Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tainan, Jaanan ja Jarmon tarinat kertovat, kuinka shoppailusta tuli kaikkien harrastus

Elämäntilanne ja asuinpaikka selittävät eniten sitä, mihin pistämme rahamme.

Raha
 
Kimmo taskinen HS, Colourbox, MV Photos

Autosta katsottuna maakuntien Suomi näyttää nykyään kaikkialla samalta.

Samat ketjuravintolat, huoltoasemat ja ruokakaupat tulevat vastaan kaupungista ja kylästä toiseen.

Mutta oletko koskaan pohtinut, kuinka suomalaisten kulutuskäyttäytyminen muuttuu, kun hurautat Helsingin valomainosten loisteesta vaikkapa uneliaaseen Renkoon?

Siellä ei tuhlailla rahaa sushiravintolaan tai spahoitoihin.

Ai miksikö? Koska sellaisia ei siellä ole.

Turun yliopiston taloussosiologian professori Pekka Räsänen vahvistaa, että auton ikkunasta tehty johtopäätös pitää paikkansa.

2010-luvulla kuluttamisen erot näkyvät maaseudun ja kaupunkien välillä, mutta pääkaupunkiseutu on oma lukunsa. Siellä asumiskulut ovat suuremmat, mutta ihmisillä on myös enemmän rahaa.

Räsäsen mukaan Helsingin keskustassa on muusta Suomesta poikkeava kulutuskulttuuri, joka näkyy erityisesti siinä, mitä ihmiset syövät.

Helsinkiläinen voi esimerkiksi lounasaikaan valita usean sushiravintolan väliltä – toisin kuin renkolainen, jonka lähin sushiravintola sijaitsee 15 kilometrin päässä Hämeenlinnassa.

"Helsingin keskustassa käydään syömässä ulkona huomattavasti useammin kuin muualla. Lounasta syödään ulkona joka päivä ja samalla tavaltaan työkavereita, ystäviä ja asiakkaita ruuan ääressä. Toki ravintolasyömiseen liittyy myös sukupolvien välisiä eroja. Nuorille se on arkipäiväisempää, mutta vanhemmat liittävät sen mielikuvissaan edelleenkin juhlaan."

Palataan hetkeksi Renkoon. Renkolaisilla on omakotitaloissaan enemmän tilaa kuin helsinkiläisten kerrostaloyksiöissä, joissa ei ole tilaa kotiteatterille.

Mutta kun renkolainen haluaa rakentaa talonsa kellariin harrastushuoneen, hän ostaa laitteet verkkokaupasta, koska hinta on edullisempi ja valikoima parempi kuin automarketissa.

Tilastot kertovat samaa: maaseudulla asuvat ostavat verkosta tavaroita, kaupunkilaiset palveluita.

Asuinpaikka on silti vain yksi asiaselittämässä eroja suomalaisten kuluttamisessa.

"Kulutustottumuksiin vaikuttavat eniten ihmisen varallisuus ja elämäntilanne. Opiskelijat ja yksinasuvat kuluttavat tietenkin eri lailla kuin perheet, mutta toisaalta myös henkilökohtaisilla arvoilla on merkitystä. Kulutustottumusten erot ovat lopulta monen tekijän summa", Räsänen pohtii.

Helsinkiläistä ja renkolaista yhdistää se, että molemmat elävät nykyään yhteiskunnassa, jossa shoppailusta on tullut ihmisille harrastus. Kuluttajaekonomian professorin Visa Heinosen mukaan Suomi muuttui tällaiseksi runsauden yhteiskunnaksi jo 1980-luvulla.

Mutta kuinka se saavutettiin?

Se selviää kuvitteellisen Tainan (s. 1902), hänen tyttärensä Jaanan (s. 1939) ja tämän pojan Jarmon (s.1963) elämäntarinoista.

kIMMO TASKINEN

1920- ja 1930-luvut: Musiikki soi omasta gramofonista

Taina pukee juhlapäivän kunniaksi ylleen parhaimman kesämekkonsa. Hän on menossa ostamaan kivijalkapuodista gramofonin, joka löytyy jo muistakin töölöläiskodeista.

Lehdissä on kirjoitettu vuoden 1929 aikana usein gramofonivillityksestä. Myöhempien arvioiden mukaan gramofoneja ostettiin kyseisenä vuonna yli miljoona – myyntiennätys rikottiin vasta 1970-luvulla.

Taina puristaa tiukasti kiinni kukkarostaan, koska sen sisällä on suuri summa rahaa: 1 800 markkaa! Se on 300 markkaa enemmän kuin Tainan kuukausiapulaisen pestin kuukausipalkka.

Tästä ei kyllä parane kertoa maaseudulla asuvalle äidille, Taina ajattelee. Äiti pitäisi sitä tuhlaamisena.

1920- ja 1930-luvuilla Suomessa elettiin aikaa, jota kutsutaan kulutusyhteiskunnan esiasteeksi.

Ihmiset käyttivät aiempaa enemmän rahaa huvitteluun. Tainakin vieraili sukulaisten luona Turussa, kävi elokuvissa ja tilasi kotiinsa Helsingin Sanomia, josta oli tullut maan suurin sanomalehti.

