Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Netin yläpeukut epäilyttävät

Raha
 
Tanja Aitamurto
Kirjoittaja asuu Piilaaksossa Kaliforniassa ja on päivästä riippuen tutkija, toimittaja tai turisti.

Paljonko maksaa 200 grammaa luottamusta?

Jos luottamusta myytäisiin kauppahalleissa tai toreilla, kauppa kävisi kuumana. Yritykset ja poliittiset instituutiot ostaisivat sitä kilvan. Luottamustehtailla olisi kova paine lisätä tuotantoaan, mutta myyjät vastustaisivat: ylituotannosta seuraisi luottamuksen inflaatio, arvon lasku.

Mutta netissä ostetaan ja myydään luottamusta jatkuvasti.

Esimerkiksi suosittu Yelp julkaisee käyttäjien tekemiä arvioita ravintoloista ja erilaisista palveluista. Arvioiden uskottavuus perustuu luottamukseen arvioiden aitoudesta. Kun 1 000 ihmistä sanoo Yelpissä, että tämän intialaisen ravintolan dosa on kaupungin paras, se on helppo uskoa.

Samoin käyttäjät arvioivat verkkokauppa Amazonin tuotteita. He kertovat, vastasiko netistä tilattu tuote myydessä annettua kuvausta ja toimitettiinko paketti perille lupausten mukaisesti.

Myös lääkäri- ja lääkepalvelut kilpailevat luottamusmarkkinoilla yhä kovemmin. Nettipalvelu RateRx on yksi uusimmista tulokkaista. Palvelussa yli 60 000 lääkäriä arvioi reseptilääkkeiden tehoja, ja arviot näkyvät netissä.

Palvelu mainostaa lisäävänsä lääkebisneksen läpinäkyvyyttä, koska potilaat ja toiset lääkärit saavat lääkäreiden vertaisarvioimaa tietoa ilman lääkefirmojen välikättä.

Ajatus on hieno, mutta arvioiden luotettavuus on ongelma.

Yelp- ja Amazon-arvioiden kirjoittaminenkin on jo liiketoimintaa. Palkatut arvioijat suoltavat myönteisiä kuvauksia palveluista ja tuotteista. He tekevät väärennettyjä profiileja palveluun, ja voivat siten monistaa arvioita kymmenittäin päivässä. Palkan maksaa ravintoloitsija, tuotteen valmistaja tai myyjä.

Sama pätee lääkäreiden tekemiin lääkearviointeihin, vaikka he esiintyvät oikean profiilin takana. Lääkärit määräävät usein lääkkeitä, joita lääkefirmat houkuttelevat heitä bonusten avulla määräämään. Siksi lääkärit kärsivät yhä vakavammasta luottamuspulasta.

RateRx sanoo ottavansa luottamuspulan tosissaan. Lääkäreiden on ilmoitettava taloudelliset yhteytensä lääkevalmistajiin, joiden lääkkeitä he arvioivat. Ne voi tarkistaa Yhdysvaltain hallituksen Open Payments-tietokannasta.

Sitten mietityttää enää se, voiko sinne ilmoitettuihin tietoihin luottaa?

Toimittaja asuu Piilaaksossa Kaliforniassa ja on päivästä riippuen tutkija, toimittaja tai turisti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!