Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi tehdä töitä harmaassa Suomessa, kun internetiin pääsee kaikkialla maailmassa?

Mirje ja Antti Halla luopuivat kodistaan, pakkasivat oravanpyörän mukaan rinkkaan ja lähtivät kiertämään maailmaa läppärikulkureina.

Olavi Koistinen HS

Saammeko esitellä hieman yli kolmekymppisen suomalaisen pariskunnan, joka elää työntäyteistä elämää.

Aamulla noustaan ennen kahdeksaa ja aletaan heti hommiin. Työpäivä on ohjelmointia, nettisivujen kehittämistä, neljän eri blogin kirjoittamista ja yhteydenpitoa oman firman asiakkaisiin. Illalla mennään aikaisin nukkumaan, jotta jaksetaan herätä taas aamulla.

Tätä on Mirje, 33, ja Antti Hallan, 35, arki. Toisaalta se on samaan aikaan myös tätä:

Elokuussa Hallat lensivät Saksaan Bremeniin ystävien häihin. Sieltä he matkustivat enimmäkseen junalla Euroopan halki etelään Kreikkaan asti. He kiertelivät syys–lokakuun Balkanin aluetta: Sloveniaa, Kroatiaa, Serbiaa ja Makedoniaa.

Marraskuussa he jatkoivat matkaa Etelä-Turkkiin ja majailivat Kemerin rantakaupungissa joulukuun puoliväliin.

Hiekkarannalla oli miellyttävää lukea kirjaa, kun lämpötila oli 15–20 astetta. Joulu kului Suomessa ystävien ja perheen kanssa.

Hallat lähtivät matkaan taas tammikuussa ja ovat nyt road tripillä Kaliforniassa San Diegossa.

"Tämä on ihan mahtava paikka", kuvailee Mirje Halla haastattelun aluksi Facebook-chatissa taloa, josta he ovat vuokranneet huoneen Airbnb-verkkopalvelusta.

Ison talon ikkunasta näkyy vehreä kanjoni ja rauhallinen maisema. He majailevat talossa neljä yötä ja jakavat sen sinä aikana kolmen muun ihmisen kanssa.

"Täällä on kaksi terassia, joista toisella ollaan tehty töitä ulkona riippumatossa. Yläterassilla taas on poreamme, tulisija ja grilli. Täällä olisi viihtynyt pitempäänkin", Mirje Halla sanoo.

Serbian pääkaupunki Belgrad on Hallojen suosikkipaikkoja.
Serbian pääkaupunki Belgrad on Hallojen suosikkipaikkoja.

Hallat ovat digitaalisia nomadeja eli ihmisiä, jotka kiertävät maailmaa vailla pysyvää kotia ja tekevät töitä, joita voi tietotekniikan ansiosta tehdä mistä päin maailmaa tahansa. Arkisemmin heitä voisi kutsua läppärikulkureiksi.

"Lähdimme reissuun tammikuussa 2013, eikä meillä ole ollut sen jälkeen vakituista asuntoa", Mirje Halla sanoo.

Maallinen omaisuus kulkee mukana kahdessa 45 litran rinkassa. Työpöytä on siellä, missä läppärille löytyy sähköä.

Syy lähtöön oli halu nähdä maailmaa. Molemmista tuntui siltä, etteivät kesälomat oikein riittäneet siihen.

Hyppäsitte sitten oravanpyörästä?

Näinhän aina kysytään pallontallaajilta. Moni ajattelee, että maailmankiertäjät pakenevat jotain. Hallat eivät kuitenkaan lähteneet mitään karkuun. He olivat tyytyväisiä työhönsä, joten he pakkasivat oman oravanpyöränsä rinkkaan – nyt matkustaessaan he tekevät lähes samoja töitä kuin Suomessakin.

Pariskunnalla on yhteinen yritys, joka keskittyy nettikonsultointiin suomalaisille asiakkaille. Sen lisäksi Antti tekee ohjelmointihommia ja Mirje muun muassa tutkimustöitä sekä lehtijuttuja, niitäkin suomalaisille palkkionmaksajille.

