Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakko saada satanen! Mutta miten, kun pikavippi ei tule kysymykseen?

Pikavipeissä on kauheat korot, mutta on muitakin tapoja saada nopeasti rahaa. Tässä neljä tapaa tienata äkkiä.

Raha
 
Kimmo Taskinen HS
Kuva: Kimmo Taskinen HS

"Jostakin on pakko saada kolmesataa markkaa. Jostakin on pakko saada satanen ees, mitä mä teen?"

Näin laulaa Kauko Röyhkä kappaleessaan 300 mk. Vanha biisi kiteyttää hyvin kansalaisen taloudelliset tuntemukset tammikuussa. Rahat on käytetty joululahjoihin, tili ammottaa tyhjyyttään ja puhelimella otettava pikavippi houkuttaisi.

Niissä vaan tuppaa olemaan kovat korot.

On muitakin tapoja haalia rahaa kassakriisin umpeenkuromiseksi. Tässä neljä tapaa, jolla saat kokoon sata euroa.

1. Panttilainaamo 

Panttilainaaminen toimii siten, että asiakas kiikuttaa lainan vakuudeksi korun, soittimen, kotiteatterivahvistimen tai jonkin muu esineen, jolla on selkeä myyntiarvo. Siksi korot ovat halvemmat kuin pankin kulutusluotossa.

Esimerkiksi Helsingin Pantissa lainan kuukausikorko on 1–4 prosentin välillä (tämä tarkoittaa 13–59 prosentin vuosikorkoa).

Jos lainan jättää maksamatta, panttilainaamo myy esineen huutokaupalla. Helsingin Pantti on valmis myöntämään lainaa sen perusteella paljonko pantattavasta esineestä on mahdollista saada hintaa panttihuutokaupassa.

Miten satasen saa kasaan?
Riittävä pantti sadan euron lainalle voisi olla esimerkiksi kultasormus, jossa on kuusi grammaa kultaa tai uudehko älypuhelin, jonka myyntihinta oli kaupassa uutena 300 euroa. Näin arvioi Helsingin Pantin operatiivinen johtaja Riku Järviö.

Kultakorut ja muut pienet jalometalliesineet ovat yleinen vakuus. Kuitenkin myös vähän isompaa esinettä, vaikkapa design-tuolia, voi tarjota pantattavaksi. Koottavasta Ikea-tuolista ei saa sen sijaan saisi latiakaan.

"Jopa asunto-osake käy lainan vakuudeksi", Järviö sanoo.

On täysin ookoo jättää panttilaina kokonaan maksamatta. Siitä ei tule luottohäiriömerkintää, ja panttilainaamon asiakkaaksi pääsee hyvin uudestaankin.

Panttilainaamoon voi tuoda esineen, josta siis haluaa vain päästä eroon. Esineestä ei kuitenkaan saa välttämättä yhtä hyvää hintaa kuin muualla, vaikkapa nettihuutokaupassa.

"Lainasummat ovat ehkä 50–70 prosenttia siitä, mikä esineen myyntiarvo olisi internetin huutokauppasivustoilla", Järviö sanoo.

Jos kävisi niin, että esineestä maksetaan panttihuutokaupassa enemmän kuin panttilainan summa oli, lainanottajalle hyvitetään hintojen välinen ero kulujen jälkeen.

2. Vuokraa kotisi matkailijalle 

Turisti voi maksaa sievoisen summan, jos voi yöpyä kodissasi silloin, kun et itse ole siellä.

Jos lähdet sukuloimaan viikonlopuksi, voit vuokrata kotisi matkailijoille Airbnb:ssä tai muissa vastaavissa palveluissa. Airbnb on palveluista tunnetuin, mutta esimerkiksi sen kilpailijat Wimdu ja Roomorama ovat nekin tutustumisen arvoisia.

Kuinka nopeasti satasen saa kasaan?
Jos vuokraat pienen asunnon viikonlopuksi, saat verojen jälkeen luultavasti satasen käteen lähes kokonaan. Tietysti riippuu asunnostasi, paljonko saat. Mitä isompi asunto, sitä isompi on myös vuokra.

Helmikuun alkupuolella pienehköistä asunnoista Helsingin keskustassa tai sen lähistöllä kantakaupungissa pyydetään Airbnb:ssä 60–80 euroa yhtä viikonloppuyötä kohden. Myös Tampereella ja Turussa hinnat ovat suunnilleen samansuuruiset.

Summasta maksetaan ainoastaan pääomavero (30 prosenttia tiettyyn tulorajaan asti), jos vuokraustoiminta on pienimuotoista ja satunnaista. Airbnb myös perii majoittajalta 3 prosentin palvelumaksun majoittajan saamasta hinnasta.

Jos tarvitset enemmän rahaa, häivy talviloman ajaksi kavereiden tai sukulaisten nurkkiin ja vuokraa asuntosi turisteille koko viikoksi.

