Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kivoja, eri värisiä ihmisiä

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Luonnossa monimuotoisuus on hyve. Pidämme arvokkaana, että kaikissa luonnon osissa elää erilaisia lajeja.

Työpaikoilla on vaikeampaa. Tiedämme, että sielläkin moninaisuus olisi tärkeää, oli sitten suuri organisaatio tai pieni tiimi. Sillä jos porukassa kaikki ajattelevat aina samalla tavalla, on todennäköistä, ettei se keksi innovaatioita tai merkityksellisiä irtiottoja.

Silti työelämässä ymmärretään huonosti, mitä monimuotoisuus oikeasti tarkoittaa. Usein se nähdään "värikarttaleikkinä", jossa tärkeintä on näkyvä vaihtelu, ei näkökulmien rikkaus.

Moni firma kuvittelee, että monimuotoisuutta voi ostaa kuin kaupan hyllyltä – vähän noita, pari tuollaista, ja ripaus tuota. Valmista!

Mutta eihän se niin mene.

Jos kaikki työntekijät ovat samasta koulusta lähteneitä juristeja tai insinöörejä tai samoihin asioihin uskovia koulunsa kesken jättäneitä startup-faneja, ei pinnallinen erilaisuus mitenkään takaa, että lopputulos olisi moninainen.

Usein sanotaan, että työyhteisöjen pitäisi olla kivoja ja harmonisia. Näin päädymme värväämään ihmisiä, jotka saattavat olla ehkä hieman erinäköisiä, mutta lopulta samanlaisia kuin itse olemme. Ja juuri tämä on moninaisuuden irvikuva.

Rekrytoinneissa pitäisikin kieltää puhumasta esimerkiksi henkilökemiasta. Se on koodi sille, että rekrytoija ei oikeasti tahdo löytää uutta ajattelua vaan kaltaisiaan turvallisia tyyppejä – vaikka sitten hieman erivärisiä.

Moninaisuus taas olisi sitä, että olemme valmiita elämään pienen haasteen ja kitkan kanssa ja näemme, että eri näkökulmat lopulta rikastuttavat. Niin ideatasolla kuin ihan rahassakin.

Silti, niin kauan kuin on helpompaa katsoa pintaa kuin haastaa itsensä, moninaisuuden lupaus taitaa jäädä juuri lupaukseksi.

Kirjoittaja on professori, joka on ennemmin yksinkertainen kuin moninainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!