Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teepusseja, hanoja ja olutta – näin viisi rikasta suomalaissukua hankki rahansa

Herlinit, Ehrnroothit, Paasikivet, Hartwallit ja Ahlströmit ovat keränneet omaisuutensa valmistamalla hissejä, vesihanoja, olutta ja muita arkisia asioita.

Raha
 
Olli Nurminen HS
Kuva: Olli Nurminen HS

Miten perhe voi kerätä miljardiomaisuuden? Tekemällä töitä ja seuraamalla aikaansa.

Suomen rikkaimmat suvut ovat nyt rikkaita, koska joku yritteliäs perheenjäsen on aikoinaan tajunnut, mihin suuntaan maailma on muuttumassa. Talot kasvavat yhä korkeammiksi, joten kannattaa tehtailla hissejä. Entiset neuvostotasavallat vapautuivat, joten kannattaa myydä sinne olutta ja muita juomia.

Helsingin Sanomat selvitti äskettäin, mitkä suomalaissuvut olivat tammikuun lopussa rikkaimpia, kun mittarina käytetään suvun pörssiomistusten määrää. Tulokset julkaistiin viime sunnuntaina lehdessä ja HS.fi:ssä.

Listalla kuuden kärkeen nousi finanssihai Björn Wahlroosin lisäksi viisi perinteistä teollisuussukua. Tässä jutussa kerromme, kuinka ne rikastuivat.

 

Pekka Herlin teki hissiyhtiö Koneesta kansainvälisen menestyjän, mutta kohteli perhettään kaltoin.
Pekka Herlin teki hissiyhtiö Koneesta kansainvälisen menestyjän, mutta kohteli perhettään kaltoin.

1. Herlinit

Pörssiomaisuus 6,8 miljardia euroa

Eräs Helsingin vesilaitoksen virkamies haistoi 1900-luvun alussa liikeidean. Kerrostaloihin asennettiin viemäreitä ja vesivessoja kovaa tahtia ja Harald Herlin (1874–1941) tajusi, että alalla voisi lyödä rahoiksi.

Pian hän oli menestyvä vesijohtoyrittäjä ja tajusi, mitä muuta nykyaikaiset kerrostalot tarvitsevat: hissejä. Vuonna 1924 hän osti konkurssin partaalla olevalta Strömberg-yhtiöltä sen hissejä valmistavan Kone-tytäryhtiön.

Yritys kasvoi vähitellen maailman suurimpien hissivalmistajien joukkoon. Harald Herlinin poika Heikki (1901–1989) laajensi yrityksen toimintaa teollisuusnosturien ja -kuljetinten valmistukseen. Hänen poikansa Pekka (1932–2003) ja tämän poika Antti (1956–) tekivät Koneesta kansainvälisen suuryrityksen.

Nyt Herlinien on arvioitu olevan itsenäisen Suomen historian rikkain suku. Harald Herlinin jälkeläisiä on koulittu Koneen johtoon jo kolmen sukupolven ajan. Esikoispojat ovat hangoitelleet vastaan, sillä monet ovat halunneet mieluummin maanviljelijäksi.

"Mun tilanteen varjopuoli on se, että hahmotan viisi miljoonaa paljon paremmin kuin moni suomalainen, mutta viittä euroa en hahmota samalla tavalla", sanoi Herlinin suvun nuori edustaja Heikki Herlin, 23, vuonna 2013 Helsingin Sanomien Nyt-liitteen haastattelussa.
"Mun tilanteen varjopuoli on se, että hahmotan viisi miljoonaa paljon paremmin kuin moni suomalainen, mutta viittä euroa en hahmota samalla tavalla", sanoi Herlinin suvun nuori edustaja Heikki Herlin, 23, vuonna 2013 Helsingin Sanomien Nyt-liitteen haastattelussa.

Heikki Herlin haaveili pääsevänsä isännäksi Thorsvikin kartanoon, jonka perhe omisti Porkkalassa. Haave toteutui, kun Harald-isä kuoli 1941. Jatkosodan päätyttyä kartano kuitenkin luovutettiin Neuvostoliitolle osana Porkkalan maa-aluetta.

