Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raha rakkauden tiellä?

Jos puoliso tienaa kymmenen kertaa enemmän kuin itse, tuntuuko se pahalta? Kolme paria kertoo, millaista on elää parisuhteessa, jossa puolisolla on paljon rahaa.

Raha
 
Ilkka Pernu
Annukka Kuutsa on yrittäjä, joka tekee pitkää päivää. Kotityöt jäävät puolison, Arton, vastuulle.
Annukka Kuutsa on yrittäjä, joka tekee pitkää päivää. Kotityöt jäävät puolison, Arton, vastuulle.

Puheterapiaa ja työnohjausta tarjoava yrittäjä Annukka Kuutsa, 51, tienaa tuplasti enemmän kuin hänen miehensä Arto, 55. Annukan yrityksen tulos on vajaa 60 000 euroa vuodessa, kun Arto tienaa alle 30 000.

Ero kasvoi entisestä kaksi vuotta sitten, kun mies jäi eläkkeelle puolustusvoimista.

"Sen jälkeen tilanteemme on herättänyt hilpeyttä", Annukka naurahtaa.

Nyt mies on kotimiehenä, kun vaimo tekee pitkää päivää yrittäjänä.

Annukan ja Arton tilanne ei ole niin erikoinen, miltä se kuulostaa: monissa suomalaisissa perheissä puoliso tienaa toista enemmän. Ja se voi aiheuttaa monenlaisia kysymyksiä.

Jos oma palkka ei riitä elämiseen, voiko taloudellinen riippuvuus puolisosta tuntua kohtuuttomalta ja hävettävältä? Voiko tulo- ja varallisuusero jopa olla rakkauden tiellä?

Kolmikymppinen Merja oli juuri eronnut tyttärensä isästä, kun hän tapasi Pasin. He alkoivat seurustella.

Kun pariskunta meni naimisiin, mies vaati avioehtoa. Merja ymmärsi ja hyväksyi sen, olihan Pasilla jo silloin alle nelikymppisenä iso omaisuus ja hyvät tulot.

Mies ehdotti myös, että he hankkisivat omien erillisten tiliensä lisäksi yhteisen tilin, johon kumpikin laittaisi kuukausittain saman verran rahaa. Tililtä maksettaisiin kaikki yhteiset menot. Merja hyväksyi asian, sillä kuulosti tasa-arvoiselta, että kaikki jaetaan tasan.

Puolet ja puolet.

Kun he muuttivat Pasin taloon, Merja ei tuntenut oloaan kotoisaksi. Hän koki asuvansa toisen nurkissa, ja siksi hän vaati saada lunastaa puolet talosta itselleen.

Nyt reilu 20 vuotta myöhemmin tilanne on yhä sama. Merjan palkasta jää käteen kuukaudessa noin 2 000 euroa, eikä hän pysty säästämään. Kahden tyttären elämän rahoittaminen vie aina vain enemmän.

Pasilla sen sijaan on sijoituksia ja huomattavan isoja vuokratuloja useista kiinteistöistä. Hän pystyy maksamaan oman puoliskonsa helposti.

"Joskus minusta tuntuu pahalta, kun hänellä on niin paljon enemmän kuin minulla", Merja kertoo. Hän ei halua nimeään julki.

Yksi Merjan suurimmista peloista on, että hän menettäisi työnsä ja säännölliset tulot. Suostuisiko mies elättämään häntä?

Puolisoiden välisiä tuloeroja on tutkittu Suomessa toistaiseksi vähän. Tutkimusta on myös kritisoitu ja melko vähän analysoitu. Silti tiedetään, että perheen sisäisissä tuloeroissa on Suomessa joitain selkeitä linjoja.

Tilastokeskuksen erikoistutkijan Hannele Saulin vuoden takaisesta hyvinvointikatsauksesta käy ilmi, että koulutus – erityisesti naisen koulutus – tasa-arvoistaa tulonjakoa.

Toisaalta yhtä paljon ansaitsevia puolisoita on enemmän pienituloisissa kuin suurituloisissa perheissä. On myös näyttöä siitä, että tasavertainen palkka vähentäisi eron riskiä.

Lapsiperheissä yleensä äidillä on pienet tulot ja isällä suuret tulot. Jos miehellä on naista huomattavasti pienemmät tulot, sille on tutkimuksissa löydetty yksi selitys: työttömyys.

