Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vauraus tekee ihmisen itsekkääksi ja köyhyys tyhmäksi

Oletko miettinyt, miten raha voi muuttaa ihmisen persoonallisuutta? Tässä jutussa kerromme, kuinka vaurastuminen ja köyhtyminen vaikuttavat mieleen.

Raha
 
pekka elomaa, kuvankäsittely kimmo taskinen hs

1. Miten rikastuminen muuttaa ihmistä?

Kun ihminen rikastuu, hänestä tulee röyhkeä, itsekäs ja ahne.

Näin kertovat paljon julkisuutta saaneet yhdysvaltalaistutkimukset. Rikastuminen muuttaa ihmisen ajattelua tavalla, josta ei välttämättä seuraa muille ihmisille hyvää – tai niin kuin tutkimuksia johtanut Berkeleyn yliopiston apulaisprofessori Paul Piff kuvaa, rikastumisen myötä ihmisestä tulee "asshole", mulkku.

Se selvisi, kun Piff pani ihmiset pelaamaan maailman suosituinta lautapeliä, Monopolya.

Tässä pelissä on jotain mätää.

Toinen Monopoly-pelaaja saa pelinappulakseen Rolls Roycen, toinen vanhan kengän. Rolls Royce -pelaajalla on pelin alussa kaksi kertaa niin paljon rahaa kuin vastapelurilla. Lisäksi hän saa jokaisella kierroksella kaksi kertaa niin paljon palkkiorahaa kuin toinen, ja kaiken kukkuraksi Rolls Roycella Monopoli-lautaa kaahaileva pelaaja saa heittää kahta noppaa, vastapeluri vain yhtä.

Pelin lähtöasetelma on siis räikeän epäreilu. Vanhalla kengällä pelaavalla ei käytännössä ole mahdollisuuksia voittaa, kun voitto on jo lähdössä pedattu Rolls Roycelle.

Pelissä on jotain mätää, koska se on osa professori Piffin tutkimuksia.

Piffin Monopoli-tutkimukseen osallistui yli 200 ihmistä. Kolikonheitto määräsi kumpi pelaaja sai rahakkaamman roolin.

Pelaajat eivät tienneet, mitä tutkittiin, mutta huomasivat nopeasti pelin epäreilun asetelman.

Mitä sitten tapahtui?

Pelaajat, joilla oli enemmän rahaa ja mahdollisuuksia pelissä, alkoivat käyttäytyä yllättävällä tavalla.

He hakkasivat nappulaansa pelilautaan kovempaa.

He alkoivat istua leveämmässä haara-asennossa.

He alkoivat välttää katsekontaktia vastapeluriin.

He söivät enemmän suolakeksejä pöydällä olleesta kulhosta.

He tuulettivat voittojaan riemukkaasti.

Paremmasta lähtöasetelmasta startannut pelaaja voitti jokaisessa tapauksessa pelin. Se, mitä tapahtui pelin jälkeen, kertoo professori Piffin mukaan paljon ihmisluonteesta ja siitä, miten raha vaikuttaa siihen.

Pelin jälkeen voittanut pelaaja oli vakuuttunut siitä, että hän ansaitsi voittonsa. Pelaaja oli vakuuttunut, että voitto oli hänen strategiansa ja kykyjensä ansiota. Voitto ei pelaajan mukaan johtunut siitä, että peli oli epäreilu.

Piffin mukaan ihmiset selittävät itselleen, että heille lahjoitettu etuoikeus onkin ansaittu ja kuuluu heille heidän erinomaisuutensa tähden.

Maailma on kuin epäreilu Monopoly-peli, Piff sanoo.

"Tätä Monopoly-peliä voidaan pitää vertauskuvana yhteiskunnasta ja sen hierarkiasta", Piff sanoi puheessaan Ted-seminaarissa viime vuoden lokakuussa.

Piff kollegoineen on tutkinut vaurauden vaikutusta ihmismieleen monin tavoin kahdeksan vuoden ajan. Ted-puheessaan hän tiivisti tutkimusten havainnot.

"Kun ihmisen vauraus lisääntyy, myötätunnon ja empatian tunteet vähenevät. Samalla ihmisistä tulee itsekkäämpiä ja heissä voimistuu tunne siitä, että he ovat ansainneet osansa", Piff sanoi. Ted-seminaarissa videoidun on katsonut netissä yli kaksi miljoonaa ihmistä.

Piff on tutkimuksissaan todennut lisäksi seuraavaa: rikkaat lahjoittavat hyväntekeväisyyteen suhteessa vähemmän kuin köyhät, rikkaat pysähtyvät suojatien eteen köyhiä harvemmin ja rikkaat syövät lapsille tarkoitettuja karkkeja enemmän kuin köyhät.

Piffin mukaan tutkimukset eivät osoita, että rikkaat ihmiset ovat sinänsä ikävämpiä ihmisiä kuin vähemmän varakkaat. Ne kertovat, että raha vaikuttaa ihmisten mieleen.