Myöhemmin se palautui perheelle, ja Heikillä oli täysi työ houkutella maanviljelystä kiinnostunut Pekka-poika yrittäjäuralle. Antti Herlinkin oli maanviljelijä ennen kuin siirtyi johtamaan Konetta. Lopulta uusi polvi tarttui aina pontevasti tehtäväänsä ja uudisti Konetta omaan suuntaansa.

Pekka Herlinin vaimon Kirsti Herlinin isä, akateemikko Kustaa Vilkuna, oli presidentti Urho Kekkosen läheinen ystävä. Suhteet Kekkoseen auttoivat bisneksissä ja idänkaupassa.

Hanna Nurminen on Pekka Herlinin tytär ja Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtaja.
Hanna Nurminen on Pekka Herlinin tytär ja Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtaja.

Pekka Herlinin lapsilla ei ollut helppo nuoruus. Pekka-isä oli kova juoppo, jonka humalaisia yksinpuheluita viisi lasta joutui vuorotellen kuuntelemaan. Antti myös riitaantui pahasti kolmen sisaruksensa Niklaksen, Ilkan ja Ilonan kanssa sen jälkeen, kun isä siirsi kaiken vallan sukuyhtiössä Antille kysymättä muiden mielipidettä.

Sisaruksista Antti Herlin on nykyään Koneen hallituksen puheenjohtaja, Niklas Herlin toimittaja ja kirjankustantaja, Ilkka Herlin historiantutkija ja Cargotec-yhtiön hallituksen puheenjohtaja, Hanna Nurminen tiedettä ja taidetta tukevan Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Ilona Herlin suomenkielentutkija.

 

Göran Ehrnrooth toimi vaikutusvaltaisessa virassa Pohjoismaiden Yhdyspankin pääjohtajana.
Göran Ehrnrooth toimi vaikutusvaltaisessa virassa Pohjoismaiden Yhdyspankin pääjohtajana.

2. Ehrnroothit

Pörssiomaisuus 1,3 miljardia euroa
Ehrnroothien aatelissuku on jo satoja vuosia ollut tukevasti osa suomalaisen yhteiskunnan eliittiä. Kenraaleja ja kartanonherroja piisaa suvussa, mutta kaikki Ehrnroothit eivät ole superrikkaita. Pieni sukuhaara pitää hallussaan pääosaa mittavasta pörssiomaisuudesta.

Herlinit rikastuivat yhtä perheyritystä kehittämällä, mutta Ehrnroothit keräsivät vaurautensa eri tavalla – vaivihkaa eri kohteisiin sijoittamalla ja yhteiskunnan tuulia haistelemalla.

Miljardiomaisuuden kartuttamisen aloitti Georg Ehrnrooth (1866–1935), joka sijoitti 1900-luvun alussa suvun varoja menestyksekkäästi teollisuusyrityksiin. Ei hänkään ihan köyhä poika ollut alunperin, sillä aatelissuvulla oli kartanoita, maata ja muuta omaisuutta.

Hänen poikansa Göran Ehrnrooth (1905–1996) kohosi 1950-luvulla mahtivirkaan Pohjoismaiden Yhdyspankin pääjohtajaksi, mikä auttoi kasvattamaan myös perheen omaisuutta. Pankinjohtaja tunsi kaikki tuntemisen arvoiset ihmiset ja sai työnsä kautta arvokasta talouselämän sisäpiiritietoa.

Myös avioliitto auttoi asiassa. Göran Ehrnrooth meni naimisiin vanhan teollisuussuvun tyttären Louise von Julinin kanssa. Von Julinit omistivat teollisuusyhtiö Fiskarsin ja sukuyhteyden kautta myös metsäteollisuusyritys Kaukaan. Molemmista iso osa päätyi Ehrnrootheille.

Seuraava sukupolvi eli Göran Ehrnroothin lapset Casimir (1931–), Göran J. (1934–) ja Robert (1939–) jatkoivat omaisuuden kartuttamista. He toimivat monissa johtotehtävissä perheen omistamissa metsäteollisuus- ja muissa yrityksissä. Heidän sisarensa Elsa Fromond (1942–) on emännöinyt suvulle kuuluvaa Sällvikin kartanoa ja toiminut sukusäätiöiden ja sijoitusyhtiöiden hallinnossa.

