Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Vähän kuin Lego" – Steve Jobs ja seksiskandaali eivät kaataneet Habboa

Habbo Hotelista kasvoi kymmenien miljoonien käyttäjien virtuaalihotelli, josta odotettiin 2000-luvun suurta menestystarinaa. Sitten jokin meni pieleen. Nyt teinien hotelli yrittää uudestaan.

Raha
 
Nämä asiat pitävät Habbo Hotelin hengissä vuonna 2015
Nämä asiat pitävät Habbo Hotelin hengissä vuonna 2015
Habbo Hotel toimii vihdoin myös mobiililaitteissa. Virtuaalihuonekalujen lisäksi teineille myydään vaatteita, joita käyttäjät saattavat vaihtaa monta kertaa tunnin sisällä. Habboa tekee nyt noin sata työntekijää Helsingissä, Madridissa ja Lontoossa. Aktiivisia käyttäjiä on toimitusjohtaja Antti-Jussi Suomisen mukaan 2–3 miljoonaa kuukaudessa. Eniten heitä on Latinalaisen Amerikan maissa.

Elokuu 1999. Parikymppiset Sampo Karjalainen ja Aapo Kyrölä ovat matkalla Karjalaisen perheen mökille Fiskarsiin. Mukana on kannettavat tietokoneet, eväitä ja kaljaa.

Mökillä kaksikko ideoi ja koodaa yötä myöten verkkosivustoa kaveriensa bändille. Harrastusprojektina syntyy Mobiles Disco, virtuaalinen disco ja baari, jossa hassun näköiset pikselihahmot voivat keskustella keskenään.

Hahmot muistuttavat 1980-luvun tietokonepelien kömpelöä grafiikkaa. Karjalainen ja Kyrölä haluavat diskonsa erottuvan tylsistä verkkosivuista.

Pian tuntemattoman bändin nettisivuilla on kävijöitä Brasiliasta asti.

Vuoden kuluttua mökkikeikasta samannäköiset pikselihahmot seikkailevat Hotelli Kultakala -palvelussa. Hahmot voivat keskustella, tanssia ja sisustaa huoneitaan. Virtuaalisohva maksaa viisi markkaa ja tuoli 1,92 markkaa. Ostokset tilataan kännykällä.

Karjalainen ja Kyrölä ovat luoneet Kultakalan. Puhelinoperaattori Elisan tilaama virtuaalihotelli hyödyntää samaa koodia ja grafiikkaa, jonka Karjalainen ja Kyrölä ovat luoneet mökkikeikallaan. He ovat keksineet myös huonekalujen mikromaksusysteemin, johon Kultakalan tulot perustuvat.

Mobile Discon yllättävän menestyksen jälkeen Kyrölää ja Karjalaista on viety vauhdilla. Keväällä 2000 he ovat perustaneet mainostoimisto Taivaan kanssa Sulake-yhtiön, joka toimii aluksi Taivaan monistushuoneessa.

Benjamin Suomela
Palvelumuotoilija Ilkka Kallasmaa (vas.) oli aikanaan Sulakkeen kolmas työntekijä. Nyt firmaa johtaa Antti-Jussi Suominen.
Palvelumuotoilija Ilkka Kallasmaa (vas.) oli aikanaan Sulakkeen kolmas työntekijä. Nyt firmaa johtaa Antti-Jussi Suominen.

Taivaan räiskyvä ja idearikas toimitusjohtaja Jussi Nurmio on innoissaan Kultakalasta, jossa "jokainen on joku muu kuin kotoinen tylsä itsensä", kuten Nurmio mainostaa.

Parissa kuukaudessa virtuaalihotellissa on 10 000 asiakasta, ja puolessa vuodessa rekisteröityneitä on jo 100 000. Kultakalaan ihastuneet teinit mainostavat palvelua kavereilleen.

Kultakalaa juhlitaan jugendlinnan tornissa Helsingin Korkeavuorenkadulla. Lars Sonckin suunnittelemassa talossa on aikanaan toiminut Suomen ensimmäinen puhelinkeskus.

