Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoita kuin tämä nainen ja rikastu

Naiset ovat tutkitusti parempia sijoittajia kuin miehet, mutta miksi näin on? Kysyimme sitä Marika af Enehjelmiltä, joka on menestynyt sijoitusammattilainen. Hän kertoo, koska on oikea hetki ostaa osakkeita.

Raha
 
Koska on hyvä hetki ostaa osakkeita?
Koska on hyvä hetki ostaa osakkeita?
Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Marika af Enehjelm kertoo, millaiseen yritykseen hänen mielestään on järkevää sijoittaa ja millaiseen ei.

Naiset ovat parempia sijoittajia kuin miehet. Naisten sijoitukset tuottavat enemmän rahaa ja naisjohtoisten yrityksen tuotot ovat miesjohtoisten yritysten tuottoja suurempia. Miksi näin on?

Joskus ammattilainenkin on mokannut. "Sijoitin liian myöhään rahaa teknobuumissa. Kaikki meni, ja niistä osakkeista tuli pelkkiä penniosakkeita", Marika af Enehjelm sanoo.
Joskus ammattilainenkin on mokannut. "Sijoitin liian myöhään rahaa teknobuumissa. Kaikki meni, ja niistä osakkeista tuli pelkkiä penniosakkeita", Marika af Enehjelm sanoo.

Kun asiaa on tutkittu, on selvinnyt ainakin neljä asiaa.

1. Naiset sijoittavat harkitummin ja pitkäjänteisemmin kuin miehet, mikä pitkällä tähtäimellä tuo myös sijoituksille paremmat tuotot.

2. Naiset ovat sijoittajina erittäin analyyttisiä. Naiset näkevät vaivaa markkinoiden ja yritysten tarkkaan tutkimukseen ja osuvat siksi useammin oikeaan kuin miehet.

3. Naisilla on korkeampi moraali sijoittajina kuin miehillä. He tekevät harvemmin esimerkiksi sisäpiirikauppoja.

4. Ja kaiken ytimessä on tietysti iso T eli testosteroni. Se ajaa miehekkäät miehet äkkiliikkeisiin ja omien taitojen yliarviointiin, mikä taas kostautuu osakemarkkinoilla.

Näinkö yksinkertaista se on?

Kysytään asiaa  Marika af Enehjelmiltä. Hän on 40-vuotias kauppatieteen maisteri ja tekniikan tohtori, ammattisijoittaja, joka sijoittaa kuin nainen.

Hänen mukaansa tärkein ero miesten ja naisten välillä on ehkä se, että miehet sijoittavat osakkeisiin ja naiset yrityksiin.

Pysähdytäänpä tähän!

Kun af Enehjelm puhuu yrityksistä, hän puhuu niistä elävinä organismeina.

"Niillä on sielu, joka on sen yrityksen kulttuuri. Yrityskulttuuri puolestaan muodostuu yrityksessä työskentelevien ihmisten motivaatiosta."

Vuosikertomusta lukemalla näkee helposti, miten yritys kasvaa tai paljonko se tuottaa, tai onko yrityksen johto reagoinut erilaisiin tilanteisiin oikein.

Vaikeaa sen sijaan on työntekijöiden motivaation ja muiden "pehmeiden" asioiden selvittäminen, mutta se on Enehjelmin mielestä sijoittajalle olennaista tietoa.

"Siinä on hurja ero, tekevätkö työntekijät työtään 70 prosentin motivaatiolla vain 120 prosentin motivaatiolla."

Analysoidessaan yrityksiä, joihin sijoittaa, af Enehjelm lukee talouslehtiä, seuraa yritysten mainetta ja suhdetta työntekijöihinsä. Sijoittajan kannalta on esimerkiksi huolestuttavaa, jos firman suunta tai organisaatio jatkuvasti muuttuvat. Sellainen syö työntekijöiden motivaatiota.

Hyvien analyysien tekeminen on mitä naisellisinta sijoitustoimintaa. Se ei onnistu, ellei viitsi tutustua perusteellisesti yritykseen ja sen toimintaan. Naissijoittajat usein viitsivät.

Valmistuttuaan kauppakorkeakoulusta 1990-luvun lopulla af Enehjelm lähti ulkomaille ja aloitti uransa konsulttina Boston Consulting Groupilla Tukholmassa.

