Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko köyhyyttä ymmärtää, jos ei ole koskaan ollut köyhä?

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Näinä päivinä, jolloin myös kansanedustajien palkat ovat olleet tapetilla, olisi hyvä miettiä vähätuloisuutta. Sitä on, siitä kärsitään, mutta ymmärretäänkö sitä?

Kysymys voi vaikuttaa omituiselta, tiedän. Väittäisin silti, että köyhyyttä, aitoa köyhyyttä, on vaikea ymmärtää. Ainakaan puhtaan älyllisesti. Ei siksi, että köyhyys olisi monimutkaista, vaan siksi, että köyhyys taitaa olla jotain mitä tulee kokea, ei vain käsittää.

Kuvittelemme usein, että talous on kenttä, jota tulee ymmärtää rationaalisesti, analyyttisesti ja käsitteiden kautta. Tästä näkökulmasta vähätuloisuus on aika yksinkertainen asia. Se on puutostila. Liian vähän jotain – esimerkiksi koulutusta, työmahdollisuuksia tai yksinkertaisesti rahaa. Mutta tämä on varsin rajallinen tapa ymmärtää köyhyyden todellisuutta.

Kuten esimerkiksi Linda Tirado kuvailee kirjassaan Hand to Mouth, köyhyys on ennen kaikkea kokonaisvaltainen kokemus. Siihen sisältyy unettomuutta, mahdottomia valintoja, häpeää, turvattomuutta ja monta muuta asiaa, joita ei täysin ymmärrä, ellei niitä ole kokenut.

Suomalainen köyhyys on tietenkin hieman erilaista kuin elämä Tiradon kuvailemassa Yhdysvalloissa. Kuitenkin lukiessani Isolan, Larivaaran ja Mikkosen toimittamaa Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä, moni asia kuulostaa varsin samanlaiselta.

Me olimme köyhiä kun olin lapsi, mutta muistan siitä vain vähän. Vähätuloinen olen ollut opiskelijana ja nuorena isänä, mutta koin aina, että minulla oli turvaverkko.

Nykyään olen hyvätuloinen ja mietin usein, ymmärränkö oikeasti köyhän arkea. Älyllisesti kyllä. Käsitteellisesti, enköhän. Mutta ymmärrys? Uskon, että sellainen voi lähteä vain jaetusta kokemuksesta. Sitä minulla ei enää ole.

Mikä siis avuksi? Kansanedustajien pakottaminen köyhyyttä kokemaan voi kuulostaa hyvältä idealta, mutta tuskin toimisi käytännössä. Tärkeämpää olisikin, että keskusteluun köyhyydestä saataisiin elämän makua.

Indeksit ja tulorajat ovat hyviä analyysin työvälineitä, mutta ne eivät itsessään rakenna ymmärrystä. Sen täytyy lähteä kertomuksista, arjen kokemuksista. Vaikka ne eivät riitä köyhyyden kokemuksen täydelliseen ymmärtämiseen, niiden esille nostaminen voi estää liian yksinkertaistavaa keskustelua.

Kirjoittaja on liiketaloustieteen professori, joka toivoisi olevansa edes hengellisesti rikas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!