Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä on nyt in?

Raha
 
Helsingin Sanomat
Eero Järnefeltin Perhe retkellä, 23 636 euroa.
Eero Järnefeltin Perhe retkellä, 23 636 euroa.

Design kiinnostaa nyt suomalaisia enemmän kuin perinteinen antiikki. Siitä kertovat myyntiluvut ja hinnat.

Kun Bukowskis järjesti viime keväänä Helsingissä design-huutokaupan, ostajat kantoivat tavaraa ulos noin miljoonan euron edestä.

Tämän vuoden tammikuussa Halgelstamin kuukausihuutokaupassa maksettiin tuhansia euroja muun muassa Alvar Aallon valaisimista ja huonekaluista.

"Uniikki ja harvinainen designesine maksaa huutokaupoissa vähintäänkin yhtä paljon ja usein enemmän kuin kuvataide", sanoo Aalto-yliopistossa työskentelevä vapaa taide- ja antiikkiasiantuntija Tuija Peltomaa.

Aallon valaisimia ja huonekaluja ja Tapio Wirkkalan hienoimpia töitä ostetaan nyt kovaan hintaan myös pois Suomesta. Kaikkein harvinaisimmilla designesineillä on jo Museoviraston maastavientikieltoja samaan tapaan kuin Mannerheim-risteillä tai muilla kansallisesti arvokkaiksi määritellyillä antiikkiesineillä.

Peltomaan mukaan ostajat tekevät eroa nyt myös siinä, onko kyse huippudesignesineestä, vai suurina määrinä kotimarkkinoille suunnatusta designista, niin sanotusta käyttömuotoilusta.

Design kiinnostaa eniten, mutta arvoantiikki, vanhat huonekalut, korut ja matotkin löytävät vielä ostajansa.

Viime syksynä esimerkiksi Hagelstamilla ja Bukowskilla myytiin satojen tuhansien eurojen edestä myös perinteistä antiikkia, Venäjän viimeisen keisarin hovihankkijana toimineen Fabergén esineitä, 1700-luvun huonekaluja, vanhaa hopeaa ja jopa militariaa. Ostajat tulivat pääasiassa ulkomailta.

Fabergén kultasepänliike työllisti Pietarissa kymmeniä suomalaisia hopea- ja kultaseppiä, jotka valmistivat valtavat määrät keisarin palkitsemisjärjestelmään kuuluneita esineitä, kuten koruja, ja savukerasioita. Näitä liikkuu suomalaisissa huutokaupoissa.

Nämä myyvät hyvin:

1. Kultakauden taiteilijoiden työt ovat ikisuosikkeja.

Esimerkiksi Eero Järnefeltin maalaus Perhe retkellä (lähes 24 000 euroa) kuului Bukowskin viime kauden huippunoteerauksiin, samoin Akseli Gallen-Kallelan Alaston (63 300 euroa). Jos rahat eivät riitä näin kalliisiin teoksiin, kultakauden maalareilta on liikkeellä myös grafiikkaa ja pienempiä maalauksia.

Fabergé, Henrik Wigströmin tekemä savukerasia, 19 571 euroa.
Fabergé, Henrik Wigströmin tekemä savukerasia, 19 571 euroa.

2. Fabergén, korut ja esineet.

Viime syksynä Bukowskilla myydystä suomalaisen Henrik Wigströmin valmistamasta savukerasiasta maksettiin lähes 20 000 euroa. Wigström on yksi lukuisista suomalaisista Fabergélla työskennelleistä suomalaista kulta- ja hopeasepistä, jota valmistivat erilaisia koruja ja muistoesineitä Venäjän viimeisille keisareille. Esineet olivat osa keisarillista palkitsemisjärjestelmää.

3. Hyviä hintoja saatiin myös 1700-luvun ranskalaisista huonekaluista. Esimerkiksi Bukowskilla mm. Benoït Grivet'n sohavakalusto nousi 10 000 euroon. Bergére-tyylisistä, eli kokonaan verhoilluista ranskalaisista nojatuoleista maksettiin 5 000.

Alvar Aalto, Mehiläispesä-lamppu 9 907 euroa.
Alvar Aalto, Mehiläispesä-lamppu 9 907 euroa.

4. Alvar Aallon, Paavo Tynellin ja Lisa Johansson-Papén valaisimia ja huonekaluja myydään nyt huippuhinnoilla. Ostajat ovat enimmäkseen ulkomailta.

5. Nykytaiteilijoista nuorena kuollut taidemaalari Ilkka Lammi on yksi tämän hetken kalleimmista suomalaisista nykytaiteilijoista. Viime vuonna hänen teoksiaan huudettiin 50 000–70 000 eurolla.

"Minulla on kutina, että Lammin hinnat saattavat lähtevät nyt laskuun. Sitä on jo odoteltu", Aalto-yliopiston Tuija Peltomaa sanoo.

6. Reidar Särestöniemi oli tuottelias 1970-luvun suosikkimaalari. Hänen joutuu nyt pulittamaan kymmeniä tuhansia euroja. Särestöniemi ja Ilkka Lammi ovat nyt niin suosittuja, että heidän teoksiaan on myös väärennetty.

7Arabian riisiposliinia on saatavana useiden suunnittelijoiden mallistoina, mutta suosiossa ovat nyt harvinaisemmat teekupit. Kahvikuppien hinta on laskussa.

Seuraa myös näitä

 Gunnel Nymanin lasiesineet.

 Ilmari Tapiovaaran huonekalut.

 Dora Jungin tekstiilit.

 Helena Tynellin vaasit.

Ilkka Lammi, Ajatuksia, 56 000 euroa.
Ilkka Lammi, Ajatuksia, 56 000 euroa.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!