Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapseni on lyhyt, voiko hänestä siis koskaan tulla rikasta?

Raha
 

Harva vanhempi yrittää optimoida kasvatuksen niin, että lapsesta tulisi mahdollisimman rikas. Useimmat yrittänevät tehdä jälkikasvustaan onnellisia, tasapainoisia ja järkeviä ihmisiä, jotka aikuistuttuaan pärjäävät yhteiskunnassa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on kuitenkin julkaistu kymmenittäin oppaita, joissa neuvotaan, miten lapsesta tehdään rikas.

Monelle asialle ei voi mitään. Vaikka tiedetään, että pitkät tienaavat keskimääräistä enemmän kuin lyhyet, lapsen pituuteen vaikuttaminen on miltei mahdotonta. Kyse on kuitenkin keskiarvoista: pituus ei automaattisesti takaa parempaa tulotasoa, ja lyhytkin yksilö voi tienata oikein hyvin. Lisäksi pituus vaikuttaa vähemmän kuin vaikkapa älykkyysosamäärä, joka taas vaikuttaa vähemmän kuin perheen tulotaso.

Kasvatuksella voi kuitenkin asiantuntijoiden mukaan vaikuttaa ainakin jonkin verran. Mikä parasta, kasvatusneuvot, joiden pitäisi tehdä lapsesta rikas, ovat usein samoja, joiden pitäisi tehdä lapsesta myös onnellinen ja järkevä.

Tutkimusten mukaan hyvätuloisissa perheissä lapset harrastavat enemmän ja vanhemmat viettävät heidän kanssaan enemmän aikaa.

Tällä on monia yllättäviäkin seurauksia. Yhdysvaltalaistutkimuksessa kävi ilmi, että hyvätuloisten perheiden lapset ovat kuulleet kouluun mennessään merkittävästi enemmän puhetta kuin köyhien perheiden lapset.

Tämä johtuu muun muassa siitä, että koulutetuissa, hyvätuloisissa perheissä lapsille puhutaan ja heidän kanssaan ollaan enemmän. Heillä on koulun alkaessa merkittävästi parempi sanavarasto ja sosiaaliset kyvyt kuin köyhistä perheistä tulevilla tovereilla. Se taas vaikuttaa opintomenestykseen, joka vaikuttaa tulotasoon. Lisäksi se lisää onnellisuutta ja nostaa itsetuntoa.

Samassa tutkimuksessa onneksi huomattiin, että kyseessä ei ole mikään rikkaille varattu taikakikka. Kun vähävaraisten perheiden vanhemmat alkoivat panostaa lapsen kanssa puhumiseen ja ajanviettoon, lapsi sai samat tulokset kuin rikkaampien perheiden lapset.

Myöskään lapsen harrastuksen hinnalla ei näyttäisi olevan merkitystä tulevaan menestymiseen.

Köyhissä perheissä ajan löytäminen saattaa tietysti olla vaikeampaa, jos vaikkapa yksinhuoltajan on käytettävä paljon aikaa töissä.

Toinen tutkimuksissa havaittu asia on, että suhde rahaan peritään usein vanhemmilta. Jos kotona tuhlataan holtittomasti tai arvostetaan rahaa yli kaiken muun, asenne saattaa periytyä lapsille.

Köyhyys tai rikkaus eivät ole ensisijaisesti asennekysymyksiä, mutta kotona opitaan, mitkä asiat ovat tavoittelemisen arvoisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!