Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lamasta selvinneen tarina: 18 tuntia työtä päivässä

Matilainen maksoi yrityksensä velat tekemällä 1990-luvulla neljää työtä päivässä. Hän pystyi jatkamaan yrittäjänä. HS kertoo kolmen lamasta selvinneen yrittäjän tarinat.

Raha
 
petteri kivimäki
Juha Matilaisen Säynätsalossa toimiva KM-Valu –yritys valmistaa muun muassa suomalaisten Genelec-kaiuttimien runkoja. Taloudelliset ajat ovat nyt huonot, mutta eivät niin huonot kuin 1990-luvun lamassa.
Juha Matilaisen Säynätsalossa toimiva KM-Valu –yritys valmistaa muun muassa suomalaisten Genelec-kaiuttimien runkoja. Taloudelliset ajat ovat nyt huonot, mutta eivät niin huonot kuin 1990-luvun lamassa. Kuva: petteri kivimäki

Juha Matilaisen työt veivät päivästä 18 tuntia.

Ensimmäinen työ alkoi aamuneljältä, seuraava aamuseitsemältä. Se päättyi neljältä iltapäivällä, jonka jälkeen alkoi kolmas työ. Sitten päivä alkoi olla pulkassa: enää neljäs ja viimeinen työ, joka päättyi iltakymmeneltä.

Sitten hetkeksi nukkumaan ja sama uusiksi.

Oli 1990-luvun alku ja lama, joka runteli Suomen taloutta ja vei Matilaisen painevalutuotteita tehneen yrityksen lähelle tuhoa.

Yritys oli veloissa, ja vakuutena oli vanhempien kesämökki. Yrityksestä ei tullut tuloja, joten Matilainen teki neljää työtä maksaakseen velat.

"Mä päätin, että vanhemmat eivät mökkiään menetä", hän sanoo nyt, yli 20 vuotta myöhemmin.

Velkaa oli 400 000 markkaa, Matilainen muistaa. Se koostui valuuttalainoista, joiden korot ampaisivat laman aikana korkeuksiin.

Matilainen kertoo tehneensä neljää työtä noin kolmen vuoden ajan. Rakennushommia, yöpäivystyksiä Jyväskylän moottoritien pumpulla ja taas lisää rakennushommia. Hänellä ei ole kovin tarkkoja muistikuvia tuosta ajasta.

Lama-ajan kokeneet yrittäjät eivät tuota aikaa kovin mielellään muistelekaan.

Laman aikaan 1990–1993 Suomessa oli suurtyöttömyys, kun pahimmillaan 17 prosenttia työvoimasta oli ilman työtä. Vielä vuonna 1994 työttömiä oli yli puoli miljoonaa. Vaikka nousukausi alkoi vuonna 1996, yli satatuhatta suomalaista jäi pysyvästi työelämän ulkopuolelle.

Monet kuitenkin sinnittelivät laman läpi ja pystyivät jatkamaan yritystoimintaansa, kuten Juha Matilainen.

Matilainen kertoo, että hän puski vaikeuksien läpi, koska ei voinut ajatella tilannetta, jossa vanhemmat menettäisivät talonsa hänen yrityksensä velkojen takia.

"Se tahtotila oli sellainen. Mä luulen, että venymistä riittää monessakin ihmisessä, kun tilanne tulee päälle."

Mutta yhden ihmisen venyminen ei aina riitä.

Venymisen lisäksi ihminen tarvitsee muiden ihmisten ja yhteiskunnan tukea selvitäkseen lama-ajan kaltaisissa tilanteissa. Tämä selviää pian valmistuvasta väitöstutkimuksesta, joka käsittelee 1990-luvun lamassa konkurssin tehneiden ja ylivelkaantuneiden selviytymiskeinoja.

Tutkija Ruut Sjöblom haastatteli väitöskirjaansa varten 22:ta laman kokenutta yrittäjää.

Yrittäjien tarinat olivat karuja: kaksi oli yrittänyt itsemurhaa, yhden puoliso oli tehnyt itsemurhan.

Mutta tarinoissa oli myös toivon pilkahduksia. Ihmiset selvisivät, vaikka lama vei heidät pohjalle.

Ensimmäinen vaihe alkaa jo ennen konkurssia.

Sjöblom havaitsi tutkimuksessaan, että lama-ajan yrittäjät käyvät läpi neljä vaihetta, jotka vievät kohti kriisistä selviytymistä.

Ensimmäisessä vaiheessa ihminen tajuaa, että konkurssi on tulossa. Siinä vaiheessa ihminen alkaa käydä läpi kaikkea sitä, mikä on johtanut tilanteeseen, jossa konkurssi on edessä.

Tässä vaiheessa ihmiset ovat usein vielä hyvin toimintakykyisiä. Seuraavaksi koittaakin kriisivaihe. Ajatus konkurssista iskee ja mielen valtaa stressi ja paniikki. Kaikki on mennyt, eikä ulospääsyä näy.

Tästä vaiheesta pääsee eteenpäin, jos pystyy sopeutumaan tilanteeseen. Se vaatii uuden identiteetin omaksumista. Sjöblom kuvaa vaihetta uuden elämän etsinnäksi.

"On löydettävä uusi elämäntapa. Jos oli aikaisemmin yrittäjän rooli ja identiteetti, pitää löytää uusi. Työtön tai palkansaaja esimerkiksi."

Tämä vaihe voi kestää hyvin pitkään, sillä Sjöblomin tutkimuksen mukaan neljäs ja viimeinen vaihe selviytymisessä saattaa koittaa vasta vuosien päästä.

