Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tomi Astikainen eli neljä vuotta ilman rahaa, koska halusi

Yksi liftaa neljä vuotta maailmalla ilman tuloja. Toinen muuttaa talveksi jääkylmään hökkeliin. Kumpikin yrittää elää ilman raha. Miten se on 2010-luvulla mahdollista?

Raha
 
Ilkka Pernu
Kesällä 2010 Tomi Astikainen pakkasi reppunsa, jätti 3 900 euron opintolainansa maksamatta ja aloitti elämän ilman rahaa.
Kesällä 2010 Tomi Astikainen pakkasi reppunsa, jätti 3 900 euron opintolainansa maksamatta ja aloitti elämän ilman rahaa.

Kesäkuussa 2009 Tomi Astikainen istui kaverinsa kanssa Kaisaniemen puistossa. He polttivat tupakkaa, joivat viisi olutta ja heittelivät ilmaan hulluja ideoita niin kuin heillä oli tapana. Yksi suunnitelmista oli kunnianhimoinen: he perustaisivat vuonna 2038 ravintolan – avaruuteen.

27-vuotiaan Astikaisen mielessä oli myös toinen suunnitelma. Sen voisi toteuttaa jo pian: "Mitä jos yrittäisin elää ilman rahaa."

Astikaisen villi idea ei ole aivan poikkeuksellinen. Vapaaehtoinen globaalista rahataloudesta irrottautuminen on saanut viime vuosina paljon kannatusta. Moni uskoo, että Bitcoinin kaltaiset kryptovaluutat syrjäyttävät perinteiset rahajärjestelmät. Vuonna 2007 alkanut maailmanlaajuinen finanssikriisi on tuonut utopiat lähemmäksi arkea.

Talousjärjestelmä voi tulevaisuudessa olla erinäköinen, mutta voiko maailma olla kokonaan rahaton. Jotkut ovat yrittäneet hahmottaa, millaista sellainen elämä olisi.

Tomi Astikainen oli jo pitkään uhonnut kokeilevansa, ja viimein, kesällä 2010 hän aloitti neljän vuoden mittaisen ihmiskokeen.

Yrittämisen alkeet Astikainen omaksui jo lapsena.

Hän syntyi yrittäjäperheeseen marraskuussa 1981. Kun perhe muutti Lappeenrannasta Joensuuhun Tomin ollessa kolmevuotias, hän ei saanut päivähoitopaikkaa uudesta kaupungista. Vanhemmat joutuivat ottamaan lapsen päiviksi mukaan ompelukoneliikkeeseensä. Liikkeen ulkopuolella jalkakäytävällä hän kokosi hiekoitushiekasta kakkuja, joita alkoi myydä ohikulkijoille.

Astikainen muistelee, että se oli järjettömän kannattava bisnes: tuotantokustannukset olivat alhaalla, eivätkä asiakkaat edes halunneet maksamiaan kakkuja mukaan! Kolikoita sateli niin paljon, että pian hän tarvitsi oman lompakon. Hän ompeli sellaisen itse. Äiti auttoi ompelemalla päälle Karvisen Oskun kuvan.

Sittemmin Astikainen perehtyi kaupalliseen alaan Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, jossa hän aloitti kauppatieteiden maisterin opinnot vuonna 2001. Ajatuksena oli valmistua nopeasti ja päästä hyväpalkkaiseen työhön.

Vapaaehtoistyö opiskelijajärjestö AIESECissa kuitenkin muutti hänen arvomaailmaansa: rahan tekemisen sijaan hän halusi muuttaa maailmaa.

Ystävilleen hän puhui paljon siitä, miten ainainen rahan puute hidastaa teknologian kehitystä ja miten paljon nopeammin asiat sujuisivat täysin rahattomassa yhteiskunnassa. Hän oli jopa mukana perustamassa Suomeen rahatalouskriittistä Zeitgeist-liikettä.

Kaverit tuskastuivat: miksi et tee asialle mitään?

Kesällä 2010 Astikainen pakkasi reppunsa, jätti 3 900 euron opintolainansa maksamatta ja lähti liftaamaan Joensuusta kohti Portugalia.

Ensimmäiset kolme kuukautta olivat vaikeimmat. Astikainen huomasi nopeasti, että ilman rahaa eläminen vaatii opettelua – ensimmäisenä se liittyi perustarpeiden tyydyttämiseen: mitä tehdä, kun nälkä kurnii?