Hallat maksavat veronsa Suomeen ja ovat yhä Suomen sosiaaliturvan piirissä.

"Lähtöpäätös syntyi vuoden 2011 loppupuolella, kun tajusimme tekevämme suurimman osan töistämme jo nyt internetin kautta", Mirje Halla sanoo.

Lähtöä piti valmistella ja sulatella yli vuosi. Hallat luopuivat vuokra-asunnostaan Helsingin Kalliossa ja myivät tai antoivat pois tavaroitaan. Kirjat menivät ystäville pitkäaikaislainaan. Kun lentokone lähti tammikuussa 2013 kohti Kuala Lumpuria, tuntui vielä epätodelliselta ajatella, että koti jää pysyvästi taakse.

Siitä lähtien Hallat ovat matkustaneet Kaakkois-Aasian maissa, Yhdysvalloissa, Meksikossa, Guatemalassa ja eri puolilla Eurooppaa. He pysyttelevät yleensä kahdesta neljään viikkoa yhdessä paikassa. Elämä on upeaa, mutta myös rasittavaa.

"Vapaus tuo epävarmuutta, kun ei tiedä tulevaisuudesta. Työhön keskittyminen on hankalaa kohteissa, joissa on lähinnä lomailevia ihmisiä. Usein kaipaa työkavereita ja tekemisen meininkiä ympärille. Välillä ympärillä on paljon nähtävää, mutta liikaa töitä tehtävänä kaiken näkemiseen", Mirje Halla sanoo.

"Ihmiset helposti ajattelevat tätä matkaa lomana, mutta kyllä tässä töitä tehdään", Antti Halla sanoo.

Hallojen aamuherätys on yleensä seitsemän kahdeksan aikaan. Kun työt aloittaa silloin, ehtii päivällä ja illalla vielä nähdä jotain tai matkustaa. Yhdysvalloissa herätykset ovat olleet varhaisempia, koska oman yrityksen asiakkaat elävät Suomen ajassa.

"Tänä aamuna herätyskello soi 4:30, mutta täytyy myöntää, että torkuin vielä viiteen asti", Antti Halla sanoo.

Kulkurielämänsä ensimmäisenä keväänä Mirje ja Antti Halla viettivät kuukauden Indonesiassa. Tässä he lähettävät terveisiä Anak Krakatau -tulivuorelta.
Kulkurielämänsä ensimmäisenä keväänä Mirje ja Antti Halla viettivät kuukauden Indonesiassa. Tässä he lähettävät terveisiä Anak Krakatau -tulivuorelta.

Paljonko lysti sitten maksaa? Eikö kulkurinelämä käy kalliiksi, kun koko ajan pitää matkustaa ja maksaa tilapäismajoituksesta?

Ei välttämättä. Asian voi ajatella toisinkin päin.

Miten ihmeessä varsinkaan pienituloisilla ihmisillä on varaa asua pysyvästi Helsingin kaltaisessa kalliissa kaupungissa? Millä rahalla he oikein maksavat vuokrat tai asuntolainat? Ravintoloissa syöminen ja taksilla matkustaminen on ylellisyyttä.

Suurimman osan kahdesta kulkurivuodesta Hallat ovat viettäneet Suomea selvästi halvemmissa maissa. Serbiassa ja Makedoniassa saa illallisen kahdelle halvimmillaan kymmenellä eurolla. Meksikossa saa katukojusta hyvän aterian parilla eurolla.

Kalifornia on poikkeus. Siellä on kallista, mutta Hallat eivät aiokaan jäädä pitkäksi aikaa, vaan suuntaavat kohti Meksikoa.

"Jos lasketaan kaikki kulut asumisesta ja lentolipuista ruokaan, parkkimaksuihin ja muuhun sälään, on meillä mennyt rahaa keskimäärin 2 500 euroa kuussa kahdelta hengeltä. Eli vähemmän kuin Helsingissä asuessa", Mirje Halla summaa kahden vuoden menot.