Rikastuminen tekee ihmisestä kuitenkin onnellisen, on todettu lukuisissa tutkimuksissa. Raha tuo ihmiselle vapautta, valtaa ja vähentää huolia.

Mutta kasvaako onnellisuus rikkauden rinnalla loputtomiin – siitä tutkijat ovat kiistelleet vuosikymmeniä.

Taloustieteen professori Richard Easterlin totesi laajojen tutkimusten jälkeen 1970-luvulla, että rikkaat ovat onnellisempia kuin köyhät, asuivat he sitten Yhdysvalloissa tai Sri Lankassa.

Easterlin kuitenkin havaitsi, että korkeimman tulotason maat eivät olleet onnellisimpia, eikä onnellisuus lisääntynyt esimerkiksi Yhdysvalloissa taloudellisen kasvun myötä. Rikkaat yhdysvaltalaiset olivat yhtä onnellisia kuin köyhien maiden rikkaat.

Professori arvioikin, että kasvava talous tuottaa ihmisille jatkuvasti uusia tarpeita, joita tavoitella. Näin ihmiset ovat aina tyytymättömiä siihen, mitä heillä on, mistä seuraa ikuinen jahti paremmasta elämästä – ja talouden ikuinen kasvu.

Princetonin yliopiston vuonna 2010 julkaisemassa tutkimuksessa tutkijat pystyivät laskemaan rahasumman, jonka jälkeen ihmisen onnellisuus ei enää kasvanut. Tuo summa oli Yhdysvalloissa toteutetun tutkimuksen mukaan 75 000 dollaria (61 000 euroa) vuodessa.

Tutkijoiden erimielisyys kuitenkin jatkuu: Huhtikuussa 2013 julkaistun Michiganin yliopiston tutkimuksen mukaan ihmisen onnellisuus näyttäisi lisääntyvän loputtomiin omaisuuden kasvaessa.

Rikastuminen näyttää tutkimusten mukaan lisäävän onnea, mutta yllättävästä rikastumisesta seuraa myös pelkoja. Tämä kävi ilmi tutkimuksessa, joka käsitteli suomalaisia lottovoittajia.

Vuonna 1998 julkaistun tutkimuksen mukaan lottovoittajat salailevat voittoaan, koska pelkäävät menettävänsä rahansa ja ystävänsä. Samalla he kuitenkin tuntevat tulevaisuutensa olevan turvattu, vaikka useimmat jatkavatkin päivätöissään.

Usein ihmisen menneisyys sanelee sen, miten rahaan suhtautuu, sanoo Jyväskylän yliopiston sosiologian professori Terhi-Anna Wilska.

"Raha lisää vapauden tunnetta, mutta riippuu ihmisestä, miten sitä käsittelee. Rikastuminen tekee ihmisen tavallaan erilaiseksi, joten voi olla, että hän ei koe enää kuuluvansa siihen ryhmään, johon aikaisemmin kuului. Mutta en usko, että ihmisille käy Suomessa yleensä henkisesti heikosti, sillä Suomessa eletään aika tasa-arvoisessa yhteiskunnassa."

Wilskan mukaan professori Piffin Monopoli-tutkimuksen johtopäätöksiä ei voikaan suoraan yleistää koskemaan Suomea. Hän sanoo, että rikastuminen voi ennemminkin lisätä ihmisten auttamisen halua.

"Piffin ajatuksena on varmasti se, että rikkaat elävät omassa maailmassaan, omassa kuplassaan. Tämä pätee varmasti luokkayhteiskuntiin, joissa luokkajako on jyrkempi. Jossain vielä räikeämmässä maassa tulokset voisivat olla vielä hurjemmat."

Wilska sanoo, että Monopoly-tutkimus kertoo ehkä enemmän siitä, miten ihmiset suhtautuvat voittamiseen: aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että ihmiset selittävät voittojaan ja onnistumisiaan usein omilla kyvyillään, vaikka kyse olisi ollut tuurista.

"Ja epäonnistumisia tavataan selittää vastaavasti olosuhteilla", Wilska sanoo.

Rikastumista ylipäätään ei ole tutkittu Suomessa kovin paljon:

"Rikastumista ei ole tutkittu niin paljon kuin köyhyyttä, koska rikkautta ei ole koettu niin suureksi ongelmaksi."

Seuraavaksi perehdymme siis siihen, miten rahapula vaikuttaa ihmisen mieleen.

2. Miten köyhtyminen muuttaa ihmistä?

Kun ihminen köyhtyy, hänen elämänsä laatu heikkenee.

Pahinta on ajattelukyvyn heikkeneminen, sanoo köyhyyttä ja hyvinvointia tutkiva Itä-Suomen yliopiston sosiologian professori Juho Saari.

Köyhyys kuormittaa aivoja, koska on jatkuvasti murehdittava, riittävätkö rahat laskuihin, ruokaan ja muihin päivittäisiin menoihin.

"Ihmiset eivät välttämättä edes uskalla avata postiaan, koska eivät enää kestä lisäkuormaa. Energia kuluu päivittäiseen selviytymiseen", Saari sanoo.

Kärjistettynä: köyhyys tekee ihmisestä tyhmän.