Nälkä tuli ensimmäisen kerran jo alkumatkasta. Hän käveli huoltoasemalla olevan Hesburgerin tiskille ja kysyi, olisiko rahattomalle reissaajalle jotain ruokaa.

Kassalta tuli tyly vastaus: Ei ole. Astikainen luikki nolona karkuun. Hän kertoo reissun alussa syöneensä vain kolme appelsiinia päivässä, kun ei uskaltanut pyytää useammin ruokaa.

Ensimmäisenä pitikin unohtaa elämänohje, että ihmisen on pärjättävä omillaan. Rahatta eläjä on riippuvainen muista ihmisistä.

Matkalla hän tapasi muita samanlaista elämäntapaa viettäviä ihmisiä. Yhdysvaltalainen aktivisti Robin ei ollut käynyt suihkussa vuoteen, Daniel eli suurimman osan vuodesta luolissa.

He opettivat Astikaiselle, että ihmiset on saatu uskomaan ruuan olevan jokin asia, jonka saa vain, kun laittaa rahaa johonkin. Ei se mene niin! Yltäkylläisessä yhteiskunnassa jää aina yli. Pitää vain osata ja uskaltaa pyytää.

Hän myös oppi dyykkaamaan ja hyödyntämään luonnon antimia. Huoleton matkailu ei tarkoittanut Astikaiselle turvattomuutta: ei tarvinnut pelätä, kun ei ollut mitään varastettavaa. Uusi elämäntapa alkoi väistämättä vaikuttaa siihen, miten Astikainen näki muut ihmiset.

"Kun ihmisillä ei enää ole mielikuvituksellisia leimoja, kuten kuluttaja, he ovat vain ihmisiä. Kaikilla on suu, josta laitetaan ruokaa sisään ja peräaukko, josta ruoka tulee ulos. Ei me olla niin erilaisia."

Niin kuin tällaisilla reissuilla on tapana olla, myös Astikaisen matka oli matka itseensä. Astikainen koki lähes uskonnollisen valaistuksen, jota hän kutsuu elämäksi universumissa. Ajatus kulkee maailmalla myös nimellä Vetovoiman laki. Mitä maailmankaikkeudelta pyytää, sitä usein myös saa – oli se sitten mojito Portugalissa tai ilmainen laivamatka Tukholmasta Turkuun.

Astikainen sanoo todistaneensa sen lukuisia kertoja. Rahattomana se on oikeastaan ainoa tapa elää: on pakko luottaa, että kaikki järjestyy.

Nyt joku ehkä miettii, että helppohan se on loikoilla ilmaiseksi välimerellisessä ilmastossa. Entäpä Suomessa? Täällä ei voi talvipakkasilla nukkua siltojen alla.

Sabrina Bqain
Kylmimmät yöt alkeellisessa mökissään Rainer Rajakallio on viettänyt makuupussissa.
Kylmimmät yöt alkeellisessa mökissään Rainer Rajakallio on viettänyt makuupussissa.

Rainer Rajakallio, 58-vuotias simpeleläinen biologi päätti viime lokakuussa ottaa selvää. Hän muutti sukunsa alkeelliselle tilalle Jämijärvelle ja rakensi sinne kymmenen neliön hökkelin.

Tarkkaa määrää omavaraiseksi pyrkivistä talouksista Suomessa ei ole, mutta kiinnostus on suurta. Esimerkiksi Rajakallion perustamaan Omavaraistalous- ja taloudet Suomessa -Facebook-ryhmään kuuluu lähes 1 600 jäsentä. Joka päivä tulee uusia.

Perusteita pyrkiä omavaraiseksi on lukuisia, mutta yksi johtoajatus on linkolalainen ajatus väistämättömästä talousromahduksesta, joka odottaa nurkan takana. Ekokatastrofin myötä nykyisenkaltainen infrastruktuuri luhistuu ja silloin ihmisten on opeteltava uudestaan taitoja, jotka on urbanisoitumisen myötä unohdettu.

Lähitulevaisuuden ekokatastrofiin varustautuvia kutsutaan survivalisteiksi. Maltillisemmat vain haluavat viljellä omat juureksensa.

"Porukka on selvästi huolissaan. Jos käy niin, että kaupasta loppuu ruoka, mistä sitä sen jälkeen saa? Sitä saa, kun tuottaa itse. Tämä on yksinkertainen konkreettinen ymmärrettävissä oleva asia, tälle on kova kaikupohja", Rajakallio kertoo puhelimessa.

