Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Älä vastaa turhaan sähköposteihin – säästät tunteja viikossa

Raha
 
Tanja Aitamurto
Kirjoittaja asuu Piilaaksossa Kaliforniassa ja on päivästä riippuen tutkija, toimittaja tai turisti.
Toimittaja asuu Piilaaksossa Kaliforniassa ja on
päivästä riippuen tutkija, toimittaja tai turisti.

Kun päivistä alkoivat loppua tunnit, piti alkaa säästää jostakin.

Tunnistin elämäni kaksi suurinta aikasyöppöä: työmatkat ja ylimääräisiin sähköposteihin vastaaminen.

Käytän päivittäin vähintään kaksi tuntia työmatkaan kotikaupunkini San Franciscon ja Stanfordin yliopiston välillä. Se tuntuu joskus järjettömältä, ja moni kysyy, miten minulla on aikaa sellaiseen.

Ajan arvo kasvaa Piilaaksossa, koska täällä on paljon mahdollisuuksia. Jokainen vartti on arvokas, koska on niin monia vaihtoehtoja käyttää se.

Vuodessa työmatkoihin menee noin 500 tuntia eli kolme viikkoa, mikä on vajaat kuusi prosenttia vuoden työtunneista. Aika on pois myös sosiaalisesta elämästä ja vaikkapa liikuntaharrastuksesta.

Sähköposteihin taas voi hukata aikaa aivan loputtomasti. Ne eivät lopu vastaamalla.

On kolmenlaisia sähköposteja: Niitä, jotka liittyvät sovittuihin töihin ja niitä, jotka eivät liity sovittuihin töihin mutta tulevat tutuilta. Ja sitten niitä, jotka tulevat tuntemattomilta, ja jotka eivät liity mihinkään sovittuun.

Viimeisen kategorian postit ovat ylimääräisiä. Niihin ei ole pakko vastata eikä siis käyttää aikaa.

Kokeilepa. Näin säästyy useita tunteja viikossa. Mutta ensin on hiljennettävä äänekäs yliminä, joka vaatii, että kaikkiin viesteihin olisi vastattava.

Kaikkeen ajanhukkaan ei ole kuitenkaan hyvää ratkaisua. Työmatkani lyhentyisi, jos muuttaisin lähemmäksi työpaikkaa. Se olisi ajankäytön tehokkuuden mukaan järkevää.

Mutta pitkästä työmatkasta saan vastineeksi virikkeellisen asuinpaikan, San Franciscon, Stanfordin lähellä olevan hiljaisen pikkukaupungin sijaan. Sellainen on elämän kiinnostavuuden kannalta tärkeää, vaikka hinta onkin kuuden prosentin vuotuinen aikatappio.

Ajan arvoa ei voi mitata pelkästään rahassa – tai oikeastaan teoreettisesti menetetyssä rahassa. Arvo on nimittäin myös sitä, mitä aika antaa vastineeksi, ja se on usein muuta kuin rahaa: lepoa, virkistystä, sielunrauhaa.

Siksi pidän pitkät työmatkat, mutta vähennän sähköposteihin vastaamista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!