Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi ehdotus Suomen talouden nousuun: päiväunet

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Taannoin mediassa päiviteltiin eduskunnan uusia torkkupeittoja, vaikka ostos taisi olla kustannuksiltaan pienimpiä, joita eduskunta on saanut aikaiseksi.

Näin uuden vuoden aluksi mietin, josko ongelma olikin peittojen vähäinen käyttö, ei niinkään hinta.

Entäpä jos edustajat ottaisivat päivisin nokoset? Tekisivätkö he levänneinä parempia päätöksiä? Yksikin hyvä päätös voisi maksaa torkkupeitot takaisin monituhatkertaisesti.

Mutta eihän näin saa sanoa. Torkkumista paheksutaan, ja moni jopa rehvastelee lyhyillä yöunillaan.

Puhumme kauhistuneina valtion velasta ja pikavipeistä ja samalla unohdamme vielä uhkaavamman velan, jota Suomi kantaa. Univelan.

Tiedämme nimittäin aika paljon unen tärkeydestä. Tiedämme että unen puute on haitaksi terveydelle, jopa immuunijärjestelmälle. Se myös heikentää kognitiivisia kykyjä.

Samalla univajeesta on tullut kansantauti. Niin nuoret kuin keski-ikäiset nukkuvat liian vähän. Syy on usein ihanuuksissa, joita digiteknologiat ovat meille tuoneet. Joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet suomalaisista nukkuu huonosti.

Miksi tämä on ongelma? Koska nyky-Suomi nikottelee, eikä uutta Suomea rakenneta väsynein mielin. Tarvitsemme luovuutta, palvelukehitystä, uutta yrittäjyyttä ja innovatiivisia ratkaisuja, Arkadianmäeltä ja muualtakin. Se vaatii teräviä ja kunnolla levänneitä aivoja.

Jos haluamme aidosti kehittää Suomea, meidän tulisi huomioida esimerkiksi juuri torkkujen tärkeys. Tutkimus toisensa jälkeen on osoittanut, että päiväunet tehostavat luovuutta ja innovatiivista ajattelua. Silti päiväunia kohdellaan vieläkin syntinä.

Niinpä kärvistelemme kokouksissa, huonosti nukkuneina ja kahvin voimalla, ja illalla päivitämme Facebookia kertoaksemme, kuinka monta sarjaa olemme Netflixistä katsoneet. Torkkuja ei kukaan kehtaa ottaa tai ainakaan julkisesti tunnustaa.

Suomen pelastaminen ei välttämättä vaadi mahdottomia ponnistuksia tai edes suunnattomia uhrauksia. Muutos voi lähteä hyvin pienistä asioista, esimerkiksi siitä, että muistaa nukkua.

Päikkäreillä Suomi nousuun!

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!