Elisan johtaja lukee 10-vuotiaan tyttärensä kirjoittaman fanikirjeen Hotelli Kultakalalle. Sitten kilistellään, sillä Elisa on tehnyt miljoonien markkojen sijoituksen virtuaalihotelliin.

Pomojen seassa seisoskelevat parikymppiset Sampo Karjalainen ja Aapo Kyrölä.

Nyt tämä voi lähteä kunnolla liikkeelle, Aapo Kyrölä ajattelee.

Ja niin käykin.

Parin vuoden kuluttua Kultakalasta kasvaa kansainvälinen Habbo Hotel -ketju. Sulakkeen sadat työntekijät muuttavat Sonckin graniittitaloon.

Artikkeliin liittyvät

Habbo Hotelista piti tulla yksi 2000-luvun suomalaisista menestystarinoista. Hotelliketju levisi vauhdilla maailmalle, ja pääomasijoittajat pumppasivat Sulakkeeseen miljoonia euroja.

Suomi tunnettiin 2000-luvun alussa Nokiasta, mutta ei vielä peleistä tai verkkopalveluista. Habbo oli poikkeus, pelimäinen palvelu, josta tuli kansainvälinen hittituote.

Sitten kasvu tyrehtyi. Mutta ei mennä vielä siihen. Katsotaan ensin, kuinka Habbo levisi maailmalle.

Työntekijä toisensa jälkeen syöksyy mereen. Pasi Ilola katsoo Lauttasaaren sillalla, kuinka elämysfirman mies viskoo mereen heittäytyneiden perään minigrip-pusseja. Ne on täytetty salmiakkikoskenkorvalla.

Hetken kuluttua Ilola seisoo itse meren partaalla. Hänen yllään on huopakankainen palttoo ja sen alla märkäpuku. Elämysfirman mies valelee Ilolan päälle sytytysnestettä.

Zuuuuufffff. Palttoo syttyy humahtaen. Ilola palaa kuin soihtu. Hän ottaa muutaman horjuvan askeleen ja syöksyy mereen.

Eletään loppukesää 2004 ja menossa on Sulakkeen salaisen Disney-projektin kick-off eli käynnistysjuhla.

Tapahtunut tähän mennessä: Hotelli Kultakalasta on päätetty tehdä kansainvälinen hotelliketju. Sen nimeksi on keksitty erään uuvuttavan palaverin päätteeksi Habbo Hotel. Joku on lausunut ääneen sanan "happo". Sitä on pehmennetty kahdella b:llä.

Jaakko Avikainen Lehtikuva
Vuonna 2003 Sulake sai neljän miljoonan euron pääomasijoituksen. Lehdistötilaisuudessa sijoitusyhtiö 3i:n Kimmo Korpela (vas.) ja Sulakkeen perustajat Aapo Kyrölä ja Sampo Karjalainen
Vuonna 2003 Sulake sai neljän miljoonan euron pääomasijoituksen. Lehdistötilaisuudessa sijoitusyhtiö 3i:n Kimmo Korpela (vas.) ja Sulakkeen perustajat Aapo Kyrölä ja Sampo Karjalainen

Ensimmäinen Habbo Hotel on avattu Britanniassa tammikuussa 2001. Koodarien ja graafikoiden lisäksi Sulakkeelle palkataan bisnesväkeä. Frantic Media -yhtiön perustaja Pasi Ilola on törmännyt syksyllä 2003 Sulakkeen toimitusjohtajaan Timo Soiniseen, joka on pyytänyt Ilolan firmaan.

Sulakkeelle tultuaan Ilola on lähtenyt Yhdysvaltoihin. Hän on neuvotellut kevään 2004 viihdejätti Disneyn kanssa. Sopimus on lopulta syntynyt 11 tunnin hikisen väännön jälkeen Floridan Disney Worldissa ahtaassa parakissa, jonka ilmastointi on ollut rikki.

Globaali viihdejätti on päättänyt ostaa tuntemattomalta suomalaisfirmalta virtuaalisen huvipuiston, jonka on määrä juhlistaa Disney Worldin 50-vuotispäivää kesällä 2005.