Näiden sisarusten lapsia ja lastenlapsia on jo paljon ja omaisuus hajaantuu vähitellen. Nuoret Ehrnroothit toimivat sijoittajina ja heillä on hallituspaikkoja lukuisissa suvun omistusyhtiöissä, kuten Wärtsilässä, YIT:ssä ja Fiskarsilla.

Kun Ehrnroothien suvun jäsenten elämäntarinoihin yrittää perehtyä, menee helposti nimissä sekaisin. Mies-Ehrnrootheista suunnilleen joka toinen on Georg ja joka toinen Henrik.

Yksi miina on esimerkiksi tämä: Kustannusyhtiö Otavan hallituksen puheenjohtajana toimii Casimir E:n poika Henrik Ehrnrooth. Koneen nykyinen toimitusjohtaja taas on eri Henrik Ehrnrooth.

 

 

Erkki Paasikivi perusti sotien jälkeen Raumalle metalliverstaan, josta kasvoi hanayhtiö Oras.
Erkki Paasikivi perusti sotien jälkeen Raumalle metalliverstaan, josta kasvoi hanayhtiö Oras.

3. Paasikivet

Pörssiomaisuus 630 miljoonaa euroa
Tämä raumalaisperhe tunnetaan julkisuudessa varsin huonosti siihen nähden, miten rikkaita he ovat. Paasikivien pörssiomaisuus on HS:n selvityksen mukaan lähes puolet siitä mitä selvästi tunnetummilla Ehrnrootheilla.

Metallityömies Erkki Paasikivi (1917–2003) perusti toisen maailmansodan jälkeen Raumalle verstaan, joka teki kaikenlaisia metalliesineitä, kuten lämpöpattereiden putkenliittimiä ylijääneistä kranaatinkuorista. Yritys sai nimensä hänen appiukkonsa, linja-autoliikennöitsijä Kosti Oraksen mukaan.

Oma menestystuote eli vesihanat löytyi 1950-luvun alussa. Seitsemänkymmentäluvulla yritys kehitti yhdellä kädellä käytettävän Safira-hanan, josta tuli kylpyhuoneiden klassikko.

Suuret rikkaudet tosin olivat vasta edessäpäin. Erkki Paasikiven lapset Pekka (1944–), Jukka (1946–) ja Jari (1954–) syntyivät keskiluokkaista elämää viettävään yrittäjäperheeseen, joka asui ensin kerrostalossa ja myöhemmin omakotitalossa. Alusta lähtien oli selvää, että he jatkaisivat isänsä työtä perheyrityksessä.

Jari Paasikivi on Erkki Paasikiven poika ja suvun sijoitusyhtiö Oras Investin toimitusjohtaja.
Jari Paasikivi on Erkki Paasikiven poika ja suvun sijoitusyhtiö Oras Investin toimitusjohtaja.

"Vähän ihmettelenkin, ettei heillä ollut minkäänlaista isäkapinaa, vaikka he olivat 1960–70-luvun kapinallisen sukupolven nuoria", sanoo valtiotieteen tohtori Timo Herranen, jonka kirjoittama historiateos Oraksesta ilmestyy tänä keväänä.

Vanhana työläisenä Erkki Paasikivi tuli toimeen duunarien kanssa ja sai alaiset helposti puolelleen. Vanha isäntä jätti Oraksen vähitellen poikiensa käsiin 1970–1980-luvuilla.

Yhdeksänkymmentäluvulla Oras oli jo kansainvälinen yritys, joka toimi eri puolilla Eurooppaa. Tästä eteenpäin laajentuminen ei enää näyttänyt kovin helpolta ja Paasikivet päättivät alkaa sijoittaa Oraksen tuottamia rahoja muihin yrityksiin.

Nyt Paasikivien sijoitusyhtiö omistaa osapuilleen viidenneksen osuudet vesi- ja ilmastointiputkia valmistavasta Uponor-yhtiöstä, maalivalmistaja Tikkurilasta ja kemianyhtiö Kemirasta. Seuraavaa sukupolvea koulitaan nyt huolehtimaan tästä omaisuudesta: Paasikivet haluavat olla teollisia omistajia, jotka kehittävät omistamiaan yrityksiä.

Erkki Paasikiven seitsemän lastenlasta ovat nyt nuorehkoja aikuisia ja osa heistä istuu hallitustehtävissä suvun omistamissa yrityksissä.

