Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Andre Juselius ostaa glögiä bitcoineilla, koska valtioon ei voi luottaa

Bitcoin on vaihtoehtovaluutta, jota intoilijat kutsuvat tulevaksi maailmanvaluutaksi ja skeptikot kuplaksi. Voisiko se haastaa euron tai dollarin? Ja jos ei, niin mikä virka sillä on?

Raha
 
Tämä sinun pitää tietää Bitcoinista
Tämä sinun pitää tietää Bitcoinista
Virtuaalivaluutta bitcoin syntyi vuonna 2008. Matkalle on mahtunut huimia nousuja ja kimurantteja mutkia. Esittelemme bitcoinin tien lyhyesti. Toimittaja: Laura Halminen, Grafiikka: Boris Stefanov ja Uolevi Holmberg

"Pari glögiä, kiitos. Ja coineilla maksetaan."

Olemme tulleet jouluglögeille helsinkiläisen Hotelli Helkan baariin. Espoolainen opiskelija Andre Juselius asioi siellä erityisen mielellään, koska syötävät ja juotavat voi maksaa Helkassa nettivaluutta bitcoinilla.

Ja näin se tapahtuu.

Kiinnostaako bitcoin? Näin otat sen käyttöön

Miten voin ryhtyä bitcoinin käyttäjäksi?

Tarvitset bitcoin-lompakon. Se on sovellus, jolla voi lähettää, vastaanottaa ja hallinnoida bitcoineja. Sen voi asentaa tietokoneeseen, kännykkään tai tablettiin.

Tietokoneisiin eräs hyvä ja luotettava lompakko on nimeltään Electrum. Android-älypuhelimiin ja tableitteihin voi suositella Mycelium-lompakkoa ja Applen vastaaviin laitteisiin Breadwallet-lompakkoa.

Miten saan bitcoineja?

Euroja voi vaihtaa bitcoineiksi monissa erilaisissa verkkopalveluissa. Aloittelijalle yksi helppo vaihtoehto on suomalainen bittiraha.fi –palvelu.

Suomessa on myös kymmenkunta bitcoin-seteliautomaattia, joihin voi syöttää käteistä ja saada vastineeksi bitcoineja. Automaattia käyttäessä on syytä olla mukana älypuhelin tai taulutietokone, jossa on bitcoin-lompakko. Sen maksuosoite pitää esittää seteliautomaatille.

Miten maksan bitcoineilla?

Ravintoloissa ja kaupoissa se käy helpommin, jos älypuhelimessa on bitcoin-lompakko. Myyjä esittää kassalla taulutietokoneen näytöltä bitcoin-osoitteen, johon maksu suoritetaan. Tämä osoite luetaan älypuhelimen kameralla.

Jos bitcoinilla maksetaan verkkokaupassa, maksu tehdään yleensä hiirellä klikkaamalla. Toinen vaihtoehto on lukea silloinkin maksuosoitteen qr-kood tietokoneen ruudulta älypuhelimen kameralla.

Onko bitcoinissa jonkinlaisia käyttömaksuja?

Yksi bitcoin-rahansiirto maksaa muutaman eurosentin. Siirron voi tehdä myös ilmaiseksi, mutta silloin raha siirtyy hitaammin vastaanottajalle.

Erilaisten oheispalveluiden käyttö maksaa yleensä enemmän. Esimerkiksi kun seteleitä vaihdetaan bitcoineiksi seteliautomaatilla, pitää usein maksaa käyttömaksua viisi prosenttia vaihdettavasta summasta.

Miten rahojen turvallisuudesta pitää huolehtia?

Kerran tehty bitcoin-rahansiirto on yleensä peruuttamaton – toisin kuin vaikkapa luottokorttimaksu, jonka voi reklamoida Luottokunnalle, jos kortti vaikkapa kopioidaan. On oltava tarkkana, kenelle bitcoineja siirtää.