Sopimuksen arvo on kymmenen miljoonaa dollaria.

Habbo oli sosiaalinen media ennen sosiaalista mediaa. Käyttäjät loivat itse sisällön ja olivat valmiita lisäksi maksamaan virtuaalisista huonekaluista. Tai vaikka bittijoulukuusesta, jonka neulaset karisevat loppiaisena.

Habbossa oli pelejä, tietokisoja, kauneuskilpailuja. Käyttäjät tekivät siellä omia elokuviaan, jotka osallistuivat Habbowood-kisaan. Voittajat pääsivät oikeaan Hollywoodiin.

Myös mainostajat halusivat Habboon, jossa syntyi erikoisia ilmiöitä. Kuten genot, kuvitteellinen uskonlahko, jonka jäsenet pukeutuivat harmaaseen ja kehottivat muita hotellin asukkaita "seuraamaan polkua".

Innokkaimmat perustivat Habbolle fanisivuja, joiden avulla sulakelaiset testasivat uusia pelejä.

Habbo Hotel alkoi tosissaan levitä maailmalle vuonna 2004. Aina kun uusi hotelli avattiin, Sulakkeen väki kokoontui juomaan kuohuviiniä. Lasit kilisivät melkein joka kuukausi. Tanska, skool! Alankomaat, skool! Kanada, Saksa, Norja, Tanska, Singapore, Yhdysvallat, Ranska. Skool! Skool! Skool!

Sulake avasi neljä uutta Habboa vuonna 2003 ja kahdeksan lisää vuonna 2004. Habbossa oli siinä vaiheessa jo 20 miljoonaa rekisteröityä käyttäjää.

Nettikuplan jälkeen Habbo Hotel oli poikkeuksellinen ilmiö. Se ei perustunut epämääräisiin odotuksiin miljoonabisneksestä, vaan virtuaalihuonekaluista saatuihin mikromaksuihin, joista kertyi alusta asti tuottoa.

Mikromaksumallista tuli myöhemmin monen pelitalon menestyksen perusta.

Koska omat rahat olivat vähissä ja markkinointiin maailmalla ei ollut rahkeita, Sulake etsi eri maista kumppaneikseen mediataloja, jotka hoitivat markkinoinnin ja hankkivat asiakkaat. Sulake piti pääosan tuotoista itse.

Myös pääomasijoittajat halusivat mukaan. 3i sijoitti Sulakkeeseen neljä miljoonaa euroa marraskuussa 2003. Tammikuussa 2005 Sulake keräsi 18 miljoonaa euron sijoituksen. Se oli enemmän kuin yksikään eurooppalainen nettiyhtiö sai sinä vuonna.

Habbon ansiosta Sulakkeesta tuli Suomen nopeimmin kasvava yritys. Liikevaihto kasvoi viidessä vuodessa yli 8 000 prosenttia. Habbolla oli 53 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää 18 maassa. Sulakkeen hallituksen puheenjohtaja Jussi Nurmio alkoi puhua Helsingin tai Lontoon pörssiin listautumisesta.

Keväällä 2007 yhdysvaltalainen Silicon Alley Insider -julkaisu arvioi Sulakkeen arvoksi 800 miljoonaa euroa. Se oli valtava summa, vaikka esimerkiksi Facebook arvioitiin samaan aikaan jo 15 miljardin arvoiseksi.

Sulakkeen liepeillä pyöri mahdollisia ostajia. Tiettävästi Yahoo tarjosi firmasta 100 miljoonaa euroa jo vuonna 2003. Myöhemmin pöydällä oli tiettävästi 300 miljoonan euron ostotarjous. Se ei riittänyt kaikille omistajille, joista osa uskoi vielä siinä vaiheessa, että Sulakkeesta voi kasvaa miljardiluokan yritys.

Toisin kuin pelifirmat Supercell tai Rovio, Sulake ei kuitenkaan koskaan päässyt takomaan tosissaan rahaa.

Se johtui Steve Jobsista.

Tammikuussa 2007 Applen Steve Jobs esitteli ensimmäisen iPhone-älypuhelimen. Sulakkeelle ostettiin 200 iPhonea, jotta työntekijät alkaisivat suuntautua mobiilin mahdollisuuksiin.