Majoittuminen on maksanut keskimäärin 820 euroa kuukaudessa. Se on vähemmän kuin Helsingin Kallion asunnon kuukausivuokra.

Hallat asuvat yleensä Airbnb-palvelun kautta vuokratuissa asunnoissa. Asunto on harvoin niin suuri ja ylellinen kuin nyt San Diegossa. Tyypillinen asunto on kaksio, joka on heidän yksityiskäytössään, tai sitten huone isommasta asunnosta.

Euroopassa ollessaan he ovat maksaneet Airbnb-asunnoista yleensä 25–40 euroa yöltä. Sillä rahalla on saanut yleensä ainakin yksiön kokoisen viihtyisän asunnon keskeiseltä paikalta. Mitä pidemmäksi aikaa asunnon vuokraa, sitä halvempi on hinta yövyttyä yötä kohden.

Ruokaan on kulunut kahden vuoden aikana keskimäärin 15 euroa päivässä hengeltä, mukaan lukien juomat.

Vaatteita Antti ja Mirje Halla ostavat lähinnä hajonneiden tai kadonneiden vaatekappaleiden tilalle. Sähköstä ei vuokramajoituksessa tarvitse itse maksaa.

Kolme kohdevinkkiä aloittelevalle kulkurille

1. Kaakkois-Aasia

Täältä monet kulkurit aloittavat reissunsa. Hinnat ovat erittäin halvat, julkinen liikenne toimii ja työskentelyyn löytyy kahviloita sekä muita sopivia tiloja. Kelvollisia nettiyhteyksiäkin on laajasti saatavilla.

Pohjois-Thaimaan suurin kaupunki Chiang Mai on töitä tekevien kulkurien suosiossa, samoin Ho Chi Minh Vietnamissa. Ja jos matkustaa Kambodžaan, on hintataso Thaimaatakin halvempi.

Lennot Kaakkois-Aasiaan eivät ole ihan halpoja. Lentorahat säästää kuitenkin takaisin parissa kuukaudessa, jos elää alueella säästeliäästi eikä ole Suomessa asuntoa maksettavana.

2. Eurooppa

Euroopassakin on paljon maita, joissa eläminen on halpaa ja miellyttävää.

"Balkanin alue on ikisuosikkini. Siellä on hyvin edullista ja netti toimii. Ihmiset ovat mukavia ja nähtävää on paljon, sekä historiaa että luontokohteita. Serbian pääkaupunki Belgrad on yksi suosikkikaupunkejani", Mirje Halla vinkkaa.

Myös Kreikka ja Portugali ovat halpoja ja kulkuriystävällisiä kohteita, sanoo kokenut kiertäjä Maija Kauhanen.

Hän kehottaa välttämään Pariisia ja Lontoota, koska niissä on kallista. Pääkaupungeista Berliini, Budapest ja Praha ovat hintatasoltaan huomattavasti edullisempia.

3. Väli-Amerikka

Suikeromainen Väli-Amerikka on huokeaa aluetta, jossa on varsin helppo matkustaa bussilla maasta toiseen. "Siellä on monta maata sopivassa sumpussa, ja on hauska suhata vuorotellen Tyynenmeren ja Karibian rannikolle", Maija Kauhanen sanoo.

Monet keskikokoiset siirtomaa-aikaiset kaupungit ovat mukavia paikkoja. Kauhasen suosikkeja ovat esimerkiksi Nicaraguan Léon, Guatemalan Antigua Guatemala ja Meksikon San Cristóbal de las Casas.

Matkustaminen on toki iso menoerä. Kahden ihmisen yhteenlasketut matkustuskulut ovat olleet keskimäärin 440 euroa kuukaudessa.

"Käytämme mahdollisimman paljon julkista liikennettä ja etsimme halpoja lentoja. Lyhyemmät matkat kuljetaan mieluummin maata pitkin kuin lentäen", Mirje Halla sanoo.

Atlantin yli he ovat kulkeneet kaksi kertaa meriteitse.

"Maksoimme viimeksi risteilystä noin 1 100 euroa kahdelta hengeltä. Sillä rahalla saimme kahden viikon täysihoidon", Mirje toteaa.

