Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi vinkkiä osakesijoittamiseen

Osakesijoittaminen on edullisin ja hauskin säästämisen muoto. Mutta kuinka pääsen alkuun?

Raha
 
COLOURBOX
Sijoituskohteita voi netin kautta etsiä myös ulkomaisista pörsseistä.
Sijoituskohteita voi netin kautta etsiä myös ulkomaisista pörsseistä. Kuva: COLOURBOX

1. Moni ajattelee, etteivät rahat ja aika riitä osakemarkkinoille, mutta netissä ostaminen ja myyminen on nykyään helppoa. Osakesäästäminen on lisäksi edullisempaa ja hauskempaa kuin moni muu säästämisen muoto. Hauskaa se on siksi, että osakkeenomistajana tulee hankkineeksi itselleen osan yrityksestä ja siitä kiinnostuu ihan eri tavalla kuin heittämällä rahansa johonkin rahastoon, jota joku muu hoitaa. Osakesijoituksissa kiehtoo myös vastuu ja valta: Vain minä päätän, mihin rahani menevät.

2. Osakesijoittamisen on todettu olevan pitkällä aikavälillä tuottoisin sijoitusmuoto.

Malttia ja osaamista tosin tarvitaan, jos toiveena on kymmenen prosentin tuotto. Aloittelijan kannattaakin paitsi hajauttaa omistuksiaan,pitää kulut minimissä ja kasvattaa salkkuaan pitkällä kaarella, eläkevuosia varten, tai lapsilleen.

3. Jos ei halua alituiseen kytätä kursseja, kannattaa sijoittaa suurin osa rahoistaan vakaisiin, pitkään hyvin tuottaneisiin firmoihin ja ottaa riskiä vain pienellä osalla salkustaan.

Kun tiedot, taidot ja rahat antavat myöden, riskinottoa voi hiljalleen lisätä.

Kannattaa tehdä myös sijoitussuunnitelma, säästää useampia satasia, tai vaikka tonni, ja ostaa osakkeita sitten kerralla muutaman kuukauden välein. Näin jää aikaa yrityksiin ja taloussuhdanteisiin tutustumiseen.

4. Jos haluaa sijoittaa omia arvojaan kunnioittaen, se on osakesäästämisessä helpompaa kuin rahastoissa. Jos haluan kannattaa vaikkapa muotiyrityksiä, naisten omistamia yrityksiä, tai eettisesti ja ekologisesti kestäviä vaihtoehtoja, voin tehdä täsmäostoksia.

5. Sopivia, itseä kiinnostavia sijoituskohteita voi netin kautta etsiä myös ulkomaisista pörsseistä. Niihin sijoittamisesta tosin tulee hieman enemmän kuluja kuin kotimaisiin sijoittamisesta.

Kirjoituksen lähteinä on käytetty Pörssisäätiön julkaisemaa teosta Sijoittaminen – Opas uteliaille, sekä Emilia Kullaksen ja Ninni Myllyojan teosta Nainen ja rikastumisen taito.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!