Sampo Karjalainen ja Aapo Kyrölä olivat keskittyneet tuotekehityshankkeisiin. He tekivät kuten alussa: vetäytyivät mökille läppärien ja eväiden kanssa. Vuonna 2006 mökkireissulla oli syntynyt Mini Friday -virtuaalimaailma, joka oli tarkoitettu Nokian Symbian-kännyköille. Se oli kokeilu, joka menestyi lähinnä erikoisissa paikoissa, kuten Bruneissa ja Indonesiassa.

Mutta Habbo Hotelista ei tehty kännykkäversiota. Sulakkeen laskelmien mukaan se ei yksinkertaisesti näyttänyt kannattavalta siinä kohtaa, koska teineillä ei ollut iPhoneja.

"Arvioimme, että emme saa mobiilista rahaa kolmeen vuoteen", Timo Soininen sanoo.

Sulakkeen rahat olivat kiinni entisissä järjestelmissä ja pc:llä käytettävässä palvelussa.

"Habbosta oli tullut niin iso, että uuden teknologian omaksuminen oli firmalle hankalaa", Aapo Kyrölä sanoo.

Vuonna 2008 Apple esitteli sovelluskauppansa eli App Storen. Se alkoi tehdä tarpeettomaksi erilaiset maksujärjestelmät, joiden kehittämiseen Sulake oli pannut rahaa. Yhdessä maassa huonekalut maksettiin tekstiviestillä, toisessa luottokortilla, kolmannessa Habbo-seteleillä, neljännessä soittolinjan kautta.

"Se oli hidasta kuin viidakon raivaaminen macheteveitsellä. Ihmisiä kuoli malariaan matkalla, mutta raivasimme ryteikköä muille", Soininen vertaa.

Habbo alkoi hyytyä. Facebookin kasvu muutti sosiaalista vuorovaikutusta verkossa. Habbossa piti olla läsnä pitempään, Facebookia saattoi selata minuutin kerrallaan.

Suurempi syy Habbon alamäkeen oli kuitenkin se, että teinit alkoivat saada älypuhelimia eikä Habbo ollut siellä.

Teinit olivat Habbon kohderyhmä kaikkialla. Se teki bisneksestä arvaamatonta. Kun teineillä oli aikaa ja rahaa, Habbo kukoisti. Mutta kun koeviikot alkoivat Australiassa, sikäläinen Habbo hiljeni. Liikevaihto muistutti sinikäyrää, joka sahasi ylös alas.

"Olimme äärimmäisen riippuvaisia joulusesongista. Otsalla oli aina hikikarpalot, että miten joulukampanjat onnistuvat", Timo Soininen sanoo.

Teinien vanhemmat säikähtivät lastensa puhelinlaskuja, jotka karkasivat käsistä pikselisohvien ja -tuolien takia. Myös virtuaalivarkaudet ja -huijaukset toivat ikävää julkisuutta.

Sulake yritti keksiä uusia Habbo-tuotteita, kuten kalentereita, pehmoleluja, paitoja. Suunnitelmissa oli Habbo-limu, jossa juomatölkkien makuja olisi voinut sekoittaa keskenään.

Sulakkeen laajennussuunnitelmat muistuttivat pelifirma Roviota, joka onnistui myöhemmin tuotteistamaan Angry Birds -pelinsä oheistuotteiksi. Rovio sai solmittua myös lisenssisopimuksia, ja Angry Birdsista tehtiin omat versiot Star Warsin ja Rio-elokuvien pohjalta.

Nyt Rovio tekee Angry Birdsista kymmenien miljoonien elokuvaa. Myös Habbosta suunniteltiin elokuvaa ja tv-ohjelmaa. Ne jäivät pöytälaatikkoon.

Sulake etsi kumppaneita Yhdysvalloista, missä Pasi Ilola kiersi tapaamassa viihdeyhtiöiden johtajia. Heille tarjottiin Disneyn kaltaista yhteistyötä. Hankkeet kaatuivat viimeistään rahoituksen puutteeseen. Sijoittajat eivät halunneet ottaa riskiä, vaan keskittyä Habboon.