1930-luvulla maailman laajuinen lama koetteli Suomea, mutta se ei tuntunut Tainan arjessa. Hän käy ihastelemassa uutuustuotteita Helsingin keskustaan avatussa Stockmannin tavaratalossa, josta on tullut kuluttamisen ja kaupunkilaisen elämäntyylin symboli.

Elämä maaseudulla on vielä kovin erilaista. Tainan renkinä työskentelevä veli saa suurimman osan palkastaan edelleen hyödykkeinä: ruokaa, vaatteita ja katon päänsä päälle.

Erot näkyvät myös ruokapöydässä: Tainan piskuisessa Töölön-kodissa syödään useammin kananmunia, juustoa ja lihajalosteita kuin maaseudulla, jossa viljatuotteet ja peruna ovat ruokavalion kulmakiviä.

1920- ja 1930 luvulta ei ole saatavilla
tietoja ihmisten keskimääräisistä kuukausiansioista.


1940-luku:Ensimmäinen kuppi kahvia vuosikausiin

Oi! Maistuupa kahvi hyvältä!

Taina keittää kotonaan pitkästä, pitkästä aikaa pannukahvia itselleen ja rintamalta palanneelle aviomiehelleen.

Kahvi oli loppunut Suomesta kokonaan vuonna 1943. Kahvia ei yksinkertaisesti saatu Suomeen sotavuosien aikana.

Mutta nyt, helmikuussa 1946, Taina on lukenut lehdestä, että höyrylaiva Herakles oli tuonut Turun satamaan ensimmäisen kahvilastin. Sen jälkeen Taina on kysellyt päivittäin kahvia tutulta kauppiaalta.

Suomessa oli eletty sota-aikana komentotaloudessa eli elintarvikkeita ja kulutustavaroita säännösteltiin tiukasti.

Tainakin syö paljon juureksia, mutta hänen ei sentään tarvitse ottaa vastaan ruoka-apua, jota annettiin raskaana oleville naisille ja lapsille.

Taina työskenteli lottana, mikä laskettiin kevyeksi työksi. Se oikeutti hänet saamaan niin sanotun B-kortin, joilla pystyi ostamaan kuukaudessa muun muassa 150 grammaa voita ja 433 grammaa lihaa.

Säännöstely poistui asteittain, ja sen toteuttamisesta vastannut kansanhuoltoministeriö lakkautettiin lopulta vuonna 1949.

Suomi saavutti sotaa edeltäneen kulutuksen tason jo vuonna 1948.

Esimerkkejä 1940-luvun keskimääräisistä kuukausiansioista:
1948: 26 euroa
1949: 28 euroa
1950-luku:

Keittiöön ilmestyy jääkaappi

Taina muuttaa perheineen moderniin kerrostaloasuntoon Helsingin Mannerheimintielle. He ostavat keittiöön pölynimurin ja jääkaapin, mikä herättää naapureissa kateutta. Laitteet olivat vielä tuolloin harvinaisia kodeissa.
Suomessa oli alkanut siirtyminen kohti kulutusyhteiskuntaa, jossa ihmiset ostavat perustarpeiden – esimerkiksi ruuan ja vaatteiden – lisäksi myös ylellisyystavaroita ja kestokulutushyödykkeitä.
Tainakin on päättänyt, että lapsuuden kodin astiat saavat väistyä ja niiden tilalle hankitaan suomalainen posliininen designastiasto.
Vaikka kuluttaminen alkoi näkyä entistä enemmän Helsingissä asuvan Tainan arjessa, koko Suomen kehittyminen kulutusyhteiskunnaksi kesti vielä pari vuosikymmentä.
Professori Visa Heinonen on todennut, että Suomi alkoi muuttua kulutusyhteiskunnaksi muita Pohjoismaita myöhemmin, mutta kehitys oli nopeampaa kuin esimerkiksi Ruotsissa. Yhteiskunnan olojen vakautuminen, elintason kasvu ja kulutustavaroiden yleistyminen lisäsivät tasa-arvoa yhteiskunnassa.

Esimerkkejä 1950-luvun keskimääräisistä kuukausiansioista:
1952: 48 euroa
1955: 53 euroa
1958: 66 euroa