Kännykän ja tietokoneen akut hän lataa aggregaatin avulla.

"En enää luota muuhun kuin esimerkkiin. Ihmisille pitää näyttää, että näinkin voi elää. En luota palopuheisiin enkä edes valistukseen. Liityin yksitoistavuotiaana luonnonsuojeluliikkeeseen, ja olen koko ikäni valistanut, jotta ympäristötietoisuus lisääntyisi. Kaikki valistus on valunut kuin kaivovesi hanhen selästä."

Ideologisten syiden lisäksi Rajakallion kokeelle on myös käytännölliset syyt: luontokartoittajayrittäjän työt ovat vähentyneet ja tulot pienentyneet. Ainoastaan asumismuodossa pystyi vielä säästämään.

Nyt maaliskuussa, kun pahin talvi on ohitse, Rajakallio voi jo sanoa, onko omavarainen elämä mahdollista.

On ja ei.

Kylmimpinä päivinä on pitänyt viettää päivä makuupussissa. Ainoa lämmitin on keraaminen kaasupoltin.

"Ihmiskokeeni kannalta oli liian lempeä talvi. En joutunut todelliseen testiin. Puoli vuorokautta oli yli 20-asteen. Jos olisi niin kylmää kauemmin, olisin pärjännyt vetäytymällä makuupussiin, mutta se ei olisi enää ollut ihmisarvoista elämää."

Pahinta ei ollut kuitenkaan kylmyys, vaan pimeys. Marraskuusta tammikuun puoliväliin päivänvaloa oli noin kolme tuntia. Mielialaa painoi myös seurana olleen Mökö-koiran lähettäminen vaimon luokse Simpeleelle.

Omavaraisuus on Rajakallion mukaan suhteellista. Kapitalismissa kukaan ei pääse täydelliseen omavaraisuuteen. Esimerkiksi sairaanhoitoon tarvitaan rahaa. Hänellä itsellään on diabetes. Rajakallio puhuukin ennemmin erilaisista omavaraisuuden asteista. Hän laskee itse yltävänsä noin 70-prosenttiseen omavaraisuuteen. Vielä hänen torpassaan ei ole viljelymaata, joten ruokaan menee kuukaudessa 200–250 euroa. Lämmitykseen uppoaa 50 euroa.

"Sen olen jo oppinut, että nykyihminen pärjää erittäin vähällä sähköllä ja vedenkäytöllä, jos hänellä on riittävästi tietoa, taitoa ja kokemusta ja voimavaroja."

Rajakallio aikoo jatkaa ihmiskoettaan koko loppuelämänsä.

"Tämä on yhden miehen sotaa kapitalismia vastaan. Irtaudun mahdollisimman pitkälle lisäarvon tuotosta ja kuluttamisesta, ja omalla tavallani heikennän kapitalismia. Tiedän, että se romahtaa. Se on niin valuvikainen järjestelmä. Haluan, että se puretaan ilman väkivaltaa ja katastrofia.

"Tässäpä teille toimelias johtaja Keksintökeskuksen puikkoihin. Olen nimenomaan käynnistäjä, ideoiden kehittäjä, sanansaattaja ja ihmisten yhteenliittäjä."

Näin Tomi Astikainen kirjoitti työhakemukseensa viime syksynä. Hän myös sai työpaikan Keksintösäätiön käynnistämästä start-upista Keksintökeskuksesta. Rekrytointi tarkoittaa, että suomalaisilla keksijöillä on nyt oma lobbari ja että Astikainen ei ole enää rahaton.

Miksi hän päätti neljän vuoden rahattoman elämän?

"Olin Turkissa silloin. Parisuhteeni oli mennyt puihin. Tajusin, että en halua enää elää tien päällä. Halusin pysyvämmän elämän, tehdä vaihteeksi jotain merkittävää. Jos 99 prosenttia ihmisistä haluaa käyttää rahaa, niin mennään sitten niillä mittareilla."

Hänen mukaansa myös muut rahattomana elävät käyvät samaa kamppailua – pidemmän päälle kodittoman vaeltajan arki voi alkaa tuntua merkityksettömältä. Astikainen haki töihin muun muassa Greenpeacelle ja Taksiliittoon – "pelkästään tehtäviin, joita voisin tehdä myös ilmaiseksi."

Nyt Astikainen elää viiden henkilön kimppakämpässä Hakaniemessä. Edelleen hän liftaa ja dyykkaa, elää säästeliäästi.