Ulkopuolisia ei saa päästää käyttämään omaa bitcoin-lompakkosovellusta. Lompakot säilyttävät tietoja, joiden avulla omat rahat voi siirtää tililtä pois.

Lompakon tiedot on syytä varmuuskopioida, koska jos vaikkapaälypuhelin hukkuu, ei rahoihin ehkä enää pääse käsiksi. Moni lompakko tarjoaa varmuuskopiointiin erästä takuukeinoa. Ne kertovat käyttäjälle selkokielisen koodilauseen, jonka avulla rahoihin pääsee käsiksi muualtakin kuin lompakosta: se on eräänlainen pitkä yleisavain.

Tämä lause pitää kirjoittaa muistiin ja se pitää säilyttää hyvässä tallessa.

Hotellin työntekijä nostaa tiskille taulutietokoneen. Sen ruudulla näkyy neliön muotoinen pikselikuvio eli qr-koodi.

Tämä kuvio luo yhteyden ostajan ja myyjän välille. Juselius lukee koodin älypuhelimensa kameralla. Kuvio kertoo puhelimeen asennetulle bitcoin-maksusovellukselle, mikä on hotellin bitcoin-tilin osoite. Parin sekunnin päästä sovellus pyytää vahvistamaan suorituksen:

Maksu 7,80 euroa

Maksukulut 0,03 euroa

Juselius painaa ok. Näin on raha vaihtanut omistajaa. Ja oleellista on tämä: yksikään pankki tai luottokorttiyhtiö ei päässyt osallistumaan rahansiirtoon.

Näin toimii paljon puhuttu virtuaalivaluutta bitcoin.

Tai sanotaan näin lehtijutussa ihan reilusti kohuvaluutta, sillä bitcoin herättää paljon intohimoja ja tunteita. Intoilijoiden mielestä se on demokratian riemuvoitto ja tuleva valtavaluutta, skeptikot varoittavat että se on kupla ja pyramidihuijaus.

Voisiko siitä tulla uusi valtavaluutta? Ja jos ei, niin mikä tehtävä sillä on maailmassa?

Annetaan Juseliuksen kertoa, hänhän sitä oikeasti käyttää.

Parikymppinen liiketalouden opiskelija Andre Juselius on yksi niistä noin kahdestatuhannesta suomalaisesta, jotka tekevät ostoksia bitcoineilla.

"Maksan sillä ravintolalaskuja ja ostelen vinyyleitä, elektroniikkaa ja verkkopalveluita. Lähden tänä vuonnaulkomaille ja yritän hoitaa bitcoineilla kaikki matkaan liittyvät maksut jotka vain voin", hän sanoo.

Juselius käyttää bitcoinia ostoksiin aina kun voi. Se vain ei ole useinkaan mahdollista. Helsingissä on kourallinen ravintoloita ja muita liikkeitä, joissa se kelpaa. Elämä pyörii euroissa. Miksi vaivautua käyttämään rinnalla vaihtoehtovaluuttaa?

Henkilökohtainen hyötymotiivi on se, että Juselius suojelee yksityisyyttään.

Kun käytämme perinteisiä maksukortteja, kirjautuvat kaikki ostokset osaksi pankin suurta tietokantaa. Juseliusta häiritsee, ettei hän voi vaikuttaa siihen, miten näitä tietoja hyödynnetään.

Juselius haluaa tukea bitcoineja myös siksi, että hänen mielestään maailma tarvitsee valuuttaa, joka ei kuulu yhdenkään valtion määräysvaltaan. Syyksi riittää jo se, ettei ole terveellistä ripustautua liiaksi valtion varaan.

"Voisi sanoa, että bitcoin on valuuttana kaupan anarkiaa."

Juselius sanoo, ettei ole anarkisti. Häntä kuitenkin viehättää anarkismin perusajatus, että ihmiset voivat hoitaa perinteisiä kansallisvaltion tehtäviä yhteisöllisesti niin, ettei valtiota tarvita. Tämä koskee myös valuutan liikkeellelaskua.