1960-luku ja 1970-luku: Hyvinvointi-Suomessa ajetaan omalla autolla

Naapurit vitsailevat auton punaisesta väristä ja piikittelevät kommunistikotterosta, mutta vitsailkoot vaan!
On parempi omistaa punainen Trabant, kuin ei autoa ollenkaan, Tainan kolmekymppinen tytär Jaana ajattelee ja pakkaa tavaroita perheen ensimmäiseen omaan autoon.
Länsiautojen tuontirajoitukset poistuivat vuonna 1962, jonka jälkeen Suomessa alkoi todellinen autobuumi. 1960-luvun lopulla maassamme oli jo yli 700 000 autoa.
Jaanalla on autolle käyttöä, koska perheeseen on syntynyt poika, mutta nyt on myös enemmän aikaa ajeluun. Vuosiloma oli muuttunut neliviikkoiseksi ja lakimuutoksen jälkeen lauantait olivat usein vapaapäiviä.
Jaana viettää luppoaikaa katsomalla olohuoneessa mustavalkotelevisiota, joka oli vuosikymmenen puolivälissä kolmessa kodissa neljästä.
Lisääntynyt vapaa-aika näkyi myös kulutuksen kasvuna.
Suomessa elettiin suuren rakennemuutoksen aikaa. Vuonna 1966 maassamme työskenteli ensimmäisen kerran enemmän ihmisiä teollisuudessa kuin maataloudessa.
Suomalaisten ruokavaliokin oli muuttunut.
Jaanan keittiön jääkaapissa on aiempaa enemmän lihaa, juustoa ja maitoa. Ruuan lisukkeina on perunan sijaan entistä useammin riisiä, makaronia tai kasviksia.
Kahvia Jaana valmistaa nyt kahvinkeittimellä, ja jos aterialta jää ruokaa yli, hän pakastaa tähteet hiljattain hankkimaansa arkkupakastimeen.
Suomalaiset käyttivät entistä pienemmän osan tuloistaan ruokaan: elintarvikkeisiin meni enää 30 prosenttia palkasta, kun vielä vuonna 1950 ruokaan meni 40 prosenttia tuloista.
Ruokaan käytetystä rahamäärästä voi tehdä johtopäätöksiä ihmisten varallisuudesta: tutkijat puhuvat saksalaisen Ernst Engelin (1821–1896) mukaan nimetystä Engelin laista. Sen mukaan ihmiset ovat sitä vauraampia, mitä pienemmän osan tuloistaan he käyttävät elintarvikkeisiin. Kokonaiskulutuksen vauhti kiihtyi: suomalaisten kulutus kaksinkertaistui ensiksi 1900-luvun alkupuoliskolla ja sen jälkeen uudestaan vuoteen 1975 mennessä.

Esimerkkejä 1960–1970-luvun keskimääräisistä kuukausiansioista:
1965: 112 euroa
1970: 169 euroa
1975: 358 euroa


1980-luku ja 1990-luku: Lama koettelee runsauden yhteiskuntaa

Jaanan poika Teemu menee naimisiin ja rakentaa omakotitalon Itä-Helsinkiin. Hänen kuljetusfirmallaan menee hyvin, ja se näkyy arjessa.
Teemu nukkuu vaimonsa kanssa uudessa vesisängyssä, lapset pelaavat videopelejä ja televisio-ohjelmia nauhoitetaan videonauhurilla.
Perhe viettää kesälomansa ulkomailla, mutta muillakin meni hyvin.
Talouskasvu oli melko ripeää, töitä riitti ja Suomen vienti veti.
Vuoteen 1990 mennessä yli 90 prosenttia kotitalouksista omisti television ja pölynimurin. Melkein yhtä monella oli pyykinpesukone, puhelin ja stereot. Kulutusyhteiskunnasta oli tullut runsauden yhteiskunta. Mutta 1990-luvun alussa Suomeen iski lama.
Teemun yrityskin ajautuu ahdinkoon. Se näkyy perheen arjessa: uusia vaatteita ostetaan vähemmän ja lomareissut ulkomaille vaihtuvat kesälomaan suvun mökillä.
Sama kehitys näkyi myöhemmin tilastoissa: suomalaisten kokonaiskulutus väheni 13 prosenttia vuosien 1990–1995 aikana.
Erityisesti suomalaiset tinkivät pukeutumisesta: vaatteisiin ja jalkineisiin käytettiin yli kolmannes vähemmän rahaa kuin 1980-luvun jälkipuoliskolla.
Vaikka Teemun perheessä nuukaillaan, perheeseen hankitaan kännykkä ja tietokone. 1990-luvun puolivälissä kännykkä ja kotitietokone oli joka viidennessä kodissa.
Vuosikymmenen lopulla Teemun perheen taloudellinen tilanne paranee. Synkimpänä lama-aikana he olivat pihistelleet ruuastakin, mutta nyt Teemu on alkanut kokata aterioita, joiden ohjeet hän saa tv:n kokkiohjelmista tai lehtien ruokasivuilta.
Resepteissä on aiempaa vähemmän sokeria ja rasvaa, eikä perheen jääkaapista löydy enää makkaraa ja lihaa yhtä paljon kuin aiemmin.
Viikonloppuisin perhe kutsuu tuttavia syömään, nauttimaan viiniä ja viettämään iltaa.
Suomalaisten suhde ruokaan ja sen syömiseen muuttui: siitä tuli harrastus, jonka parissa ihmiset viettivät aikaa.

Esimerkkejä 1980–1990-luvun keskimääräisistä kuukausiansioista:
1985: 973 euroa
1990: 1 458 euroa
1995: 1 717 euroa

Tiedot suomalaisten keskimääräisistä kuukausiansioista vuosilta 1948–1984 ovat suuntaa antavia. Lähde: Tilastokeskus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!