Hinta henkeä kohden on kalliimpi kuin lentolippu New Yorkista Helsinkiin. Matkakin on hitaampi, koska risteilijä puskee valtameren läpi kaksi viikkoa. Mutta hintaan sisältyy kuitenkin kahden viikon ylläpito, ja jos matka-ajan saa hyödynnetyksi työntekoon, on Atlantin ylitys huokea tapa kuluttaa aikaa. Päiväkohtaiset kulut henkilöä kohden ovat minimissään vain 39 euroa.

"Se on rauhallinen ympäristö työnteolle, jos pärjää kokonaan tai melkein ilman nettiä. Järjestimme merimatkan ajaksi töitä, joita voi tehdä ilman jatkuvaa netinkäyttöä. Monen aluksen yläkerrassa on yökerho merinäköalalla. Se on päivällä rauhallinen työtila", Antti Halla sanoo.

Kulkuriksi ryhtyminen pudotti toki myös kuukausituloja. Erityisesti Mirje Hallan tulot putosivat, koska ennen lähtöä hän työskenteli Ilmarisella kehityspäällikkönä ja sai säännöllistä kuukausipalkkaa. Nyt hän toimii yrittäjänä tehden osan ajasta asiakastöitä ja osan omia projektejaan.

Antti toimi yrittäjänä jo Suomessa, joten hänelle muutos ei ollut niin suuri. Koulutukseltaan molemmat ovat diplomi-insinöörejä.

Hallat nostavat yrityksestään palkkaa 500–2 000 euroa puhtaana käteen kuussa henkeä kohden – sen verran kuin elämiseen tarvitsevat.

Monille kulkureille kiertäminen on jopa keino säästää rahaa.

Kirjallisuuden kääntäjä Maija Kauhanen, 29, on elänyt kulkurina jo kolme vuotta ja rahoittanut reissunsa enimmäkseen kääntämällä kaunokirjallisuutta. Suomessa hän on viettänyt 1–2 kuukautta vuodessa.

"Kulkurin elämä ei todellakaan ole minulle taloudellinen taakka, vaan viisas taloudellinen valinta", Kauhanen sanoo. Hän saa käännöksistä Suomen palkkatason mukaisia palkkioita, mutta voi asua ja elää matalan hintatason maissa.

"Juuri nyt olen tilanteessa, jossa olen saanut rahaa säästöön tämän yhdistelmän ansiosta."

Haastatteluhetkellä Kauhanen on Hondurasissa Utilan saarella ja aikoo matkustaa seuraavaksi Nicaraguaan.

"Väli-Amerikassa syön ulkona kahdesta kolmeen kertaa päivässä. Voin mennä taksilla markettiin miettimättä asiaa hetkeäkään. Helsingissä kaunokirjallisuuden suomentaja ei todellakaan voisi elää näin", hän sanoo.

Dublinissa käytiin Jameson-viskitehtaalla.
Dublinissa käytiin Jameson-viskitehtaalla.

On vaikea sanoa, kuinka moni ihminen elää läppärikulkurina. Digitaalisia nomadeja ei ole juuri tutkittu ihmisryhmänä, ja suuren yleisön silmissä elämäntapa on eksoottinen. Hallat kohtaavat kaltaisiaan välillä. Viime syksynä he esimerkiksi viettivät kuusi viikkoa Turkissa, missä he tekivät töitä ja viettivät aikaa yhdessä parinkymmenen muun diginomadin kanssa.

"Tuntuu, että aina puhutaan ääripäistä, kun puhutaan kulkureista", Mirje Halla sanoo.

"Siitä, kuinka hylätään kaikki ja lähdetään maailmalle kuin pakoon Suomesta. Tai kuinka eletään viiden euron päiväbudjetilla viidakossa. Vaikka kuitenkin tällaisia meidänlaisiamme, aika peruselämää viettäviäkin on. Meidän tapaisiamme tarinoita ei kovin usein ole esillä."