BCG:llä hän innostui niin sanotuista due diligence -raporteista eli yrityskauppaa edeltävistä yritysten vastuisiin ja riskeihin liittyvistä strategisista analyyseistä.

"Se olikin ihan hirveän kiinnostavaa. Kun huomasin, että selvitykset, joita olin tehnyt, valuivat suoraan joidenkin yritysten liiketoimintasuunnitelmiin, tajusin, että työllä on oikeasti konkreettinen lopputulos."

Konsulttina hän ei kuitenkaan päässyt näkemään, miten hänen analyysinsä toteutuivat käytännössä ja mitä yrityksille myöhemmin tapahtui.

Elettiin 2000-luvun alkua, it-kuplan puhkeamisen jälkeistä krapulaa. Pörssikurssit olivat alamaissa. Af Enehjelm siirtyi töihin saksalaiseen sijoitusyhtiöön, jonka omistaja oli päättänyt sijoittaa 90 prosenttia omaisuudestaan muutamaan pieneen, mutta kasvavaan eurooppalaiseen pörssiyritykseen.

Sijoitusyhtiön leivissä af Enehjelm oppi tekemään entistäkin perusteellisempia analyysejä.
"Tutkimme riskejä huolellisesti. Haastattelimme kilpailijoita. Testasimme yritysten tuotteita."

Kilpailijoiden haastatteleminen oli erityisen hauskaa, koska yritykset rakastavat moittia kilpailijoitaan. Siinä sijoittajalle kuitenkin selviää monia tärkeitä asioita.

"Ostimme vain firmoja, joita sai halvalla, joilla oli vahva tase, ja jotka olivat loistavia yrityksiä suhteellisen perinteisillä aloilla."

Taktiikkana oli perehtyä yrityksiin huolella ja poimia niistä vain parhaat.

"Se on buffettilainen näkemys sijoittamisesta. Buffett sanoo, että hajauttaminen kertoo vain analyysin laiskuudesta."

Yhdysvaltalainen Warren Buffett, 84, on maailman tämän hetken tunnetuin sijoittaja. Buffetistakin on sanottu, että hän sijoittaa kuin tyttö.

Mistä sitten voi tietää, mitkä ovat niitä markkinoiden parhaita yrityksiä? Mihin sijoittajan kannattaa kiinnittää huomiota?

"Pääoman tuottoaste ja kasvu ovat minulle ne tärkeimmät luvut. Niillä pärjää", af Enehjelm sanoo, ja piirtää kuvion. Siinä on kaksi käyrää, jotka kuvaavat sitä, kuinka arvokas yritys on.

"Yrityksestä, joka kasvaa nopeampaa ja jolla on korkeampi pääoman tuotto, voi maksaa enemmän, kuin hitaammin kasvavasta ja matalampituottoisesta. Tämä on keino suhteuttaa yrityksen laatu sen hintaan."

Mutta ennen kuin sijoittaa senttiäkään, af Enehjelm kehottaa perehtymään kunnolla yrityksiin. Työn voi aloittaa keräämällä itselleen listan yrityksistä, joita seuraa, ja analysoimalla niitä.

"Pääoman tuottoa ja kasvua pitäisi tarkastella monen vuoden aikana. Jos markkinatilanne on sopiva, silloin voi käyttää lyhyen aikavälin pieniä notkahduksia hyväkseen ja ostaa kyseistä osaketta."

Vaikein vaihe on se, jossa seulotaan ne yritykset, joilla on toimiva liiketoimintamalli. Kokemus auttaa, että osaa nähdä, mikä milläkin markkina-alueella tai toimialalla on uutta ja kiinnostavaa.

Ja taas Enehjelm piirtää. Nyt suppilon, joka kuvaa sitä, kuinka hän firmoja tutkittuaan suodattaa niitä suppilon läpi. Lopulta jäljellä ovat kiinnostavimmat, joihin kannattaa sijoittaa.

Mikä sitten on kiinnostava yritys? "Vaikkapa Kone," af Enehjelm sanoo.

