Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muista nämä verovähennykset

Raha
 
Tapio Vanhatalo
Jos otit putkiremonttilainan, varmista että se on merkitty oikein veroilmoitukseen.
Jos otit putkiremonttilainan, varmista että se on merkitty oikein veroilmoitukseen. Kuva: Tapio Vanhatalo

Ajoita hankinnat ja täytä veroilmoitus oikein – se säästää rahaa.

1 Otitko pankista lainan oman asunnon putkiremontin maksamiseen? Tarkista, onko se merkitty esitäytettyyn veroilmoitukseen oikein, jotta saat korkovähennyksen.

Asunnon hankintaan otetun lainan korkovähennys kirjautuu yleensä automaattisesti oikein, vaikka toki sekin kannattaa tarkistaa. Putkiremonttilaina sen sijaan saattaa kirjautua virheellisesti kulutusluottoon rinnastuvaksi lainaksi, josta korkovähennystä ei kerry.

2 Viime vuoden työmatkakulut saa vähentää verotuksessa 600 euron vuotuisen omavastuun jälkeen. (Raja nousee tänä vuonna 750 euroon.)

Jos asut Helsingissä ja kuljet kaupungin sisäisellä HSL:n kausilipulla töihin, ei omavastuu vielä ylity. Seutulipun hinta sen sijaan ylittää rajan reilusti.

3 Ostitko kotiin tietokoneen? Saatat saada siitä tulonhankkimisvähennystä, vaikka olisitkin kokopäivätöissä ja työpaikalla olisi tietokone.

Kotikoneesta voi saada vähennystä esimerkiksi merkittävien sivutulojen perusteella. Vaikka niitäkään ei olisi, voi vähennystä saada, jos työnantaja edellyttää etätöitä. Tällöin vaaditaan yleensä työnantajalta kirjallinen todistus siitä, että etätyöt kuuluvat toimenkuvaan. Myös kodin nettiliittymästä voi saada tulonhankkimisvähennystä samoilla perusteilla.

4 Tulonhankkimisvähennystä saa myös monista muista hankinnoista, kuten vaikka ammattikirjallisuudesta.

Hankintoja kannattaa kasata yhdelle vuodelle, jotta niistä saa täyden veroedun. Jos ostaa 900 euron tietokoneen ja 200 euron skannerin samana vuonna, saa paremmat vähennykset kuin eri vuosina ostettaessa.

Tämä johtuu siitä, että vähennystä saa joka vuosi automaattisesti 620 euroa, vaikkei olisi mitään vähennettäviä menoja. Todellisista menoista vähennys alkaa kertyä vain tämän rajan ylittävän summan osalta.

5 Erilaisista kotiin ostetuista palveluista voi saada kotitalousvähennystä vuosittain enintään 2 400 euroa.

Vinkki kevääksi: kotitalousvähennystä voi hyödyntää myös ylioppilasjuhlissa, jos hankkii pitopalvelusta työntekijän vaikkapa keittämään kahvia ja tarjoilemaan juhlissa. Laskussa pitää näkyä, mikä osuus työstä on tehty kotona tai omalla tontilla.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana
Veronmaksajien keskusliiton lakiasioiden johtajaa
Vesa Korpelaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!