Hallat käyvät Suomessa kahdesti vuodessa, ja kesäisin he viettävät kotimaassa 1,5–2 kuukautta. Silloin Hallat tapaavat perhettään ja vanhoja ystäviään, päivittävät rinkan sisällön seuraavaan matkakohteeseen sopivaksi ja hoitavat käytännön asioita, kuten käyvät hammaslääkärissä.

Toinen tärkeä hetki vuodessa on joulu. Se pitää viettää läheisten ihmisten kanssa.

"Vuoden 2013 joulusta opin sen, että joulu on minulle ihmisjuhla", sanoo Mirje Halla. He viettivät joulun New Orleansissa talo- ja eläinvahteina. Se oli periaattessa mukavaa, mutta kahdestaan joulu ei kuitenkaan tuntunut joululta.

Halloilla ei ole lapsia, mutta he ovat tavanneet myös kulkureita, jotka kiertävät maailmaa lasten kanssa.

"Varsinkin sellaisia, joiden lapset eivät vielä ole kouluiässä, eikä näin ollen tarvitse huolehtia koulunkäynnistä", Mirje Halla sanoo.

Pariskunnalla ei ole suunnitelmia sen suhteen, kauanko he aikovat elää kulkurina. Niin kauan kuin hyvältä tuntuu, ja voihan sitä välillä asettua vaikka vuodeksi aloilleen. Elämäntapa on kuitenkin pysyvä.

"Varsinkin ensimmäisen vuoden aikana meiltä kyseltiin paljon, milloin palaamme takaisin. Tätä ei ajateltu elämäntapana, vaan välivuotena", Mirje sanoo.

"Yleisin harhaluulo on kai se, että me vaan chillaamme rannalla palmun alla. Monille tuntuu hankalalta uskoa, että me istumme koneidemme takana ihan normityöpäivän verran."

Pirtelöt olivat hyviä Cafe 50's -kahvilassa.
Pirtelöt olivat hyviä Cafe 50's -kahvilassa.

Harhakäsitys on inhimillinen, koska kotiyleisö seuraa pariskunnan reissua blogista ja näkee valokuvissa ennen kaikkea huippuhetkiä. Tuossa meri myrskyää Turkissa, ja tuossa Golden Gate -silta San Franciscossa hehkuu auringonpaisteessa. Matkan rasitukset eivät tartu kuviin, kuten eivät turistillakaan.

"Biitsillä ei oikein edes pysty tekemään töitä. On kuumaa ja hikistä, aurinko heijastuu ruudusta ja kone menee täyteen hiekkaa", Mirje Halla sanoo.

Mirje Hallan blogi: www.kotonakaikkialla.fi
Maija Kauhasen kolumneja kulkurielämästä: www.kulkuri.org/lapparikulkuri

Koh Samui lähisaarineen oli yksi ensimmäisiä kohteita.
Koh Samui lähisaarineen oli yksi ensimmäisiä kohteita.

Meksikolaisessa Guanajuatossa oli paljon mäkiä käveltäväksi. Kaupunki sijaitsee kahdella kukkulalla ja niiden välisessä laaksossa.
Meksikolaisessa Guanajuatossa oli paljon mäkiä käveltäväksi. Kaupunki sijaitsee kahdella kukkulalla ja niiden välisessä laaksossa.

Mirje Halla tekee töitä laivamatkalla Barcelonasta New Orleansiin. Kahden viikon Atlantin-ylityksellä voi töihin keskittyä rauhassa, mutta internet-yhteydet toimivat siellä satunnaisesti.
Mirje Halla tekee töitä laivamatkalla Barcelonasta New Orleansiin. Kahden viikon Atlantin-ylityksellä voi töihin keskittyä rauhassa, mutta internet-yhteydet toimivat siellä satunnaisesti.

Hyvät työskentelykahvilat ovat kulkurille tärkeitä. Tässä Antti Halla datailee Teneriffalla.
Hyvät työskentelykahvilat ovat kulkurille tärkeitä. Tässä Antti Halla datailee Teneriffalla.

Kaliforniassa nähtiin merileijonia.
Kaliforniassa nähtiin merileijonia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!