Oman asunnon vuokraaminen tuntemattomalle vaatii toki hieman uskallusta. Arvotavarat ja kaikista henkilökohtaisimmat esineet voi kerätä turvaan etukäteen vieraan tieltä.

Jos asut itse vuokra-asunnossa, sinulla on oikeus alivuokrata kodistasi esimerkiksi yksi huone Airbnb-turistille kysymättä lupaa vuokraisännältä, jos itse asut samalla asunnossa. Koko kodin vuokraamiseen Airbnb:ssä sen sijaan pitää kysyä vuokranantajan lupa, sanoo Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

3. Hanki tilapäishommia 

Työttömyys lisääntyy Suomessa ja vakituiset työpaikat ovat kiven alla. Silti täälläkin on monenlaisia töitä, joihin ei aina tahdo löytyä tekijöitä, vaikka niitä voisi tehdä ilman erityistä koulutusta tai pohjakokemusta.

Tilapäisiä muutaman viikon keikkatöitä voi kysellä esimerkiksi vuokratyöfirmoilta.

"Koko ajan on tarjolla jonkin verran hommia, joihin ei tarvita mitään tiettyä koulutusta tai pitkäaikaista työkokemusta. Reipas ja hyvä asenne riittää", sanoo Barona-yrityksen henkilöstöpalveluiden toimitusjohtaja Tuomas Mikkonen.

Esimerkiksi tehdas-, varasto- ja aulatyöntekijän keikkaluonteiset työt ovat tällaisia. Mikkonen kuitenkin painottaa, ettei näihinkään hommiin ketä tahansa oteta. Työntekijän pitää olla luotettava ja fiksu ja suhtautua työhön vakavasti.

Lyhyt turvallisuuskoulutus saattaa olla tarpeen esimerkiksi joihinkin tehdastehtäviin.

Kuinka nopeasti satasen saa kasaan?
Tuntipalkka yllämainitun kaltaisista töistä on tyypillisesti noin 10 euroa, jos aiempaa kokemusta samoista tehtävistä ei ole, Mikkonen sanoo.

Kahdesta tai viimeistään kolmesta täydestä työpäivästä jää tavalliselle ihmiselle satanen nettona käteen. Tällaiset työt ovat kokopäivähommia eli jos tekee jo muutenkin päivätöitä, ei niihin oikein repeä.

Illoiksi ja viikonlopuiksi voi kuitenkin saada tilapäistöitä esimerkiksi ravintolasta tai ruokakaupasta. Näitä töitä välittävät esimerkiksi StaffPoint ja Opteam. Niissäkään ei välttämättä tarvita työkokemusta alalta, mutta työnsaantia helpottaa se, jos olet valmis tekemään työvuoroja melko paljon.

Talvella tarvitaan myös esimerkiksi lumenpudottajia. Tarve vaihtelee asuinpaikan mukaan ja sen mukaan, missä sattuu satamaan lunta.

4. Tee silpputyötä netissä 

Internetissä on palveluita, joissa on tarjolla yksinkertaisia mekaanisia työtehtäviä kenen tahansa tehtäväksi. Tunnetuin on Amazon-yhtiön ylläpitämä Mechanical Turk.

Siellä tarjolla olevat työt ovat niin simppeleitä, että ne tuntuvat melkein lapsellisilta. Monissa pitää katsella kuvia ja tehdä erilaisia havaintoja, kuten kirjata, mitä materiaalia kuvassa olevat esineet ovat tai kertoa, jos kuva on säädytön tai loukkaava. Tehtävistä on usein vaikea päätellä, mikä on työn todellinen tarkoitus. Jotkut verkkopalvelut esimerkiksi ulkoistavat käyttäjien julkaisemien kuvien moderoimisen Mechanical Turkille ja valvovat siten kuvien julkaisukelpoisuutta.

Vaativammillaan työt voivat olla vaikkapa pieniä kielenkäännöksia.

Palkat eivät kuitenkaan päätä huimaa, ja työt ovat tylsiä – paperiliitinketjujen kokoaminenkin on vaativampaa. Tyypillinen palkkio kuvien havainnointitehtävistä voi olla muutama eurosentti per kuva.

Kuinka nopeasti satasen saa kasaan?
Mechanical Turk -töistä on realistista odottaa vaatimatonta joidenkin eurojen tuntipalkkaa. Vaikka tehtävien tekemisestä ottaa jokailtaisen tavan, kestää sadan euron nettotulojen hankkiminen helposti yli kuukauden, jos tuloista vielä maksaa verot.

Näihin työtehtäviin voi suhtautua eräänlaisena pelinä. Pasianssin naksuttelun sijaan voi tappaa aikaa katselemalla kuvia ja siinä sivussa ansaita taskurahaa.

Vaativampia ja hieman paremmin palkattuja töitä tarjoaa netissä esimerkiksi sivusto nimeltä Elance. Sitä kautta voi löytää käännöstöitä, ohjelmointiprojekteja ja muita tehtäviä, joihin tarvitaan jo oikeasti osaamista.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!