Kun posti tuo laskuja, Taina avaa kuoret, mutta pinoaa ne aina pöydälle, sillä hän ei niitä pysty maksamaan. Hän tienaa noin kymmenen kertaa vähemmän kuin miehensä.

Taina on sairaanhoitaja, joka tekee säännöllistä päivätyötä poliklinikalla. Vuoro- ja kokemuslisiä ei kerry. Mies on lääkäri, joka tekee paljon päivystystä ja viikonloppu- ja yötöitä. Myös yksityisellä sektorilla työskentely paisuttaa palkkapussia.

Mies maksaa lähes kaiken perheessä – muun muassa talon lämmityskulut, vakuutukset, kiinteistöverot, jätemaksut ja lainat. Hän omistaa kaksi autoa. Taina maksaa lähinnä lasten vaatteet.

Joskus, kun Taina on ääneen päivitellyt talossa tehtäviä remontteja, mies on rauhoitellut häntä: mitä murehdit, kun et kuitenkaan pysty osallistumaan kuluihin. Se on totta, mutta ei se silti häntä rauhoita.

"Joskus mieheni on ehdottanut, että jäisin töistä pois, koska se ei hyödytä mitään."

Kun Merja ehdotti Pasille, että he muuttaisivat lähemmäksi kaupunkia, mies ei innostunut ehdotuksesta. Hän kysyi, riittäisivätkö Merjan rahat. Olisiko hän valmis ottamaan lainaa uutta kallista asuntoa varten?

"Vastaus kauhistutti. En ajatellut, että joutuisin ottamaan lainaa. Hänellä olisi ollut vaikka kuinka rahaa ostaa asunto. Se oli taas hyvä muistutus tilanteesta."

Merjan mukaan mies on saita, eikä hän jaa yltäkylläistä varallisuuttaan edes vaimolleen. Raha-asioista ei kotona puhuta.

Toki Merja myöntää, että ikiomat rahat tuovat myös vapautta: hänen ei tarvitse tehdä tiliä toiselle. Tosin omaa rahaa jää yhteisten menojen jälkeen kovin vähän.

Menojen jakaminen ei aina myöskään ole tasa-arvoista, Merja sanoo. Kun he matkustelevat, aviopari jakaa kulut tasan, vaikka Pasi vaatii parempaa laatua, esimerkiksi luksushotelleja.

"Itse käyttäisin mieluummin edullisempia hotelleja. Vaikka maksan vain puolet, silti matkoista tulee minulle hirvittävän kalliita."

Hän huokaa.

"Eikä mies edes tykkää matkustelusta."

Omat rahat ja kaiken jakaminen ovat lähtökohtaisesti tasa-arvoista, mutta se ei Merjan mukaan ole oleellinen asia. Ennemmin pitäisi kysyä, onko se reilua.

"Vaikka raha ei aiheuta riitaa, ajattelen usein, miksei mies voisi olla inhimillisempi. Miksi menoja ei voisi jakaa suhteessa varallisuuteen?"

Merjan mukaan inhimillistä olisi esimerkiksi se, että mies laittaisi tilille 70 prosenttia ja Merja 30 prosenttia.

"Jos rakastaa puolisoaan ja perhettään, luulisi, että varakkaampi voisi tuoda yhteiseen pesään vähän enemmän kuin köyhempi puoliso. Se osoittaisi kunnioitusta toista kohtaan ja olisi merkki sympatiasta ja epäitsekkyydestä."

liisa takala
Lapsiperheissä äidillä on yleensä pienet tulot ja isällä suuret. Arto ja Annukka Kuutsan perheessä on päin vastoin.
Lapsiperheissä äidillä on yleensä pienet tulot ja isällä suuret. Arto ja Annukka Kuutsan perheessä on päin vastoin.

Annukka ja Arto Kuutsa olivat parikymppisiä, kun he tapasivat toisensa lappeenrantalaisessa Vinkkari-diskossa vuonna 1984. Päällystöopistossa opiskellut Arto yhytti Annukan sittemmin tämän työpaikassa Alkossa.

He ovat olleet yhdessä nuoresta saakka ja aina jakaneet laskut ja pitäneet yhteistä tiliä. Alkuaikoina Arto ansaitsi Annukkaa enemmän, mutta sittemmin tilanne on kääntynyt toisinpäin.

"Tuntuu paljon helpommalta tällä tavalla. Molempien on helppo muodostaa kokonaiskuva perheen taloustilanteesta", Annukka sanoo.

