Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinnostaako bitcoin? Näin otat sen käyttöön

Raha
 

Miten voin ryhtyä bitcoinin käyttäjäksi?

Tarvitset bitcoin-lompakon. Se on sovellus, jolla voi lähettää, vastaanottaa ja hallinnoida bitcoineja. Sen voi asentaa tietokoneeseen, kännykkään tai tablettiin.

Tietokoneisiin eräs hyvä ja luotettava lompakko on nimeltään Electrum. Android-älypuhelimiin ja tableitteihin voi suositella Mycelium-lompakkoa ja Applen vastaaviin laitteisiin Breadwallet-lompakkoa.

Miten saan bitcoineja?

Euroja voi vaihtaa bitcoineiksi monissa erilaisissa verkkopalveluissa. Aloittelijalle yksi helppo vaihtoehto on suomalainen bittiraha.fi –palvelu.

Suomessa on myös kymmenkunta bitcoin-seteliautomaattia, joihin voi syöttää käteistä ja saada vastineeksi bitcoineja. Automaattia käyttäessä on syytä olla mukana älypuhelin tai taulutietokone, jossa on bitcoin-lompakko. Sen maksuosoite pitää esittää seteliautomaatille.

Miten maksan bitcoineilla?

Ravintoloissa ja kaupoissa se käy helpommin, jos älypuhelimessa on bitcoin-lompakko. Myyjä esittää kassalla taulutietokoneen näytöltä bitcoin-osoitteen, johon maksu suoritetaan. Tämä osoite luetaan älypuhelimen kameralla.

Jos bitcoinilla maksetaan verkkokaupassa, maksu tehdään yleensä hiirellä klikkaamalla. Toinen vaihtoehto on lukea silloinkin maksuosoitteen qr-kood tietokoneen ruudulta älypuhelimen kameralla.

Onko bitcoinissa jonkinlaisia käyttömaksuja?

Yksi bitcoin-rahansiirto maksaa muutaman eurosentin. Siirron voi tehdä myös ilmaiseksi, mutta silloin raha siirtyy hitaammin vastaanottajalle.

Erilaisten oheispalveluiden käyttö maksaa yleensä enemmän. Esimerkiksi kun seteleitä vaihdetaan bitcoineiksi seteliautomaatilla, pitää usein maksaa käyttömaksua viisi prosenttia vaihdettavasta summasta.

Miten rahojen turvallisuudesta pitää huolehtia?

Kerran tehty bitcoin-rahansiirto on yleensä peruuttamaton – toisin kuin vaikkapa luottokorttimaksu, jonka voi reklamoida Luottokunnalle, jos kortti vaikkapa kopioidaan. On oltava tarkkana, kenelle bitcoineja siirtää.

Ulkopuolisia ei saa päästää käyttämään omaa bitcoin-lompakkosovellusta. Lompakot säilyttävät tietoja, joiden avulla omat rahat voi siirtää tililtä pois.

Lompakon tiedot on syytä varmuuskopioida, koska jos vaikkapaälypuhelin hukkuu, ei rahoihin ehkä enää pääse käsiksi. Moni lompakko tarjoaa varmuuskopiointiin erästä takuukeinoa. Ne kertovat käyttäjälle selkokielisen koodilauseen, jonka avulla rahoihin pääsee käsiksi muualtakin kuin lompakosta: se on eräänlainen pitkä yleisavain.

Tämä lause pitää kirjoittaa muistiin ja se pitää säilyttää hyvässä tallessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!