Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anna Perho: Rahasta stressaaminen on hirveää

Raha
 
Markku Ulander Lehtikuva
Toimittaja Anna Perho ei osta enää perjantaipaitoja.
Toimittaja Anna Perho ei osta enää perjantaipaitoja.

Mitä ostosta kadut, toimittaja Anna Perho?

"Harmittaa, ettemme ostaneet neljä vuotta sitten kallista ja hyvää sänkyä. Ei kannattaisi sniiduilla, kun tietää että tavaraa käyttää vuosia. Se edullinen sänky on jo nyt huono. Tällainen kuluttaminen ei ole järkevää rahankäytön eikä ympäristön kannalta."

Kuinka paljon sinulla on käteistä lompakossasi?

"Viisi euroa. Käteistä tulee nostettua liian harvoin. Siksi on tyypillistä, että seuraa kauhea revohka, kun lapset mankuvat rahaa esimerkiksi johonkin koulujuttuun ja sitten kiireessä pitää lähteä metsästämään automaattia."

Palkitsetko itsesi palkkapäivänä?

"Kyllä. Luin jostain, että mitä kalliimpi hankinta, sitä herkemmin sitä perustellaan sillä argumentilla, että 'olen ansainnut tämän', koska järjellä on vaikea perustella esimerkiksi kalliin käsilaukun hankintaa."

Onko sinulla kallis maku?

"On. Asioin aiemmin enemmän halpaliikkeissä ja saatoin holtittomasti ostaa perjantaipuseroita. Nyt ostan vähemmän, mutta rahaa kuluu niin kuin ennenkin. Panostan laatuun. Kalliita vaatteita ja asusteita ostaessa valehtelee helposti itselleen, että tämä on sijoitus. Se ei ole totta. En ole kuullut, että yksikään olisi saanut villapaitansa kasvamaan korkoa."

Mitä ostat velaksi?

"Opiskeluajoista lähtien olen ostanut taidetta osamaksulla taidelainaamosta. Se on kätevä tapa hankkia töitä, joihin ei olisi kerralla varaa.

On jännää, ettei taiteen ostamisesta tule huono omatunto. Kai tauluissa ollaan tuhlaamisen yläpuolella, jonkun aineettoman ja ikuisen äärellä."

Budjetoitko?

"Kyllä. Olen yrittäjä ja maksan itse kaikki kulut eläkkeistä lähtien. Kun ei ole lomarahoja ja muita upeita etuja, on pakko budjetoida.

On huojentavaa tietää, paljonko rahaa on käytössä ja mihin se kuluu. Rahasta stressaaminen on hirveää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!