Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tahdotko puolittaa kaiken – vai solmisitko avioehdon?

Tammikuu on häämessujen aikaa. Häähumussa on hyvä pohtia, solmisiko avioehdon.

Raha
 
Colourbox
Kuva: Colourbox

1. Jos aviopari tai rekisteröity pari eroaa, eikä avioehtoa ole, yhteenlaskettu omaisuus jaetaan periaatteessa tasan velkojen vähentämisen jälkeen. Käytännössä varakkaampi puoliso joutuu yleensä maksamaan tasinkoa vähemmän omistavalle. Pari voi kuitenkin tehdä avioehdon, jolloin omaisuus jaetaankin toisin. Haluttaessa avioehto on voimassa vain erossa mutta ei, jos toinen kuolee.

2. Sopimus voidaan laatia avioliiton aikana tai ennen liittoa, jolloin se astuu voimaan avioliiton solmimisesta. Avioehtoon vaaditaan molempien suostumus.

3. Sopimuksia on sisällöltään monenlaisia. Avioehto voi määrätä, että kummallakaan osapuolella ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen aviopuolison omaisuuteen. Avioehto voi koskea vain tiettyä osaa omaisuutta. Avioehdon avulla voidaan sulkea esimerkiksi perintönä tai lahjana saatu tai saatava omaisuus avio-oikeuden ulkopuolelle. Uusperheessä voidaan haluta varmistaa, että omaisuus ei päädy avio-oikeuden kautta puolisolle ja tämän kuoltua hänen perillisilleen.

4.Ammattilaista on hyvä käyttää avioehdon teossa etenkin, jos omaisuutta on paljon tai varallisuuserot ovat suuret. Kaikkia tyydyttävään ratkaisuun päästään usein parhaiten avioehdon ja testamentin yhdistelmällä.

5. Avioehtosopimus on tehtävä kirjallisena ja molempien puolisoiden on allekirjoitettava se. Myös kaksi todistajaa tarvitaan. Avioehtosopimus on rekisteröitävä maistraatissa, jotta se tulee voimaan. Rekisteröinti maksaa 55 euroa.

Avioehtoa voidaan myös muuttaa, kun perhe kasvaa ja varallisuutta kertyy.

Asiantuntijana auktorisoitu lakimies
Jannika Enegren-Åberg.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!