Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paljonko tippiä pitää antaa? Yhtä kertaa kadun

Raha
 
Tanja Aitamurto
Kirjoittaja asuu Piilaaksossa Kaliforniassa ja on päivästä riippuen tutkija, toimittaja tai turisti.
Kirjoittaja asuu Piilaaksossa Kaliforniassa ja
on päivästä riippuen tutkija, toimittaja tai turisti.

Ikuinen kysymys: kuinka paljon juomarahaa on tarpeeksi? Seitsemän Yhdysvalloissa vietetyn vuoden jälkeen olen vieläkin epävarma.

Etikettioppaat suosittelevat vähintään 15:n, mielellään 20 prosentin juomarahaa. Alkuaikoina otin juomarahan määrästä paineita, mutta enää en niin välitä.

Kun tilillä on vähän rahaa, juomarahatkin pienenevät. Silti lähikuppilan tarjoilijat jaksavat iloisesti kantaa ruuan pöytään. Kampaajani tekee työnsä, vaikka en aina lisääkään oletettua tippiä satojen dollareiden kampaamolaskuun. Autonpesijä puhdistaa auton kelvollisesti, vaikka en aina tuikkaa käteen ylimääräistä seteliä.

Vanhaa tippauskäytäntöä muuttavat uudet digitaaliset maksusovellukset. Nyt on oltava entistä tarkempi, ettei tule jättäneeksi huomaamattaan suurempaa juomarahaa kuin aikoikaan.

Jotkin maksusovellukset ehdottavat automaattisesti jopa 25 prosentin juomarahaa. On liian helppo klikata hyväksyn-kuvaketta, vaikka ei olisi aikonut antaa kolmen dollarin kahvista tippiä ollenkaan. Kun kahvi tulee pahvimukissa tiskille, eikä pöytiintarjoilua ole, mistä juomarahaa jätetään.

Summan pienentäminen on vähän kiusallista, kun myyjä tarkkailee tiskin takaa, ja takana luikertelee pitkä jono.

Harvoin jätän juomarahan silti kokonaan antamatta. Niin tapahtuu vain silloin, kun palvelu tai ruoka on kerta kaikkiaan ala-arvoista. Tarjoilija yleensä aavistaa laskevan juomarahasuuntauksen jo siinä vaiheessa, kun tilanne alkaa kehittyä. Usein he luovuttavat kokonaan ja palvelu sen kuin heikkenee.

Vain kerran olen katunut, etten antanut enemmän juomarahaa. Tämä sattui Ugandassa, Afrikassa.

Pikkukylän nainen auttoi minua valmistautumaan gorillasafariin vuorilla. Kun seuraavana aamuna olimme lähdössä, nainen juoksi perääni ja toivoi selvästi lisää rahaa.

Olin huolissani, riittääkö matkabudjettini loppuun asti, joten en uskaltanut antaa enempää.

Olisi pitänyt. Se olisi mennyt paljon enemmän tarpeeseen kuin päivittäiset tippini täällä Kaliforniassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!