Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat vastaavat: Voiko uusi puoliso puuttua avioeroparin yhteisiin talousasioihin?

Raha
 
Kimmo Taskinen HS
Yhteisten lasten tukeminen taloudellisesti on eroperheen biologisten vanhempien asia.
Yhteisten lasten tukeminen taloudellisesti on eroperheen biologisten vanhempien asia. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Asiantuntijat vastaavat sarjassa lukijoita askarruttaviin kysymyksiin.

1 Uusparit riitelevät usein raha-asioista, ja siksi niissä kannattaa olla rehellinen. Aiemman suhteen talousasiat vaikuttavat uuteenkin suhteeseen etenkin, jos eksän kanssa on yhteisiä lapsia.

 

2 Uusi puoliso saattaa puuttua kumppaninsa ja tämän eksän talousasioihin. Motiivina saattaa olla halu varmistaa, että uusperhekin saisi oman osuutensa.

Ex-pariskunnan kannattaisi kuitenkin sopia yhteiset talousasiansa keskenään. Ensimmäisen perheen lasten taloudellinen tukeminen on eroperheen biologisten vanhempien välinen asia.

 

3 Yhteiset velat kiristävät välejä. Ex-puolisot eivät erotessa välttämättä pääse irti yhteisistä veloistaan, kuten asunto-, auto-, vuokra- tai kulutusveloista.

Velkoja voi karhuta rahat kummalta tahansa. Velat kannattaa maksaa, ellei halua joutua perintään ja menettää luottotietojaan.

Jos toinen jättää maksamatta, molempien velkaosuudet maksanut voi hakea eksältä rahoja ulosoton kautta. Tosin aina ulosmitattavaa ei ole.

Jos maksaa eksänkin velat, ja velat ovat suuret, nykyinen puoliso voi vastaavasti joutua maksamaan ison osan uusperheen menoista. Se ei tunnu reilulta. Asiasta kannattaa puhua, sillä ongelmat heijastuvat helposti myös lasten elämään.

 

4 Tarvitaan viisasta taloudenpitoa, jotta voisi elää ja elättää lapsiaan yhden aikuisen palkalla. Sinnittely on vaikeaa, jos eksä jättää elatusmaksuja maksamatta. Pikavippeihin ei kannata sortua, vaan parempi olisi muistuttaa eksää maksuista.

Jos rahoja ei vieläkään tule tilille, kunnalta voi hakea elatustukea. Täysimääräinen elatustuki on 155,17 euroa kuussa lasta kohden.

 

5 Biologiset vanhemmat ja uudet kumppanit pääsevät helpoimmalla, jos edellisen ja uuden liiton lapset saavat tasavertaisesti aikaa, huolenpitoa ja välittämistä. Sekä rahaa, jos sitä tarvitaan.

 

Asiantuntijoina Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen ja Takuu-Säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila.

OIKAISU 4.2.2015 Jutussa väitetään, että elatustukea haetaan kunnalta. Tukea haetaan Kelalta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!