Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi sorrun aina heräteostoksiin?

Viisi syytä, miksi niin usein haksahdamme ostamaan hetken mielijohteesta.

Raha
 
Päivi Huotari  
Aleksi Kinnunen
Kuva: Aleksi Kinnunen

1. Heräteostokset ovat impulsiivisia ja niillä tavoitellaan nautintoa. Aito heräteostaja elää tässä hetkessä ja ajassa. Hänellä ei ole huolta huomisesta eikä rahojen riittävyydestä.

Jos ostosten teko ryöstäytyy kokonaan käsistä, käyttäytyminen muuttuu ongelmalliseksi. Muut tuppaavat moralisoimaan turhan tavaran ostelijaa silloinkin, kun se ei ostelijaa haittaa.

 

2. Heräteostoksista on yhä vaikeampaa kieltäytyä, koska verkkokaupat ovat auki ympäri vuorokauden.

Suurin osa osaa säilyttää silti kontrollin ostosten teossa. Järkevän kuluttajan heräteostos voi olla myös harkittu. Tarpeellinen vaate tai tavara saatetaan ostaa esimerkiksi kaupungilla kierrellessä tai lomamatkoilla.

 

3.Mitä suurempi alennusprosentti, sitä helpompi on sortua. Järkeväkin voi -70 % -kylttien edessä alkaa perustella itselleen, miksi tarvitsee tuotetta ja miksi se kannattaa ostaa juuri nyt. Vaate, joka ei sittenkään ole täysin mieluinen ja sopiva, tarttuu mukaan.

Koska heräteostosta ei ole mietitty loppuun asti, vaate voi jäädä käyttämättä.

 

4. Heräteostosten teko liitetään usein naisiin. Naisten kosmetiikkahankintoja pidetään usein heräteostoksina. Se on nurinkurista, koska ulkonäköä pidetään menestyksen merkkinä.

Naiset perustelevat heräteostosta tunteella: "Mä rakastan tätä vaatetta". Miehet eivät sano rakastavansa Mersua, vaikka rakastaisivatkin.

 

5. Mutta osaavat miehetkin tehdä heräteostoksia. Ruokabudjetti voi olla pieni, mutta harrastuksiin, kuten urheiluun, kalastukseen ja metsästykseen, riittää rahaa tolkuttomasti.

Koiralla pitää ehdottomasti olla kallis paikantamislaite – itse riistahan on ilmaista.

Uusia uistimia ja työkaluja kolahtelee säännöllisesti ostoskoriin, vaikka tismalleen samanlaisia olisi kotona jo ennestään. "Niitähän saattaa joskus tarvita", he perustelevat.

Miehille sallittuja investointeja ovat kännykät, tietokoneet ja muu teknologia, samoin niiden päivittäminen uusiin laiteversioihin.

Keski-ikäinen saa toki tehdä omilla rahoillaan mitä haluaa, vaikka heräteostoksia. Kovin ekologista se ei kuitenkaan ole.

Asiantuntijana kuluttajaekonomian yliopiston lehtori Minna Autio, Helsingin yliopisto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!