 

Victor Hartwall toimii esi-isänsä nimen velvoittamana edelleen juomabisneksessä. Hän on mukana muun muassa Krimin niemimaalla vaikeissa olosuhteissa toimivassa viinitehtaassa.
Victor Hartwall toimii esi-isänsä nimen velvoittamana edelleen juomabisneksessä. Hän on mukana muun muassa Krimin niemimaalla vaikeissa olosuhteissa toimivassa viinitehtaassa.

4. Hartwallit

Pörssiomaisuus 505 miljoonaa euroa
Hartwallin teollisuussuvun lähipiirissä on yksi henkilö, joka on julkisuudessa paljon enemmän kuin muu suku. Hän on värikkäistä Venäjä-kommenteistaan tuttu Helsingin yliopiston dosentti Johan Bäckman.

Bäckmanin isällä Erkki Bäckmanilla on suvussa lähes sankarin maine, olihan tuo suvun ulkopuolelta hankittu palkkajohtaja se, joka oikeastaan loi suvun vaurauden viemällä Hartwallin juomatehtaan heti Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Venäjälle ja Baltiaan.

Hartwallin suku on alun perin hämäläinen talonpoikaissuku, joka vaurastui 1800-luvulla laivanvarustuksella ja tukkukaupalla. Kantaisänä pidetään Victor Hartwallia. Hän oli Turun yliopiston nuori kemian lehtori, kun hänet houkuteltiin 1828 rakentamaan mineraalivesilaitosta Odessaan.

Sieltä Victor saapui Suomeen ja perusti 1836 mineraalivesitehtaan Sederholmin taloon keskelle Helsinkiä.

Vishyvesi ja myöhemmin limonadit ja olut menestyivät hyvin, mutta Suomen talouden huippuraskaaseen sarjaan Hartwallit nousivat vasta 1990-luvun rohkealla idänkaupalla.

Nykyisen supervaurauden taustalla on oluenmyynti Venäjällä, Baltiassa ja Ukrainassa. Nousevissa talouksissa voittoa tehdään vähintään 20 prosenttia. Lopullisesti suku rikastui myymällä koko olutimperiuminsa vuonna 2002 Scottish & Newcastlelle.

Kun yhtiö myytiin 2008 edelleen Heinekenille, suku rikastui vielä lisää.

Suku piti ja pitää edelleen tiukasti yhtä. Viime vuodet suvun sijoitusyhtiö Hartwall Capital on menestynyt erinomaisesti, ja suku on palannut juurilleen hankkimalla sijoitusyhtiön pääkonttoriksi arvokiinteistön Helsingin keskustasta.

Lisäksi Hartwallit ovat jälleen siirtyneet Hartwallin juomayhtiön suuromistajaksi. Suvun sijoitusyhtiö omistaa myös Stockmannia, Cramoa, Konecranesia ja donitseistaan tunnettua Arnoldsia.

Paluu Ukrainaan tapahtui vuonna 2010, kun muutamat suvun jäsenet, muun muassa Victor Hartwall nuorempi ja Mikael Therman, hankkivat osaomistuksen Krimillä sijaitsevasta, Stalininkin lempiviinejä valmistavasta Inkermanin viiniyhtiöstä.

Viinitehdas on nyt hankalassa paikassa Venäjän ja Ukrainan tulenarkojen suhteiden vuoksi.

 

Eva Ahlström otti hoitoonsa miehensä Antin liiketoimet tämän kuoltua 1896. Evaa pidetään Suomen ensimmäisenä naispuolisena teollisuusyrityksen johtajana.
Eva Ahlström otti hoitoonsa miehensä Antin liiketoimet tämän kuoltua 1896. Evaa pidetään Suomen ensimmäisenä naispuolisena teollisuusyrityksen johtajana.

5. Ahlströmit

Pörssiomaisuus 280 miljoonaa euroa
Merikarvialainen suomenkielinen talonpoika Antti Ahlström otti merkittävän askeleen, kun hän tiistaina 11. päivä toukokuuta vuonna 1858 laski vesille veljensä Erkin kanssa rakennuttaman "Veljekset" -nimisen kuunarin.

Kuunarilla laivattiin puutavaraa ja tervaa Eurooppaan, ja siitä sai alkunsa Ahlströmin suvun vaurastuminen.