Ja nyt kun hänellä taas on osoite, myös Kela on löytänyt hänet. Saapuneessa kirjeessä kerrottiin juuri, että 3 900 euron opintolaina pitäisi maksaa takaisin. Korkoja on kertynyt 1 100 euroa. Hän aikoo maksaa kaiken pois.

Eroavaisuuksistaan huolimatta Astikaisen ja Rajakallion ihmiskokeissa on paljon yhteisiä piirteitä: he voivat tehdä niin, koska he ovat etuoikeutettuja. He voivat milloin tahansa palata suomalaisen hyvinvointivaltion sosiaaliturvan piiriin. Kun on turvaverkko, on helppo uskaltaa uskaltaa.

Kokeilut on myös helppo nähdä itsekkäinä ratkaisuina: vapaamatkustajat tässä jättävät verojen maksun muille.

Ja oikeastaan vain raha mahdollistaa rahattoman matkustuksen. Liftarin käyttämät autot tarvitsevat kulkeakseen polttoainetta, joka ei ole ilmaista. Astikainen liftasi pummivuosinaan noin 200 000 kilometriä. Tehotuontanto mahdollistaa dyykkamisen.

Toisaalta kummallakin on kunnianhimoinen tavoite: Rainer Rajakallio on tehnyt kokeilustaan yksityiskohtaisia muistiinpanoja. Hän myös pitää Suomen Luonto -lehden verkkosivuilla blogia nimeltä Säästöliekillä säiden armoilla. Astikaiselta ilmestyy huhtikuussa kirja Miten elää ilman rahaa.

He näyttävät esimerkeillään, että näinkin voi elää. Käytännössä he antavat arkisia säästövinkkejä eri elämäntilanteisiin.

Rajakallion ja Astikaisen kokeilut voi nähdä äärimmäisinä esimerkkeinä, sillä harva on valmis alentamaan elintasoaan radikaalisti. Sen suuntaista liikehdintää on kuitenkin nähtävissä.

Jyväskylän yliopistossa työskentelevän valtio-opin tutkijatohtorin Mikko Jakosen mukaan talouskriisit ovat saaneet ihmiset havahtumaan siihen, että on muitakin arvoja kuin raha. Esimerkiksi syrjäseudun ihmiset eivät välttämättä halua muuttaa työn perässä pääkaupunkiseudulle, vaan tyytyvät sesonkityön palkkaan, kunhan saavat pitää elinpiirinsä.

Rahatalouden rinnalle on myös syntynyt solidaarisuustaloutta: ihmiset jakavat osaamista ja aikaansa.

Stadin Aikapankin kautta voi esimerkiksi tarjota lastenhoitopalveluita ja saada vastapalvelukseksi remonttiapua. Tosin aikapankinkin työ on verollista ja siten osa rahataloutta.

Käytännössä on kuitenkin vain yksi asia, joka saa ihmiset todella elämään ilman rahaa: köyhyys. Solidaarisuustalousaatteen yhtenä ajatuksena onkin luoda pysyvämpiä ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin, esimerkiksi Etelä-Euroopan maiden hälyttävän korkeaan nuorisotyöttömyyteen.

"Ongelmalähiöiden kolmannen polven köyhille on parempi, että he tekevät edes jotain. Ei se ratkaise köyhyyttä, mutta tekee köyhyydestä siedettävämpää ja antaa ihmisille määräysvaltaa omaan elämäänsä", Jakonen sanoo.

Jakosen mukaan ihmiset, jotka oman valinnan kautta pyrkivät irti rahataloudesta, ovat useimmiten ekologisesti ja sosiaalisesti valveutuneita ihmisiä. Heille raha ei ole koskaan kaikkein tärkein arvo.

"Päinvastaisesti ajattelevalle on ihan sama tuottaako kumisaappaita vai internetiin pieruvitsejä, kunhan tekee rahaa", Jakonen sanoo.

Vapaus. Se on Tomi Astikaiselle työn tärkein arvo.

Hän ymmärtää nyt, että raha on ainoa työkalu saada ihmiset toimimaan yhdessä organisoidusti – mutta, jos hän saisi päättää, rahajärjestelmiä olisi lukuisia.

Mitä raha Astikaiselle nyt – kun sitä taas on – merkitsee?

"Se ei merkitse yhtään mitään."

Ensimmäinen asia, jonka hän omalla rahalla neljän vuoden tauon jälkeen osti, oli vessapaperi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!