Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talousneuvoja kertoo: Näin saat tulot ja menot tasapainoon

Omien menojen ja tulojen kartoittaminen tuo varmuutta elämään.

Raha
 
colourbox
Kirjanpito paljastaa arjen rahareiät.
Kirjanpito paljastaa arjen rahareiät. Kuva: colourbox

1 Tee taloussuunnitelma. Kirjaa ensin vähintään viiden viikon ajan tulosi ja menosi. Säännöllisten kulujen lisäksi kirjaa muuttuvat menot. Jos jaksat pitää rahankäytöstäsi kirjaa pari kuukautta, se voi olla todella silmiä avaavaa.

Kirjanpidon voi tehdä esimerkiksi mobiilisovelluksen, Excelin tai ruutuvihon avulla. Seuranta-ajan jälkeen tiedät, paljonko käytät rahaa kuukaudessa, ja voit tehdä itsellesi kuukausi- tai vuosibudjetin.

2 Tarkastele menojasi. Muuttuvista menoista voi yrittää tinkiä ja säästää. Kirjanpito saattaa paljastaa toistuvia rutiinimenoja, kuten tupakka-askin tai lounaan yhteydessä ostetun suklaapatukan. Niistä karsimalla rahaa jää enemmän säästöön. Myös ruokamenoihin voi vaikuttaa ostokäyttäytymisellä.

3 Säästä etukäteen. Jos huomaat, että tuloistasi jää yli, voit miettiä tietyn rahasumman säästämistä joka kuukausi. Pienestäkin summasta kertyy vuodessa iso potti.

Mieti, minne säästät. Pienissä summissa sukanvarsikin voi olla hyvä ratkaisu. Sijoittaminen kannattaa vain, jos haluat kasvattaa pääomaa. Pankit haluavat, että raha pysyy liikkeessä, mutta säästötapa on jokaisen oma valinta.

4 Aseta säästötavoite. Tavoitteellinen säästäminen motivoi. Säästä vaikkapa lomamatkaa tai uusia huonekaluja varten. Hankinnat tehdään nykyään usein lainarahalla, mutta järkevämpää olisi säästää ensin ja hankkia vasta sitten. Laina on menojen siirtämistä.

5 Pidä tiettyä summaa pahan päivän varalle. Joidenkin mielestä säästössä pitäisi aina olla parin kuukauden palkan verran, jos elämä tuo eteen yllättäviä kuluja. Mitään ehdotonta nyrkkisääntöä ei tarvitse noudattaa – kunhan pesämunaa on jonkin verran.

Neuvot antoi talousneuvoja Paula Pessi Kuluttajaliitosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!