Näin totesivat myös professorit Sendhil Mullainathan ja Eldar Sharif tutkiessaan köyhyyden vaikutusta ihmisen älykkyyteen. Kaksikko vertaa köyhän ihmisen aivoja vanhaan puhelinlinjaan, kun rikkaampien aivot huristelevat laajakaistalla.

Harvardin yliopiston talouskäyttäytymisen professori Mullainathan ja Princetonin yliopiston psykologian professori Sharif tekivät tutkimustaan muun muassa sokeriruokopelloilla Intiassa. He haastattelivat 464 sokeriruo'on viljelijää Villupuramin ja Tiruvannamalain alueilla Intiassa.

Tutkijat tekivät viljelijöille älykkyystestin ennen kuin he olivat korjanneet satonsa ja sadonkorjuun jälkeen. Ennen sadonkorjuuta viljelijöillä ei ollut rahaa ja he menestyivät älykkyystesteissä huonosti. Sadonkorjuun ja myynnin jälkeen tilipussi oli paisunut, ja myös älykkyystestien tulokset kohosivat.

Professorien mukaan testimenestyksen parantuminen johtui siitä, että rahahuolet eivät kuormittaneet enää viljelijöitä.

"Kuukausi sadonkorjuun jälkeen viljelijät ovat varsin rikkaita. Kuukautta ennen sadonkorjuutta edelliset rahat ovat ehtyneet, ja he ovat varsin köyhiä", Mullainathan kirjoitti Science-tiedejulkaisussa julkaistussa tutkimusraportissa.

"Näemme, että älykkyysosamäärä nousee, kun he ovat rikkaita. Virheiden määrä ja reaktioajat painuvat alaspäin", hän kirjoitti.

Tutkijat tekivät testejään myös yhdysvaltalaisessa ostoskeskuksessa. He tekivät älykkyystestejä pieni- ja keskituloisille amerikkalaisille. Puolet osallistujista pyydettiin ennen älykkyystestiä pohtimaan tilannetta, jossa he joutuisivat korjauttamaan autoaan tuhannella dollarilla. Pelkästään tämän miettiminen laski heidän älykkyystestituloksiaan 13–14 pisteellä, mitä voi verrata yhden yön valvomiseen.

"Jotkut ihmiset väittävät, että köyhät ihmiset tekevät huonoja valintoja, koska ovat vähemmän kyvykkäitä. Meillä on toinen näkökulma: ehkä köyhät ovat ihan yhtä kyvykkäitä kuin kuka tahansa. Ehkä ongelma ei ole köyhissä ihmisissä vaan siinä, minkälaisia rajoitteita köyhyys asettaa ihmisten ajattelulle", Mullainathan kirjoitti New York Timesissa.

Köyhyys heikentää ajattelukyvyn lisäksi myös ihmisen sopeutumiskykyä, tavoitteiden asettamista ja altistaa addiktioille, listaa professori Juho Saari.

"Kun ihmisiä riittävän paljon kolhitaan, he eivät enää jaksa, ja kyky sopeutua uusiin tilanteisiin heikkenee. Ihminen alkaa ajatella, että hän ei voi saavuttaa asioita, joita hän todella haluaa. Ihmiset saattavat sanoa, että ei kiinnosta tai että työelämässä on kamalaa, koska he olettavat, että eivät voi saavuttaa tavoitteitaan."

Köyhyys on siis kuin aivoja syövä loinen, kuten tiedetoimittaja Jani Kaaro kirjoitti aihetta käsitelleessä kolumnissaan.

Samalla tavalla rikkauden voi nähdä aivoloisena, joka tekee ihmisestä röyhkeämmän, jos professori Paul Piffin tutkimuksiin on luottaminen.

Piffin tutkimukset ovat saaneet paljon julkisuutta Yhdysvalloissa, jossa kriitikot ovat tuominneet ne tarkoitushakuisiksi. Piff onkin myöntänyt omat ennakkoluulonsa.

"Olisin todennäköisesti vähemmän innoissani, jos olisimme huomanneet, että korkeamman statuksen ihmiset ovat anteliaampia. Mutta niin ei käynyt", hän sanoi New York -lehdessä.

Paitsi silloin, kun tapahtuu ilmiö, jota Piff kutsuu "psykologiseksi interventioksi".

Yhdessä tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin 46 sekuntia pitkä video, joka kertoi köyhistä lapsista. Video muistutti katsojia siitä, että maailma on täynnä köyhyyttä ja siitä johtuvaa kärsimystä.

Tämä oli Piffin mukaan psykologinen interventio, joka muutti rikkaampien käytöstä.

Tunti videon katsomisen jälkeen tutkijat tutkivat, miten ihmiset käyttäytyivät koetilanteessa, jossa he saivat mahdollisuuden auttaa ahdinkoaan valittanutta tuntematonta ihmistä.

Kun rikkaita oli muistutettu maailman epäkohdista, heidän käytöksensä oli erilaista kuin muissa Piffin tutkimuksissa.

Rikkaista tuli ihan yhtä anteliaita kuin köyhemmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!