Bitcoinissa tavallisten ihmisten toisiinsa kytketyt tietokoneet korvaavat sekä keskuspankit että liikepankit.

Tuhannet eri puolilla maailmaa sijaitsevat tietokoneet, jotka ovat liittyneet toisiinsa internetin välityksellä, pitävät yhdessä kirjaa bitcoin-rahansiirroista. Jokaisella laitteella on hallussaan identtinen lista niistä. Kuka tahansa voi liittää laitteensa tähän verkkoon.

Tieto Hotelli Helkassa maksetuista glögeistä levisi hetkessä ympäri tätä verkkoa.

Palkinnoksi maksujen kirjaamisesta tietokoneiden omistajat saavat uusia bitcoineja, joita ilmaantuu tasaista tahtia verkkoon. Niitä ei saa ilmaiseksi, vaan tietokoneiden pitää laskea mutkikkaita laskutehtäviä, joiden avulla maksurekisteri suojataan peukaloinnilta. Tätä sanotaan bitcoinien louhimiseksi.

Kun näillä uusilla bitcoineilla ostetaan jotain, kierrossa olevan rahan määrä kasvaa.

Bitcoin-valuutta perustettiin vuonna 2009. Juselius tutustui siihen vuonna 2012.

"Aluksi en uskonut koko hommaan vaan ajattelin, että se on Wincapitan kaltainen pyramidihuijaus. Luottamus kuitenkin syntyi, kun aloin tutkia ja ymmärtää miten bitcoin todella toimii. Oli silti iso kynnys pistää siihen rahaa edes kympin vertaa."

Juselius asioi virtuaalivaluutalla säännöllisesti esimerkiksi Asematunnelin Levykauppa Äxässä. Testataanpa, miten ostaminen sujuu siellä.

"Mä ostaisin tän bitcoineilla", Juselius sanoo ja ojentaa vinyylilevyn kassalle.

"Oh shit, katotaas onkohan mulla pädissä virtaa", sanoo levykaupan myyjä.

Hän kaivaa laatikosta esiin taulutietokoneen. Maksaminen sujuu vaivattomasti, kunhan laite käynnistyy. Levykauppa Äx on ottanut bitcoin-maksuja vastaan jo joulukuusta 2013, mutta maksajia ei käy läheskään päivittäin.

Levykaupassa on myös bitcoin-automaatti, johon voi syöttää euroja ja saada vastineeksi bitcoineja. Myyjän mukaan se houkuttelee käyttäjikseen silloin tällöin narkomaaneja, jotka tarvitsevat bitcoineja ostaakseen huumeita internetistä.

Bitcoinilla käydään paljon huume- ja asekauppaa, koska viranomaisten on vaikea jäljittää bitcoin-rahasiirtoja. Siitä bitcoin onkin saanut paljon negatiivista huomiota. Moni on ajatellut, että ainoastaan rikolliset tarvitsevat moista väistövaluuttaa.

Andre Juselius
Andre Juselius

Aktiiviset bitcoin-harrastajat ja bitcoin-sovellusten kehittäjät kuitenkin ajattelevat toisin. "Moni uskoo, että bitcoin voi hyvinkin vielä joskus kilpailla isojen kansallisvaluuttojen kanssa", sanoo suomalaisen bitcoin-rahanvaihtopalvelu bittiraha.fi:n perustaja Henry Brade.

Suomessa bitcoinin aktiivikäyttäjiä on parituhatta, mutta peräti noin 20 000 suomalaista omistaa bitcoineja, Brade arvioi. Moni tavallinen tallaaja, joka ei oikeastaan edes ymmärrä, kuinka bitcoin toimii, on innostunut siitä sijoitusmielessä.

Ja huonoin seurauksin.

