Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi neuvoa: Näin jaat kimppataksin kulut

Raha
 
Laura Oja
Kimppataksi kannattaa, kun osaa jakaa kulut oikein.
Kimppataksi kannattaa, kun osaa jakaa kulut oikein. Kuva: Laura Oja

1 Reiluin ja täsmällisin taksimatkan kulujen jakotapa on tämä:
Oletetaan, että taksissa matkustaa neljä ihmistä. Se joka jää ensimmäisenä kyydistä pois, maksaa neljänneksen siihen mennessä mittariin kertyneestä rahasummasta. Matka jatkuu. Seuraavaksi pois jäävä maksaa kolmanneksen mittarin summasta. Seuraava ihminen maksaa poistuessaan puolet, ja loput jäävät viimeisen kontolle.

2 Jokainen voi maksaa pois jäädessään heti oman osuutensa pankkikortilla. Taksikuskia voi pyytää laskuttamaan välipysähdyksen aikana halutun suuruisen summan. Jos näin toimitaan, kohdan 1 ohjeita voidaan noudattaa suoraviivaisesti.

3 Aamuyön kännitaksissa voi olla vaikea selittää mutkikasta laskutapaa ventovieraille. Silloin vallitsevat aamuyön yksinkertaiset lait. Usein on tapana toimia niin, että pois jäädessä jokainen maksaa mittarin tyhjäksi siihenastisesta summasta tai sitten antaa viimeiselle poistujalle maksua varten käteisenä sellaisen summan, mikä lompakosta sattuu löytymään.

Tämä ei aina ole välttämättä ihan täsmällisen reilua, mutta tilanteeseen voi tyytyä ja olla iloinen kotiin pääsystä. Ja ainahan voi suhtautua aamuyön taksiin jännittävänä pokeripelinä, jossa voi tulla tappiota tai voittoa.

4 Taksilla matkustava kaveriporukka voi myös säästää taksikuskin vaivoja sillä, että viimeiseksi pois jäävä maksaa koko laskun ja perii muilta myöhemmin heidän osuutensa.

Erityistä yön yhteishenkeä osoittaa, jos lasku jaetaan tasan kaikkien kyytiläisten kesken. Tämä on joidenkin ystäväporukoiden sosiaalisten normien mukaista. Miksi taksimatka pitäisi jyvittää niuhotarkasti, jos ravintolassakin lasku jaetaan sinnepäin ja baarissa kaikki tarjoavat kierroksia toisilleen?

5 Tilataksin maksamisessa pitää olla suurpiirteinen.Koko seurueelta menee hermo, jos 8–10 ihmistä alkaa jyvittää taksimatkan hintaa keskenään pilkuntarkasti. Jokainen varatkoon tilataksiin pikkurahaa ja maksakoon kyydistä sopivan tasasumman. Jos joku jää tilanteessa voitolle, hän korvaa asian laulamalla karaokessa Bohemian Rhapsodyn julkisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!