Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloustieteen pitäisi tutkia tissejä

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.
Kirjoittaja on professori, joka miettii
ennemmin naisten takamuksia.

Taloustieteilijöiden oletetaan usein istuvan kammareissaan miettien syntyjä syviä – vakavia ja verrattain ikäviä asioita, kuten valuuttakurssit tai metalliteollisuuden suhdannenäkymät.

Minä taas istun usein miettimässä vähän vähemmän ikäviä asioita, esimerkiksi tissejä.

Hyi, joku sanoo nyt. Irstailee siellä yliopistolla verorahoilla!

En tarkoita, ettenkö keskittyisi työpaikallani työntekoon. Totta kai keskityn. Mutta työni on taloustiede, ja siinä tisseillä on oma paikkansa. Tai ainakin tulisi olla.

Kuvittelemme usein, että taloustiede on kylmä ja tylsä tiede, joka keskittyy vain rahaan ja lukuihin. Tämä on tietenkin täyttä soopaa.

Taloustieteen tulisi olla kiinnostunut kaikesta siitä, mikä vaikuttaa talouteen. Tässä tisseillä on vissi roolinsa.

Rintojen ilmeisin rooli on tietenkin alusvaatekaupassa. Rintoja hyödynnetään mainonnassa ja niillä myydään elokuvia. Ne voivat jopa vaikuttaa yksilön uramahdollisuuksiin.

Niin hassulta kuin se ehkä kuulostaakin, taloustieteen pitää olla kiinnostunut myös rinnoista. Suomenkin talous voisi olla paremmalla mallilla, jos taloustietäjät eivät olisi niin vimmatusti kiinni ideassa, jonka mukaan talousajattelun on oltava ikävää.

Tulevaisuuden talous ei rakennu vain niille asioille, jotka tänään tuntuvat vakavilta ja tärkeiltä. Pitkään talouttamme määrittelivät metallit ja metsä, tulevaisuudessa ehkä enemmän elämykset, design ja tarinallistaminen. Menestystä voi rakentaa turhamaisilta kuulostavista asioista niin kuin peleistä, leikeistä ja vaikkapa tisseistä. Taloustiede, joka ei ota näitä vakavasti, on menettänyt oikeutensa kutsua itseään tieteeksi.

Joten minä istun ja mietin rintoja. Pyyteettömästi talouden ja tieteen parasta ajatellen. Se on kova homma, mutta jonkun sekin on tehtävä.

Tissit ovat sitä paitsi edesauttaneet taloudellista kasvua tässäkin kolumnissa. Luithan sinäkin tänne asti. Se taas auttaa Helsingin Sanomia, ja minähän yritän aina auttaa.

You're welcome.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!