Eräällä työmatkalla Ilola saapui pitkän päivän jälkeen huoneeseensa San Franciscon Hyatt-hotellissa. Hän tuijotti matkalaukkuaan, jossa oli rypistyneitä vaatteita. Minulla on kaksi elämää. Yksi Suomessa, toinen tuossa matkalaukussa. Eivätkä ne koskaan kohtaa, Ilola ajatteli.

Pian sen jälkeen Ilola lähti Sulakkeesta. Niin lähti moni muukin avaintekijä.

Perustajista Aapo Kyrölä oli ryhtynyt opiskelemaan 2005 ja jatkanut Sulakkeella osa-aikaisena sekä hallituksessa. Sampo Karjalainen lähti 2010. Kaksikko jäi Sulakkeen omistajiksi.

Timo Soininen lähti 2011 ja Sulakkeen toimitusjohtajaksi tuli Paul LaFontaine, entinen Yhdysvaltain armeijan upseeri, joka oli työskennellyt Disneyllä. Uusi pomo joutui pian antamaan potkut kymmenille työntekijöille. Maatoimistojen määrä kutistui 11:sta neljään.

Mutta katastrofi oli vielä edessä.

Eräänä kevätpäivänä vuonna 2012 brittiläinen tv-tuottaja Rachel Seifert kirjautuu Habbo Hoteliin. Hän viettää hotellissa kaksi kuukautta. Seifertin hahmo on nuori tyttö. Häntä pyydetään strippaamaan ja hän saa useita seksitarjouksia. Hän kuulee perverssejä, väkivaltaisia ja pornografisia keskusteluita.

Habbo on yrittänyt kitkeä väärinkäytöksiä ja auttanut viranomaisia pedofiilien jahtaamisessa. Miljoonien käyttäjien moderointi on kuitenkin mahdotonta.

Channel Four -tv-kanava kertoo paljastuksista kesällä 2012. Skandaali nousee kansainväliseksi uutisaiheeksi. Pääomasijoittajat hylkäävät Habbon saman tien. Ne luovuttavat osakkeensa käytännössä ilmaiseksi.

Sulake reagoi sulkemalla kaikki Habbon keskustelumahdollisuudet runsaaksi viikoksi. Se on sama kuin sulkisi koko hotellin.

Ennen kohua Habbossa on yhdeksän miljoonaa kuukausikävijää. Pian kohun jälkeen määrä putoaa alle puoleen.

Syksyllä 2012 Sulakkeessa pidetään taas mittavat yt-neuvottelut. Vajaan sadan joukosta jää jäljelle muutama kymmentä.

Mutta Habbo ei kuole. Se menee viimeinkin sinne, missä teinitkin ovat olleet jo vuosia.

Sulakkeen toimitusjohtaja Antti-Jussi Suominen painaa kuvaketta iPhonensa ruudulla ja avaa Habbo Hotelin sovelluksen. Hän tarkistaa, mitä kaikkea uutta hotellissa on tänään tarjolla.

Habbon iPad-versio julkistettiin toukokuussa 2014 ja iPhone-versio joulukuussa 2014. Niitä on ladattu yhteensä noin miljoona kappaletta. Android-versio on pian tulossa.

Suominen alkoi vetää Sulaketta sen jälkeen kun Elisa ilmoitti ostavansa koko yhtiön helmikuussa 2013. Sulakkeen liikevaihto oli puolittunut 22 miljoonaan euroon, ja firma teki tappiota. Kauppalehti laski kaupan yhteydessä, että vuosien varrella Sulake olisi tehnyt kaikkiaan 37 miljoonaa euron tappiot.

Sulakkeen pääkonttori on nyt Kalliossa. Suurin osa kymmenistä koodareista ja muista työntekijöistä näyttää päälle kolmikymppisiltä. Osa heistä on entisiä sulakelaisia, jotka ovat palanneet firmaan kriisin jälkeen.

