Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pieni poika, kova tuuli ja tie menestykseen

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.
Kirjoittaja on professori joka rakastaa työtä –
hän voi katsella sitä tuntikausia.

On pitkäperjantai, ja istuskelen Kööpenhaminan-kodissani.

Vaimoni ja pikkumies ovat kävelyllä, ja Mathias, yhdeksänvuotias bonuspoikani, pitää Frederiksberg Allélla kirpputoriaan. Yksin.

Hän on kauan puhunut siitä, että haluaa myydä vanhoja lelujaan ja moneen kertaan luettuja kirjojaan, joten eilen pistimme hänelle ensimmäistä kertaa oman kirpputorin pystyyn. Olimme kantoapuna ja teimme kaakaota, mutta hän teki itse suurimman osan töistä.

Tuolla hän nyt sitten istuu kylmässä viimassa mutta hymyssä suin. Hän tietää jo, ettei kaikilla ole käteistä, joten hän lainasi äitinsä MobilePay-tiedot ja teki mobiilimaksun mahdollisuudesta kyltin.

Voi tietenkin miettiä millä kaikilla tasoilla tämänkin voisi tulkita lapsen oikeuksien tallaamiseksi. On heitteillejättöä pistää lapsi yksin kadulle kauppaa tekemään. On kylmä, ja tuulee. Ja on varmasti väärin edesauttaa lapsen kaupallista toimintaa tällä tavalla.

Suomessa olisi varmasti joku jo koputtamassa ovea tai viemässä häntä säilöön. Luojan kiitos olemme Tanskassa. Täällä katsotaan monia asioita läpi sormien. . .

Vitsi vitsinä, mutta on silti jännä huomata, miten paljon pienikin taloudellinen toiminta voi opettaa lapselle.

Eilen poika istui ulkona kolme tuntia, ja kun hän tuli sisään, hän oli kylmissään eikä ollut tienannut kuin pari hassua euroa. Hän oli tehnyt huonojakin kauppoja, myynyt alihintaan, ja joutunut hyväksymään, että moni käveli ohi edes katsomatta hänen tavaroitaan.

Ei ole helppo rasti ensikertalaiselle.

Silti hän halusi takaisin, vaikka ehdotimme, että voisimme pistää kamat ullakolle, kunnes kelit lämpenevät. Jokin siinä onnistumisen tunteessa, että teki edes parikauppaa, oli innostanut niin, että hän jaksaa nytkin istua ulkona viimassa.

Tämä jätkä tulee menestymään elämässä!

Ai miksikö? Koska hän oppii, miten hyvältä tuntuu onnistua ihan itse. Hän oppii, että on kestettävä se, että moni kulkee ohi. Hän oppii, että menestys rakentuu siitä, että jaksaa istua, vaikka on kylmä ja kaakao on loppu.

Olen ylpeä pienestä pojasta, jossa on jo nyt enemmän myyntimiestä kuin minussa koskaan. Nautin myös siitä, että kasvatus voi välillä olla näin mukavaa. Hän kasvaa ihmisenä, ja täällä sisällä on rauhallista ja lämmintä. Se on sitä win-winniä se!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!