Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskituloinenkin voi suunnitella veronsa – näin vältät tarpeettomat perintöverot

Raha
 
Colourbox, Kimmo Taskinen HS, Pentti Vänskä
Kuva: Colourbox, Kimmo Taskinen HS, Pentti Vänskä

Rikkaat kiertävät perintöveroja eli siirtävät omaisuuttaan verottomasti tai lähes verottomasti jälkeläisilleen.

Mutta ei kannata kadehtia – kyllä keskituloinenkin voi niin tehdä. Perintöverosuunnittelua neuvotaan jopa Verokarhun omilla kotisivuilla.

Yksi tapa perintöveron minimoimiseksi on lahjoittaa mahdollisimman paljon omaisuuttaan elinaikanaan lapsille ja lapsenlapsille. Omaisuuttaan voi vuosien mittaan siirtää alle 4 000 euron arvoisina lahjoituksina melko huomattaviakin summia.

80 000 euroa

Suomalaiset perivät keskimäärin 80 000 euroa henkeä kohden. Perinnöt ovat viime vuosina kasvaneet vuosikymmenen takaisesta. Vuosituhannen alussa keskimääräinen perintö oli noin 20 000–30 000 euroa.

Valtion kannalta kyse ei ole suurista rahoista. Verokarhun kassaan perintö- ja lahjaveroja ropisee reilut 600 miljoonaa euroa vuosittain. Suurin osa rahasta on perintöveroa.

Perintöä voi siirtää myös yhden sukupolven yli. Jos perin äitini osakesalkun, mutta kieltäydyn perinnöstä, siirtyy osakesalkku automaattisesti lapselleni, ja vain hän joutuu maksamaan perintöveroa. Näin siis vältetään perintöverojen maksaminen kahteen kertaan.

Lisäksi testamenteilla voi hajauttaa omaisuuttaan. Kun se jaetaan mahdollisimman monen saajan kesken niin, että jokainen perintö jää alle 20 000 euron, jää verokarhulle luu käteen.

Silloin tosin omaisuus siirtyy vasta kuoleman jälkeen.

"Perusperiaate on, että mitä enemmän perintöä pilkotaan osiin, ja mitä aikaisemmin sen antaminen aloitetaan, sitä enemmän siitä on hyötyä saajalle", sanoo Suomen veronmaksajien keskusliiton johtava lakimies Päivi Kaari.

Koska verotus on progressiivista, menee pienistä lahjoista ja pienistä perinnöistä vähemmän veroa kuin suurista.

Mutta hetkinen? Moni elää nyt jo vanhemmaksi kuin edeltävät sukupolvet.

Entä jos sairastun ja tarvitsen rahaa hoitolaitoksen kalliiseen vuodepaikkaan, mutta olenkin ihan peeaa, kun omaisuus on jo lasteni nimissä?

Kaaren neuvo on, ettei perintöverojen välttelemiseksi kannata putsata itseään liian aikaisin, eikä sortua ylilyönteihin pelkkä verojensäästön kiilto silmissä.

"Kun nokka nousee, niin pyrstö saattaa tarttua", hän sanoo.

Hän itse ei esimerkiksi jakaisi kesämökkiä koko suvun kesken, vaikka joillekin sukumökki on toimiva ratkaisu ja kiva tapa viettää aikaa sukulaisten kanssa.

Kaari ei suosittele myöskään kesämökin siirtämistä lastenlasten nimiin.

"Eihän voi tietää, jos niistä tulee jotain graffitimaalareita."

Seuraavassa muutama esimerkkitapaus, joista selviää, miten nukkuva verokarhu kierretään mahdollisimman kaukaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!