Kun valtamedia keksi bitcoinin olemassaolon, uuden ja kiinnostavan vaihtoehtovaluutan ympärille nousi valtava huuma. Bitcoinien arvo dollareissa mitattuna nousi niin rajusti, että joulukuun 2013 alussa se oli peräti 380 kertaa suurempi kuin kahta vuotta aiemmin. Moni bitcoin-sijoituksensa oikeaan aikaan myynyt rikastui.

Tämä huuma ei kestänyt, vaan kurssi kääntyi rajuun laskuun. Bitcoinin arvo dollareissa laski viime vuonna peräti 56 prosenttia. Tosin kurssi on yhä edelleen korkeampi kuin esimerkiksi vuoden 2013 alussa.

Digitaalisia valuuttoja Oxford Internet Institutessa tutkinut suomalainen Vili Lehdonvirta kritisoi mediaa huuman ylläpitämisestä. Hänen mielestään bitcoinista kirjoitetaan liikaa.

"Laaja mediahuomio ruokkii katteettomia odotuksia, ja monet ihmiset ovat menettäneet suuria summia rahaa", Lehdonvirta sanoo.

Vuoden 2014 helmikuussa yksi maailman suurimmista bitcoin-valuutan kauppapaikoista, Mt Gox, meni konkurssiin. Siinä yhteydessä se kadotti asiakkaidensa bitcoineja yli 300 miljoonalla eurolla, mikä työnsi bitcoinin kurssia syöksyyn ja vaurioitti pahasti valuutan uskottavuutta.

Juselius kuitenkin uskoo ja luottaa yhä bitcoiniin. Hänestä sen hyödyt esimerkiksi kansainvälisissä rahansirroissa ovat ilmeiset.

Bitcoinien siirtäminen käyttäjältä toiselle on halpaa, vaikka siirron osapuolet sijaitsevat maapallon toisella puolen. Tästä hyötyvät muun muassa köyhät siirtotyöläiset, jotka työskentelevät vaikkapa Dubaissa ja siirtävät rahaa sukulaisilleen eri puolille maailmaa, Juselius sanoo.

"Western Union perii hillittömiä maksuja rahansiirrosta."

Mitä sitten tapahtuisi jos bitcoinista tulisi valtavirtaa? Tähän mennessä siitä on kokemusta vasta pienen porukan vaihtoehtoisena valuuttana. Noin 200 000–500 000 ihmistä maailmassa on tehnyt ostoksia bitcoinilla, arvioi Brade.

Yksi bitcoin-liikkeen ideologisista kulmakivistä on, ettei ostajan ja myyjän välillä tarvita kolmansia osapuolia.

Kun bitcoin-talouteen tutustuu käytännössä, tämä luulo murenee. Ostajan ja myyjän suora yhteys toteutuu vain toisinaan. Bitcoinin ympärille on syntynyt monenlaisia palveluita tarjoavia yrityksiä, joiden käsiin raha-asiat uskotaan.

Jotkut niistä ovat hyvin suuria, ja niiden haavoittuvuus heikentää koko valuuttaa. Esimerkiksi konkurssiin mennyt bitcoin-vaihtopörssi Mt. Gox oli todella merkittävä toimija: vuonna 2013 jopa 70 prosenttia kaikista maailman bitcoin-valuuttakaupoista tapahtui siellä.

Käytännön elämässä monet bitcoin-palvelut ovat tarpeellisia, koska ihmiset arvostavat käyttömukavuutta.

On pankkiautomaatteja, joista saa tililleen bitcoineja työntämällä niihin seteleitä. On debit-maksukortteja, joilla voi maksaa kuten millä tahansa euromääräisellä kortilla, mutta joihin voi ladata saldoa bitcoineilla. Ja on maksuvälittäjiä, joiden palveluiden avulla yritykset voivat ottaa vastaan bitcoineja, mutta saada itse tilitykset euroissa.

