Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä esimerkkiä, kuinka välttää perintöveroja

Raha
 

1. Kesämökki
Matilla (73 v) ja Maijalla (70v) on kaksi lasta, Pia ja Tomi. Matilla ja Maijalla on yhteinen 200 000 arvoinen kesämökki. Kuinka he voivat siirtää mökin lapsilleen niin, että veroja ei tarvitse maksaa?

Matti ja Maija voivat lahjoittaa omaisuuttaan ilman veroja, kun yksittäisen lahjan arvo ei ylitä 3 999 euroa. Tämän summan voi lahjoittaa kerran kolmessa vuodessa. Matti voisi siis antaa 3 999 euroa kummallekin lapselleen eli Pialle ja Tommille. Se tekee yhteensä 7 998 euroa. Maija voi tehdä samanlaisen lahjoituksen.

Yhteensä Matti ja Maija voivat siis lahjoittaa ilman veroja lapsilleen 15 996 euroa joka kolmas vuosi.

Kätevintä onkin lahjoittaa käteistä rahaa tai helposti rahaksi muutettavaa omaisuutta. Mutta jos haluaa lahjoittaa mökin "palasina" eli murto-osina, sekin on mahdollista.

Silloin lahjoittaminen pitää aloittaa todella aikaisin vanhempien elinaikana.

200 000 euron arvoisen kesämökin lahjoittaminen verottomasti kestäisi kymmeniä vuosia. Prosessia voi nopeuttaa, jos mökin hallintaoikeus jää Matille ja Maijalle, koska se pienentää mökin käypää arvoa. Hallintaoikeus tarkoittaa, että Matti ja Maija edelleen päättävät mökin asioista ja saavat vierailla siellä miten haluavat.

Hallintaoikeuden pidättäminen itsellä on Kaaren mukaan aina järkevää. Hallintaoikeuden arvo lasketaan nuoremman omaisuudenhaltijan iän mukaan, tässä esimerkissä siis Maijan. Hallintaoikeuden arvo olisi tässä tapauksessa 21 prosenttia mökin arvosta.

Arvonalennus voi olla korkeimmillaan 36 prosenttia kesämökin käyvästä arvosta. Asunnossa arvonalennus on isompi kuin kesämökissä, maksimissaan jopa 60 prosenttia, jos haltija on alle 44-vuotias.

Kesämökin lahjoittaminen murto-osina merkitsee myös kuluja ja ylimääräistä vaivaa. Lahjan antaminen joka kolmas vuosi vaatii aina uuden lahjakirjan ja lainhuudatuksen kunkin lahjan saajan kanssa.

Julkisen kaupanvahvistajan on vahvistettava kiinteistön lahjoitus samalla tavalla kuin kiinteistön kauppa vahvistetaan. Lainhuudatus taas on kiinteistön tai määräosan omistusoikeuden kirjaamista lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.

Vuosien mittaan mökin arvo myös nousee, jolloin sen "pilkkominen" alle 4 000 euron paloiksi voi kestää suunniteltua kauemmin. Lisäksi verolait saattavat muuttua ja vanhemmat kuolla.

"Menettely tulee ehkä kyseeseen kun mökki on huomattavasti edullisempi, jolloin sen jakaminen tällä tavalla kestää vain 15–20 vuotta," Veronmaksajain keskusliiton johtava lakimies Päivi Kaari sanoo.


2. Osakesalkku
Esalla on 50 000 euron arvoinen osakesalkku. Miten hän voi siirtää sen lapsilleen Paulalle ja Jukalle ilman veroja?

Jos Paula saisi lahjaksi 25 000 euron arvosta osakkeita, hän joutuisi maksamaan niistä lahjaveroa 2 020 euroa. Mutta lahjoituksesta ei mene veroa, jos Esa siirtää osakkeet Paulalle 3 999 euron arvoisissa erissä kolmen vuoden välein.

Esa voi myös lahjoittaa osakkeita Paulalle 5 000 euron edestä, jolloin lahjaveroa joutuisi maksamaan 180 euroa. Loput osakkeet hän voisi jättää alle 20 000 euron arvoiseksi perinnöksi, jolloin perintöveroa ei tarvitse maksaa.

Paulan veljellä Jukalla on kolme lasta. Jukka haluaisi, että hänen 25 000 euron osuutensa osakkeista annetaan hänen lapsilleen.

Kukin Jukan kolmesta lapsesta saisi siten osakkeita noin 8 300 euron edestä, ja kukin heistä joutuisi maksamaan lahjaveroa 444 euroa.

Osakkeista ei mene veroa lainkaan, jos Esa lahjoittaa ne lapsenlapsilleen siten ettei niiden arvo kolmen vuoden aikana ylitä 3 999 euroa.

3. Kerrostaloasunto
Leila (65 vuotta) on saanut omalta äidiltään perinnöksi 75 000 arvoisen kerrostalokaksion. Kaksio on nyt vuokrattu, ja siitä tulee vuokratuloa 500 euroa kuukaudessa. Leilalla ja hänen miehellään on kolme lasta, mutta ei lapsenlapsia. Miten heidän kannattaisi siirtää kaksio lapsilleen?

"Järkevintä olisi ollut, jos Leila olisi luopunut perinnöstään, ja kaksio olisi mennyt suoraan Leilan lapsille. Silloin olisi vältetty kaksien perintöverojen maksaminen", Kaari sanoo.

Jos Leila kuitenkin nyt haluaa antaa lapsilleen lahjaksi perimänsä asunnon, lahjan arvo per saaja on 25 000 euroa ja kukin lapsista joutuu maksamaan osuudestaan lahjaveroa 2 020 euroa.

Leila voi jättää itselleen hallintaoikeuden kaksioon, jolloin hän saa asunnon vuokratulot itselleen.

Hallintaoikeus myös alentaa kaksion arvoa Leilan iän perustelleella 40 prosenttia. Siten yhden lahjan arvo olisi 15 000 euroa ja kukin lapsi maksaisi osuudestaan 980 euroa lahjaveroa.

Leila voi myös yksinkertaisesti jättää kaksion lapsilleen perinnöksi. Jos kolme lasta perii äidiltään 25 000 arvosta asuntoa, he joutuvat maksamaan perintöveroa vain 500 euroa kukin. Mutta silloin omaisuus siirtyy heidän haltuunsa vasta äidin kuoltua.

4. Henkivakuutus
Tuomaksella ja Riitalla on yksi lapsi, Leevi. Molemmilla vanhemmilla on 100 000 euron arvoiset säästöhenkivakuutukset, joissa edunsaajana on lapsi. Voiko tällaisen vakuutuksen jättää jälkipolville ilman veroja?

Leevi saa siis kummaltakin vanhemmaltaan heidän kuolemansa jälkeen 100 000 euron arvoisen henkivakuutuksen. Niistä kummastakin 35 000 euroa on perintöverovapaata. Näin Leevi joutuisi maksamaan perintöveroa 4 600 euroa per vakuutus eli yhteensä 9 200 euroa. Jos hän olisi perinyt 100 000 euroa rahaa per perintö, veroa olisi mennyt yhteensä 19 000 euroa.

Korjaus 16.2. kello 22.30: Jutun kohtaa HENKIVAKUUTUS korjattiin 14.2, mutta korjaukset olivat virheellisiä. Juttu on nyt palautettu alkuperäiseen muotoonsa. 

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!