eteenpäin tai panna loman ajaksi tauolle, mutta muutoksista joutuu maksamaan palvelumaksun. Myös maksutavan muuttamisesta, esimerkiksi liikuntasetelien käyttämisestä, saatetaan veloittaa ylimääräistä.

5. Selvitä, miten jäsenyydestä pääsee eroon. Osa keskuksista vaatii sopimuksen irtisanomista paikan päällä. Joissakin keskuksissa vuoden määräaikaisuus muuttuu uudeksi määräaikaisuudeksi, jos sopimusta ei irtisano tiettynä ajankohtana. Tällaiset ehdot eivät ole kuluttaja-asiamiehen mukaan kohtuullisia, ja niistä voi valittaa Kilpailu- ja kuluttajavirastoon.

Asiantuntijana Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Katri Väänänen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!