Kone toimii alalla, jota tukee maailmanlaajuinen megatrendi – kaupungistuminen. Sellaiseen maailmaan kannattaa rakentaa hissejä ja liukuportaita, ja sen Kone osaa erittäin hyvin.

"Koneella on hyvät hissit. Sillä on myös innovaatioita ja omaa tutkimustoimintaa", af Enehjelm luettelee. Lisäksi Kone on sijoittanut itsensä maantieteellisesti oikeille kasvualueille, kuten Aasiaan."

Kaiken kukkuraksi Koneella on myös loistava liiketoimintamalli", af Enehjelm sanoo.

Opittuaan tekemään hyviä analyysejä af Enehjelm teki ensimmäisen todella onnistuneen sijoituksensa. Siitä on nyt toistakymmentä vuotta.

Saksalaisessa sijoitusyhtiössä työskennellessään hän tutki Protect Data -nimistä ruotsalaista yritystä, joka oli erikoistunut kännyköiden suojaukseen.

Perusteellisen selvityksen jälkeen hän huomasi luottavansa yrityksen johtajaan ja tuotteeseen.

Hän oli tuolloin tehnyt strategioita jo 18:lla eri toimialalla, joten uuden toimialan peruskuvion tunnistaminen oli rutiinia. Eikä ollut vaikeaa arvata, että mobiililaitteiden salaus olisi kasvubisnes.

"Työnantajani ei halunnut sijoittaa it-teknologiaan. Niinpä ostin itse, ja sain rahani kymmenkertaisesti takaisin, kun yritys myöhemmin ostettiin pois pörssistä."

Nyt af Enehjelmin omassa salkussa on kymmenen osaketta. Hänen mielestään se on aloittelijallekin sopiva määrä.

"En ole juuri koskaan myynyt osakkeita. Myyn ainoastaan silloin, jos firma ei minusta olekaan enää kovin hyvä, tai tarvitsen rahat johonkin parempaa sijoitukseen. Jos firma jatkaa hyvää kehitystä, jatkan mielelläni sen omistamista."

Rahaa af Enehjelm ei jahtaa. Hänelle voitto on hyvin tehdyn työn tulos:

"Pitkäjänteiseen sijoittamiseen liittyy ensisijaisesti kiinnostus yrityksen kehittymiseen. Sitä seuraavat tulokset ja jossain vaiheessa myös voitot. Jos on vain kiinnostunut siitä, miten saisi nopeasti rahaa, ei todennäköisesti pärjää niin hyvin."

Entä tekeekö sijoitusammattilainen ikinä mokia? Onko rahaa palanut vääriin sijoituksiin?

"On, todellakin. Ennen kuin tein tätä ammatikseni, sijoitin liian myöhään rahaa teknobuumissa, varmaan vielä kuplan ollessa kalleimmillaan. Kaikki meni, ja niistä osakkeista tuli pelkkiä penniosakkeita."

Helsingin pörssin 25 suurimman yrityksen OMX25-indeksi on tällä hetkellä lähes yhtä korkealla kuin vuonna 2007 ennen finanssikriisiä ja ennen vuoden 2000 it-romahdusta. Uskaltaako nyt sijoittaa pörssiosakkeisiin, vai onko edessä jälleen romahdus? "Arvostukset ovat olleet nousussa jo pitkään. Siitä voi päätellä, että osakkeiden hinnoissa on tällä hetkellä enemmän lasku- kuin nousupaineita", af Enehjelm sanoo.
Helsingin pörssin 25 suurimman yrityksen OMX25-indeksi on tällä hetkellä lähes yhtä korkealla kuin vuonna 2007 ennen finanssikriisiä ja ennen vuoden 2000 it-romahdusta. Uskaltaako nyt sijoittaa pörssiosakkeisiin, vai onko edessä jälleen romahdus? "Arvostukset ovat olleet nousussa jo pitkään. Siitä voi päätellä, että osakkeiden hinnoissa on tällä hetkellä enemmän lasku- kuin nousupaineita", af Enehjelm sanoo.

Kirjoitusta varten on haastateltu myös ruotsinkielisen kauppakorkeakoulun yliopistonlehtoria Emilia Vähämaata. Hänen vuodelta 2012 oleva väitöskirjansa käsittelee naisia yritysjohtajina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!