Yksi palaajista on Ilkka Kallasmaa, joka istui Karjalaisen ja Kyrölän kanssa mainostoimisto Taivaan monistushuoneessa kolmantena työntekijänä. Kallasmaa palasi viime syksynä. Siihen oli yksinkertainen syy.

"Rakastan tätä tuotetta. Sen tekeminen on niin välitöntä. Kun jotain julkaistaan, näemme heti, mitä käyttäjät siitä ajattelevat", Kallasmaa sanoo.

Suominen klikkaa auki Habbon vaatekaupan. Tarjolla on cyberpunk-henkisiä asuja ja hittituote mustekalahattu.

"Huomasimme viime vuonna, että käyttäjät vaihtavat tunnin session aikana vaatteita monta kertaa. He menevät uuteen huoneeseen ja vaihtavat vaatteet. He pelaavat roolipeliä ja vaihtavat vaatteet", Suominen sanoo.

Niinpä Habbossa myydään nyt huonekalujen lisäksi vaatteita.

Muuten Habbo on ennallaan. Se on teinien hengailupaikka.

"Olet irti todellisen elämän persoonastasi. Olet se, kuka haluat", Suominen sanoo.

Habbo ei kaatunut seksiskandaaliin, vaikka se oli lähellä. Firmaa pitivät pystyssä erityisesti Latinalaisen Amerikan teinit, jotka tuskin tiesivät koko kohusta.

Habboa tekee nyt noin sata työntekijää Helsingissä, Madridissa ja Lontoossa. Aktiivisia käyttäjiä on 2–3 miljoonaa kuukaudessa, eniten Latinalaisessa Amerikassa.

Skandaalin jälkeen hotelliin on rakennettu kolmen filtterin systeemi, jonka avulla palvelua valvovat moderaattorit pystyvät kitkemään epäasiallisen käytöksen entistä tehokkaammin.

Suomisen mukaan liikevaihto on monen vuoden laskun jälkeen saatu "lievään nousuun".

"Se johtuu mobiilista."

Mobiilista johtuu sekin, että Habbon keksijät ovat nyt Facebookin palveluksessa.

Sampo Karjalainen vastaa Skype-puheluun kotonaan San Franciscossa. Kaliforniassa kello on seitsemän aamulla. Kohta Karjalainen nousee Facebookin bussiin, joka vie hänet töihin pääkonttoriin Menlo Parkiin.

Vuosi sitten Facebook osti Moves-puhelinsovelluksen, joka mittaa käyttäjänsä kävelyä, juoksemista ja pyöräilyä. Kauppahintaa ei julkistettu, mutta kyse lienee miljoonista euroista.

Facebookia kiinnosti sovelluksen lisäksi myös sen luojat. Movesin kehittäjistä Karjalainen ja Aapo Kyrölä ovat nyt Facebookin palveluksessa. Pian myös Kyrölä muuttaa Kaliforniaan, kunhan saa työviisuminsa kuntoon. Sitä odotellessaan hän työskentelee Facebookilla Lontoossa.

Habbon jälkeen Kyrölä päätyi tekemään tietojenkäsittelytieteen väitöskirjan Carnegie Mellon -yliopistoon Pittsburghiin.

"Vaikka Habbosta ei tullut supermenestystä, saimme paljon aikaiseksi. Ja tarina oli mielenkiintoinen", Kyrölä sanoo.

Kyrölä on ylpeä siitä, että vanhoja sulakelaisia on avainrooleissa suomalaisissa start-upeissa, varsinkin pelialalla. Timo Soininen vetää Small Giant Games -pelifirmaa, jonka ensimmäinen peli julkaistaan pian. Perustajina on muitakin Sulakkeen ydintekijöitä. Pasi Ilola on edelleen mukana monissa start-upeissa.

Mikä Habbossa oli merkittävintä? Sampo Karjalainen miettii hetken ennen kuin vastaa.

"Luovuus. Habbossa ihmiset tekivät itse suuren osan sisällöstä. Siitä olin aina ylpeä."

Habbo ei tuputtanut valmista viihdekokemusta. Se teki rakennuspalikoita.

"Habbo oli vähän kuin Lego."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!