Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talous näyttäytyy jonkinlaisena pahuuden valtakuntana

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.
Kirjoittaja on professori joka rakastaa talous-
tiedettä ja pekonia. Ennen kaikkea pekonia.

William Blake kirjoittaa runossaan Auguries of Innocence siitä, kuinka maailma on rikas, suorastaan ihmeellinen paikka.

Vapaasti suomennettuna runo alkaa sanoilla: Nähdä maailma hiekanjyvässä, ja taivas kedon kukassa.

Yritin sanoa jotain samanlaista, kun kolumnistiurani alussa väitin, että kauppahallissa voi nähdä enemmän taloudesta kuin kauppakorkeakoulussa. Puhumme nimittäin usein taloudesta kovin ikävänä ja etäisenä asiana.

Puhumme indekseistä, pörssikursseista ja makrotalouden madonluvuista. Talous on kilpailua ja rajoituksia ja se näyttäytyy jonkinlaisena pahuuden valtakuntana. Väittäisin, että osasyy tähän on se, että emme ole tottuneita katsomaan, kuinka talous elää moninaisena ilmiönä kaikkialla. Kuin taivas kedon kukassa.

Kirjoitan tätä kolumnia hotellin aamiaishuoneessa. Tämä on paikka, josta harvoin puhutaan talousoppaissa tai yritysmaailman seminaareissa. Olen pyörinyt jo monta vuotta kauppakorkeakouluissa, mutta ei siellä näe tai kuule viittauksia hotelliaamiaisiin.

Olisi siis helppoa nähdä aamiaishuone asiana, joka ei ole osa "taloutta", mutta se olisi silkkaa hulluutta. Tämähän on taloutta sen puhtaassa muodossa!

Hotelliaamiaisella näkee säästäväisyyttä ja suurta tuhlausta. Eräät harkitsevat valintojaan, toiset kasaavat lautasilleen enemmän kuin kykenevät syömään. Täällä on liikemiehiä, lapsia ja vanhuksia. Toisille aamiainen kuuluu hintaan, toiset ovat maksaneet ylihintaa.

Hotelliaamiainen ravitsee, luo elämyksiä ja – koska täältä saa kahvia – se on henkilökohtaisen talouden peruspilari. Se on yleellisyyttä ja turhuutta, ja samalla arkisen tarpeellista. Kuten kaikki talouden ilmiöt, hotelliaamiainen on moninainen, jopa paradoksaalinen.

Jos haluamme ymmärtää taloutta, sen ei tulisi alkaa paksujen oppaiden kahlaamisesta eikä avainlukujen pänttäämisestä. Sen tulisi alkaa siitä, että avaamme aidosti silmämme taloudelle, että opimme näkemään sen niin kuin Blake näki luonnon – pienenä ja isona ihmeenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!