Se on velkavankeudesta vapautuminen, joka tapahtui monille lama-ajan kärsijöille vasta vuonna 2008. Silloin kymmenettuhannet suomalaiset saivat velkansa anteeksi. Velat vanhentuivat, ja ulosotossa olleet yhteensä noin 1,5 miljardia euroa annettiin anteeksi.

Yli 20 000 yrittäjää huokaisi helpotuksesta. Mutta monet eivät jaksaneet vuoteen 2008 asti.

Yli kaksikymmentä vuotta sitten päättynyt lama vaikuttaa suomalaisten elämään yhä voimakkaasti.

Lama pakotti säästämään kaikesta, mukaan lukien päivähoidosta, opettajista ja neuvoloista. Tästä maksavat nyt hintaa nuoret aikuiset, laman lapset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan monet laman aikana lapsuuttaan eläneet voivat nyt huonosti. THL on seurannut jokaisen vuonna 1987 syntyneen suomalaisen elämää rekisteritietojen avulla. Ne kertovat, että joka viides laman lapsi on käynyt psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa tai syönyt psyykenlääkkeitä. Lisäksi joka neljäs 1987 syntynyt oli saanut merkinnän poliisin tai oikeuslaitoksen rekisteriin tai turvautunut toimeentulotukeen.

Suomessa syntyi vuonna 1987 hieman yli 60 000 lasta. He aloittivat koulunsa kovimpien säästöjen aikana.

THL:n erikoistutkija Reija Paananen on todennut, että vanhempien stressi ja vaikeudet näkyvät nyt jälkikasvun mielenterveysongelmina.

Suoria yhtäläisyysmerkkejä laman ja 1987 syntyneiden sukupolveen ei kuitenkaan voi vetää, sillä muista ikäluokista ei ole yhtä kattavia tietoja.

Monet kuitenkin selvisivät laman ahdingosta.

Ne jotka jaksoivat, jaksoivat koska pystyivät säilyttämään toimintakykynsä, Ruut Sjöblom sanoo.

"Yhteiskunnan taholta monet eivät saaneet mitään. Ihmisten selviytymiskeinoja olivat esimerkiksi puoliso, joka on tukenut. Myös ystävät ja järjestötoiminnassa mukana oleminen olivat hyviä selviytymiskeinoja."

"Parhaiten selvisivät ne, jotka säilyttivät toiminnallisuutensa. Ihmiset olivat todella syvissä vesissä. Jos jollain tavalla pysyi yhteiskunnassa kiinni, se auttoi."

Joillekin se tarkoitti pimeiden töiden tekemistä.

"Tutkimuksessani olleet haastateltavat elivät köyhyydessä. Heillä oli ajoittain jopa pulaa ruuasta. He tekivät paljon töitä selviytyäkseen. Muutama kertoi, että keino tulla taloudellisesti toimeen heti konkurssin jälkeen oli harmaa talous. He eivät kertomansa mukaan olisi halunneet sitä, eivätkä eläneet sillä mitenkään hyvin, mutta saivat perheelleen perustarpeita ja pysyivät jotenkin työnteossa kiinni."

Osa Sjöblomin haastattelemista yrittäjistä on jopa palannut yrittäjiksi velkavankeudesta vapautumisen jälkeen.

"Esimerkiksi yli 70-vuotiaat saattoivat ryhtyä yrittäjiksi, kun uusi mahdollisuus tuli."

Juha Matilaisen firman pelasti lopulta sinnikkyyden lisäksi sattuma.

Sattumalta firma syntyikin.

Perusta oma firma ja jatka samoja hommia, pomo sanoi Juha Matilaiselle vuonna 1989. Matilainen työskenteli oman alansa yrityksessä, mutta työt olivat loppumassa, koska yritys oli myyty.

Niinpä Matilainen perusti kollegansa kanssa yrityksen, jonka nimeksi tuli KM-Valu. Toimisto löytyi Säynätsalosta, noin 20 kilometriä Jyväskylästä.

Asiakkaita tuoreilla yrittäjillä oli yksi. Alku näytti ihan lupaavalta, mutta sitten tuli lama. Uusia asiakkaita ei löytynyt, ja yritystoiminta alkoi tökkiä.

Sitä kesti vuosia, kunnes tapahtui käänne.

Käänne parempaan alkoi, kun toisaalla Suomessa oli syntymässä ennennäkemätön menestystarina, Nokia.

Matkapuhelinyhtiön menestyksen myötä Matilaisen yritykselle tuli tilauksia Nokian alihankkijalta, ja tilanne alkoi helpottaa.

Yrityksellä alkoi mennä niin hyvin, että Matilaisen piti alkaa jo palkata firmaan lisää väkeä.

Kaikki alkoi kääntyä parhain päin. Kannatti jaksaa ne 18 tunnin päivät.

"Kyllä se helpotti. Valuuttalainat maksettiin pois, ja vanhempien mökin kirjat otettiin pois. Se oli yksi etappi."

Matilaisen mukaan 1990-luvun lama oli hänen yrittäjätaipaleensa vaikein hetki. Mutta helppoa ei ole vieläkään.

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi alkoi vaikuttaa Matilaisen yritykseen tammikuussa 2009. Käännettä parempaan Matikainen ei ole vielä nähnyt.

Mutta mikä on saanut Matilaisen jatkamaan yrittäjänä kaikista vaikeuksista huolimatta?

Matilainen on pitkään hiljaa.

"Jaa-a", hän sanoo ja hiljenee taas.

"Tuli niin äkkiä tällainen kysymys."

Sitten häntä alkaa naurattaa.

"Onhan tämä melkoista taapertamista. Mutta tällaista tämä on, yrittäjän arki."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!