Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ainoa tarpeellinen paperi on kuitti, ja juuri siitä katoaa muste

Laki määrää, mitä kuitissa lukee, mutta ei sitä, kauanko musteen pitää kestää.

Raha
 
Kimmo taskinen hs
Kuva: Kimmo taskinen hs

1. Maailman vanhin tunnettu kuitti on kaiverrettu savitaululle. Se kuljetettiin 5 000 vuotta sitten laivalla Mesopotamiasta Dilmuniin ja oli tosite vaatekaupasta.

2. Nykyään kuitit tulostetaan useimmiten lämpöpaperille. Kassakoneessa tai maksupäätteessä ei ole mustekasettia tai -nauhaa, vaan tulostustekniikka perustuu korkeaan lämpötilaan, jonka avulla erikoisvalmisteiseen paperiin ilmestyy tummaa väriä.

Valmistajan mukaan lämpöpaperin teksti säilyy oikeissa olosuhteissa – eli kirjekuoressa kuivassa ja viileässä paikassa – viisi vuotta. Kokemus on osoittanut, että lompakkoon unohtunut kuitti on lukukelvoton jo muutamassa viikossa.

3. Tekstin katoaminen on harmillista, jos kuitti on myös takuutosite. Viallisen tuotteen voi kuitenkin palauttaa ilman kuittia. Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan esimerkiksi tiliote, maksukorttitosite tai vaikkapa tuotteeseen liimattu liikkeen tarra riittävät todisteeksi ostopaikasta.

Välillä edes niitä ei tarvita: jos tuotteella on vain yksi jälleenmyyjä Suomessa, niin ostopaikkaan viittaavia todisteita ei tarvita.

4. Maailman pisin kuitti syntyi vuonna 2011, kun taiteilijaporukka päätti pelastaa newyorkilaisen Hercules Fancy Grocery -ruokakaupan, jota uhkasi sulkeminen. He auttoivat velkaantunutta omistajaa ostamalla liikkeestä kaiken paitsi Sneaky-kissan, joka ei ollut myynnissä. Laskun pituus oli 17,53 metriä ja loppusumma 18 187,93 dollaria, siis noin 16 000 euroa. Tällä hetkellä kuitti on myynnissä samalla summalla Etsy.com-sivustolla.

5. Suomessa tuli vuoden 2014 alussa tuli voimaan laki, jonka mukaan kauppiaan on annettava asiakkaalle aina kuitti, jos yritys on arvolisäverovelvollinen.

Poikkeuksia ovat esimerkiksi arpajaiset ja torikauppa, mutta alkoholimyynnistä on aina annettava kuitti. Verottaja voi määrätä lain rikkomisesta yritykselle laiminlyöntimaksun, jonka suuruus vaihtelee 300 eurosta tuhanteen euroon.

6. Kuitin saa kirjoittaa käsin, mutta yrityksellä täytyy olla siitä kopio tai jäljennös kirjanpitoa varten. Laki ei määrittele kuitin ulkomuotoa, mutta sisällön suhteen on olemassa tarkat määräykset.

Helsinkiläinen Black and White Records -levykauppa rikkoi viime vuonna sääntöjä ja joutui maksamaan 300 euron laiminlyöntimaksun, koska sen nimi ei mahtunut kokonaan 20 vuotta vanhan kassakoneen tulostamaan kuittiin. Levykaupan nimestä puuttuivat kirjaimet o, r, d ja s.

7. Käsinkirjoitetut kuitit tehdään usein itsejäljentävälle Paragon-kuittilomakkeelle, jonka tekniikan patentoi vuonna 1882 kanadalainen John Carter. Vuonna 1909 Weilin & Göös alkoi valmistaa niitä yksinoikeudella Suomessa. Nykyään Paragon-kuittilomakkeita tekee Suomessa Editan kirjapaino.

8. Suomen suurin kuittikauppajuttu on niin sanottu Anton-talousrikosvyyhti, joka liittyy rakennusalaan. Vuonna 2009 käräjäoikeudessa syytettyjen penkillä istui lähes 100 ihmistä. Syyttäjän mukaan he saivat kuittikaupasta lähes kuuden miljoonan euron hyödyn.

Tapauksen käsittely on edelleen kesken. Tällä hetkellä vastaajia on enää 32. Tammikuussa 2015 syyttäjä ilmoitti, että se tarjoaa syytetyille mahdollisuutta sovitteluun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!