Antista tuli etevä liikemies. Hänen alkuvarallisuudestaan liikkuu kaksi tarinaa: isältä saatu vaatimaton summa ja rikkaan lesken naiminen. Niin tai näin, hän laittoi rahansa poikimaan ennen näkemättömällä tavalla ja pystyi pian hankkimaan itselleen lisää laivoja, maata ja sahoja.

1800-luvun loppu oli voimakkaan talouskasvun aikaa ja Ahlström oli kehityksessä vakaasti mukana. Kirjailija Juhani Aho sanoo vuonna 1907 ilmestyneessä elämäkertateoksessa näin:

"Aivan varmaan oli se juuri tämä näin herännyt uusi aika, joka tempaisi Ahlströmin auran kuresta ja asetti hänet niiden miesten riviin, jotka Suomen honkapataljoonain etunenässä marssivat maailman markkinoilla osaansa valloittamaan."

Kuollessaan vuonna 1896 Antti Ahlström oli Suomen rikkain mies.

Sahateollisuudesta siirryttiin paperiteollisuuteen. Yksi Antti Ahlströmin onnekkaimmista liiketoimista oli Varkauden paperitehtaan ostaminen ensimmäisen maailmansodan kynnyksellä. Ahlström joutui rahoittamaan kaupan uhkarohkealla lainalla, ja taisteli vimmatusti tehdasta havitelleen norjalaisen Gutzeit & co:n kanssa.

Gutzeitia johti Alexander Gullichsen, joka hävisi taistelun tehtaasta, mutta naitti myöhemmin poikansa Harry Gullichsenin Antti Ahlströmin pojantyttärelle Mairelle.

Vanhasta vihanpidosta sukujen välillä päästiin ja Harrysta tuli Ahlströmien päämies.

Varkauden paperitehdas oli aikoinaan Euroopan suurin. Ahlströmit, jotka korostavat olevansa aina askeleen edellä, hyppäsivät kuitenkin pois perinteisestä paperintuotannosta jo 1980-luvulla ja möivät tehtaan – Gutzeitille.

Tilalle tulivat erikoispaperit ja kuitukangas. Sairaalatuotteet, teollisuuden, liikenteen tarvitsemat erilaiset filtterit, laastareiden, kahvikapseleiden ja jopa teepussien kuitukankaat muodostavat nyt Ahlstrom-konsernin pääbisneksen.

Maire Gullichsen oli Antti Ahlstömin pojatytär. Maire oli taidemesenaatti, Vapaan taidekoulun ja Artekin perustajia. Hänen sukuhaaransa vaikuttaa voimakkaasti Suomen tieteessä ja taiteessa.
Maire Gullichsen oli Antti Ahlstömin pojatytär. Maire oli taidemesenaatti, Vapaan taidekoulun ja Artekin perustajia. Hänen sukuhaaransa vaikuttaa voimakkaasti Suomen tieteessä ja taiteessa.

Ahlströmeillä on paitsi vaurautta, myös kiinnostusta tieteeseen ja taiteeseen. Maire Gullichsenista tuli taidemesenaatti ja yksi Artekin perustajista.

Mairen ja Harryn poika, sellutekniikan professori Johan Gullichsen puolestaan on yksi maailman tunnetuimpia ympäristöystävällisten metsäteollisuuden metodien kehittäjiä.

Maire ja Harry Gullichsenin jälkeläisiin kuuluu useita tunnettuja taiteilijoita, kuten Kristian, Alvar ja Johanna Gullichsen sekä Mona ja Sam Huber.

Muusikko ja näyttelijä Sam Huber on lempinimeltään "Suomen rikkain rokkari". Hänellä on oma taidesäätiö ja hänen äitinsä Mona Huber on Ahlströmin suvun suurin henkilöomistaja. Isänsä puolelta Sam kuuluu Hubereiden putkiyrittäjäsukuun.
Muusikko ja näyttelijä Sam Huber on lempinimeltään "Suomen rikkain rokkari". Hänellä on oma taidesäätiö ja hänen äitinsä Mona Huber on Ahlströmin suvun suurin henkilöomistaja. Isänsä puolelta Sam kuuluu Hubereiden putkiyrittäjäsukuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!