Tällaista palvelua käyttää esimerkiksi Hotelli Helka. Näin sen ei tarvitse merkitä kirjanpitoonsa bitcoineja ollenkaan.

"Hotellin päätehtävä on tarjota ruoka, juoma ja hotellihuone. Se haluaa välttää kaikkea turhaa vaivannäköä, joka ei liity ydintehtävään", Juselius sanoo.

Eikö tämä kuitenkin romahduta bitcoinin idean? Miten se enää eroaa euroista tai dollareista, jos välikädet vain vaihtuvat?

Juselius huomauttaa, että lisäpalveluiden käyttäminen on silti valinnaista. Halutessaan ostaja ja myyjä voivat yhä siirtää valuuttaa toisilleen ilman minkäänlaisia välikäsiä. Se vain on vähän mutkikkaampaa.

Onko sitten hyvä asia, että valtiot tai niiden ohjauksessa olevat keskuspankit eivät pääse puuttumaan bitcoinin toimintaan tai vaikuttamaan siihen, paljonko bitcoineja on liikkeellä?

Nykyisessä talousjärjelmässä keskuspankit säätelevät kansantalouden toimintaa.

Jos talous kasvaa liian holtitonta vauhtia, ne vetävät rahaa markkinoilta ja nostavat lainojen korkoja. Jos talous ei meinaa kasvaa, ne tekevät toisinpäin. Tätä sanotaan rahapolitiikaksi ja sitä tehdään, että talouden pyörät pyörisivät tasaisesti hyvinä ja huonoina aikoina.

Rahan määrän tuntuva lisääminen auttoi Yhdysvaltaja selviämään vuonna 2008 alkaneesta talouskriisistä. Tämä operaatio olisi ollut mahdoton, jos valuuttana olisi bitcoin.

Bitcoinien määrää ei voi säätää mitenkään. Niitä ilmaantuu louhinnan tuloksena käyttöön tasaista, vähitellen hidastuvaa vauhtia. Kaavaa perustellaan rahan arvon säilymisellä. Jos bitcoineja on rajattu määrä, ne säilyttävät arvonsa kuin kulta. Käytännössä todellisuus on ollut toisenlainen – kuuden vuoden olemassaolonsa aikana Bitcoinin arvo on heilunut rajusti.

Kuulostaa epäluotettavalta. Mutta voihan nykyisenkin rahajärjestelmän toimintaa kritisoida, Juselius sanoo.

"Jo lukiossa meille syötettiin niitä Euroopan keskuspankin videoita, että inflaatio [hintojen nousu] on hyvästä ja deflaatio [hintojen lasku] pahasta. Jo silloin aloin kyseenalaistaa, että voisivatko asiat olla toisin."

Digitaalisten valuuttojen tutkija Vili Lehdonvirta ei usko, että bitcoin todella nousisi euron tai dollarin kilpailijaksi nähtävillä olevassa tulevaisuudessa.

"Bitcoin on monelle jännittävä harrastus. Se on liike, jonka jäsenet uskovat että toisenlainen maailma on mahdollinen", Lehdonvirta sanoo.

Juseliuskin suhtautuu maltillisesti asiaan. "Mä en usko, että bitcoinista tulee euron syrjäyttäjää. Tai jos tulee, niin siihen menee sata vuotta tai jotain."

Hänelle on pääasia, että vaihtoehto on olemassa.

Jo nyt sen hyödyistä on näyttöä. Lahjoitusvaroin toimiva vuotosivusto Wikileaks suututti Yhdysvaltain presidentin ja hallinnon joitakin vuotta sitten paljastuksillaan. Poliittisen painostuksen seurauksena luottokorttiyhtiö Mastercard ja monet muut maksuyhtiöt lopettivat lahjoitusten välittämisen sille.

Tämän jälkeen Wikileaks alkoi ottaa lahjoituksia vastaan bitcoineissa. Sille valtio ei voinut mitään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!