Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei enää maisematauluja – mikä nyt on in taidehuutokaupoissa?

Jos nyt lähtisi arvotavaran huutokauppaan, mitä sieltä kannattaisi huutaa? Onko esimerkiksi Eero Aarnion Pallotuoli arvokas vielä vuosikymmenen päästä?

Raha
 
Huutokauppa Helander
Yrjö Kukkapuron Experiment-sarjan tuolit 1980-luvulta ovat tulossa. Nyt niitä saa vielä kohtuuhintaan. Tämä tuoli myytiin viikko sitten Helanderin huutokaupassa 450 eurolla.
Yrjö Kukkapuron Experiment-sarjan tuolit 1980-luvulta ovat tulossa. Nyt niitä saa vielä kohtuuhintaan. Tämä tuoli myytiin viikko sitten Helanderin huutokaupassa 450 eurolla. Kuva: Huutokauppa Helander

Jos haluaisi sijoittaa muutaman ylimääräisen tonnin arvoantiikkiin, designiin tai taiteeseen, mitä kannattaisi ostaa? Itse laittaisin roponi nyt Yrjö Kukkapuron värikkäisiin Experiment-sarjan tuoleihin, vintage-laukkuihin ja suomalaiseen grafiikkaan.

Miksi? Koska niitä saa nyt kohtuuhintaan, mutta uskon, että niiden arvo kasvaa lähivuosina.

Arvotavaran, antiikin, taiteen ja designin huutokauppa on kuin peliä osakemarkkinoilla: tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Mutta jotain voidaan kuitenkin tietää.

Artikkeliin liittyvät

Viime viikonloppuna helsinkiläisessä huutokaupassa myytiin Eero Aarnion suunnittelema ja Asko Oy:n vuonna 1965 valmistama Pallotuoli ennätyshintaan 17 000 eurolla. Hintaan vaikutti se, että tuoli oli erittäin harvinainen, sarjassaan toinen Askon valmistama, ja sen tarina eli provenienssi oli hyvin tiedossa.

Hinnasta voisi päätellä, että Pallotuoli on nyt arvossaan. Mutta kannattaako siihen sijoittaa? Mikä sen hinta on kymmenen vuoden päästä? Vieläkö joku haluaa maksaa siitä jotain silloin, kun ei itse sitä jaksa enää katsella?

"Juuri tämän kyseisen tuolin ostaja teki hyvät kaupat, ja arvo varmasti jatkaa nousuaan", sanoo pitkän linjan antiikki- ja designkauppias, tuolin kunnostanut Janne Ylönen Fasetista.

Sen sijaan tavanomainen käytetty Pallotuoli maksaa huutokaupassa korkeintaan 5 000 euroa.

Uuden Pallotuolin saa reilulla 7 000 eurolla.

2000-luvun kehitystä on ollut se, että 1940–50-lukujen suomalaiset design-esineet ovat nostaneet arvoaan. Niitä on tullut myyntiin kuolinpesistä.

Buumi alkoi Kaj Franckin 1950-luvun laseista, ja edelleen kaikkea tuon suomalaisen designin kultakauden tavaraa myydään hyvään hintaan.

Hienoimpia valaisimia, huonekaluja ja vaaseja haluavat myös kansainväliset keräilijät, ja niiden hinnat liikkuvat tuhansissa ja kymmenissä tuhansissa euroissa.

Yksi huutokaupan lainalaisuuksista on elämän kiertokulku. Kun 1960- ja 70-luvulla perheen perustaneet alkavat poistua keskuudestamme, huutokauppoihin tulee yhä enemmän heidän hankkimiaan huonekaluja ja taidetta. Siitä aletaan kiinnostua yhä enemmän, ja parhaiden esineiden hinnat alkavat nousta.

Tähän perustuu myös 1980-luvun tuleminen. Sen buumi ei ole vielä, vaan vasta vuosien päästä.

Tosin on myös tavaraa, jota kukaan ei enää halua. Niitä ovat muun muassa 1900-luvun maisemataulut.

Arvoantiikin, perinteisen antiikin ja taiteen lainalaisuudet ovat hieman toisenlaisia, mutta siinäkin on nyt meneillään sukupolvenvaihdos. Sotilasantiikin ja postimerkkien harrastajien joukko pienenee, samoin antiikkihuonekalujen harrastajien joukko.

Venäläinen antiikki on ollut pitkään suomalaisen huutokaupan ydintä. Sitä on ollut paljon tarjolla ja sitä ovat ostaneet etupäässä venäläiset ja muut ulkomaiset ostajat.

Mutta parin viime vuoden aikana venäläisasiakkaat ovat vähentyneet, kertovat Hagelstamin ja Huutokauppa Helanderin asiantuntijat. Samalla venäläisen antiikin hinta on pudonnut reippaasti.

"Tavaran pitää olla todella hyvälaatuista. Samovaareista halutaan enää matkamallit ja jollain tapaa erikoiset, ja niissä pitää olla hyvät venäläiset leimat. Huonekalut taas menevät hävyttömän edullisesti", Huutokauppa Helanderin uusi omistaja ja meklari Mika Sirén sanoo.

Viimeisen keisarin hovihankkijan, Fabergén, korut ja esineet tosin ovat aina suosiossa ja hyvissä hinnoissa.

Bukowskin venäläisen antiikin ja taiteen asiantuntija Helena Laakso ei allekirjoita väitettä venäläisasiakkaiden vähyydestä. Laakson mukaan erityisesti nettikauppa on lisännyt venäläisasiakkaiden määrää.

"Pietarista on helppo ajaa tänne hakemaan esimerkiksi Ruotsista hankittua tavaraa. Meille tulee sitä neljä autokuormallista viikossa", Laakso sanoo.

Huutokauppabisneksessä on meneillään sukupolvenvaihdos. Vanhempi polvi arvostaa vielä Fabergén esineitä ja vanhoja huonekaluja. Nuoret ostavat designia, kuten 1980-luvun postmodernismia. Arabian hunajapurkki on jo hieman passé.
Huutokauppabisneksessä on meneillään sukupolvenvaihdos. Vanhempi polvi arvostaa vielä Fabergén esineitä ja vanhoja huonekaluja. Nuoret ostavat designia, kuten 1980-luvun postmodernismia. Arabian hunajapurkki on jo hieman passé.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!