Kahdeksan vuoden takaisen tutkimuksen mukaan suomalaisista pariskunnista kolmasosalla on omat henkilökohtaiset pankkitilit, joita he käyttävät itse. Neljäsosalla on omat pankkitilit, joita molemmat voivat käyttää. Viidenneksellä on yksi tai useampia yhteisiä pankkitilejä ja vajaalla viidenneksellä sekä yhteisiä että omia pankkitilejä.

Annukka kutsuu kummankin tuloja "perheen rahoiksi". Heillä on kolme lasta, joista yksi asuu vielä kotona.

"En koe, että minulla on isommat tulot kuin Artolla. Ajattelen, että rahat ovat yhteisiä. En voisi tuoda näin paljon rahaa sisään, jos minun pitäisi pyörittää huushollia. Yrittäjän aika on rahaa, ja jos pystyn tekemään mahdollisimman pitkän päivän sellaista työtä, josta tulee rahaa sisään, se on koko perheen etu."

Siivoaminen ja ruuan laittaminen on Arton vastuulla. Annukka kokkaa vain isänpäivänä ja Arton syntymäpäivänä. Rahasta he keskustelevat kuukausittain, mutta eniten Annukka puhuu siitä kirjanpitäjänsä kanssa. Se vain sattuu olemaan sama persoona kuin aviomies. Riitaa rahasta ei tule. Järjestelyä helpottaa se, että kummallakaan ei ole isoja menoja.

"Miehellä on silloin tällöin kalastusreissuja kavereiden kanssa. Itse harrastan opiskelua, mihin käytän rahaa kuukausittain. Arto ilmoitti juuri lähtevänsä käymään Tukholmassa. Emme kysele lupia toiselta, mutta emme tee äkkinäisiä isoja hankintoja. Kumpikin miettii, mikä on kohtuullista."

Sairaanhoitajana työskentelevä Taina ei ole puhunut tilanteestaan kenenkään kanssa. Vaikka hänen miehensä tienaa kymmeniätuhansia vuodessa, hän itse tuntee olevansa köyhä.

"Se on häpeällinen asia. On karu realiteetti, että voisin olla kotona eikä se heilauttaisi perheen taloutta suuntaan tai toiseen."

Toisinaan Taina kokee olevansa velkaa miehelleen. Kyse on lähinnä tunteesta, kokemustavasta, sillä mies ei ole sellaista vaatinut. Taloudellinen itsenäisyys tuo riippumattomuuden lisäksi myös riippumattomuuden tunteen. Vaikka Taina elää säästeliäästi, hän ei tulisi yksin toimeen.

"Jos en olisi avioliitossa, harkitsisin alan vaihtoa."

Täysin arvottomaksi hän ei kuitenkaan tunne itseään: hän kokee tekevänsä arvokasta työtä.

"Koen, että ansiotyöllä on muutakin merkitystä kuin rahallinen arvo. Myös ammatti-identiteetti turvaa itsenäisyyttä. Minulla on erityinen rooli työelämässä – ja voin kehittyä ammatillisesti."

Kotirouvana sellaista arvoa ei olisi. Siksi hän ei ole edes harkinnut kotiin jäämistä. Vaikka mies ansaitsee kymmenen kertaa vaimoaan enemmän, Taina ei ole kateellinen rahasta.

"Hän tekee valtavasti työtä ja kunnioitan häntä. Lääkärin ammatti vaatii pitkän koulutuksen ja valtavan vastuun, mihin kaikista ei ole. On oikeus, että hän saa työstään tuntuvan korvauksen."

Loppujen lopuksi tuloero on heille haaste, mutta ei keskeisin parisuhdetta määrittävä asia. Iso palkkaero voi tarkoittaa myös isoa eroa arvoissa. Tainan mukaan tärkeintä onkin, että he ovat keskenään henkisesti tasavertaisia.

"Vaikka tulojen puolesta olemme eri sosioekonomisessa asemassa, ajattelumaailmassa on paljon samaa. Molempien on ajateltava, että olemme perheenä toisillemme tärkeitä riippumatta siitä, miten tuottavia olemme. Raha ei saa olla vallankäytön väline."

Toimivassa parisuhteessa molemmilla osapuolilla on samat päämäärät ja pelisäännöt. Raha on tärkeä mahdollistaja, tavoitteiden saavuttamisen keino. Arto Kuutsan äiti kutsuu Annukan ja Arton perhettä Yhtä köyttä -yhdistykseksi. Heidän välillään vallitsee täydellinen perheensisäinen tulonsiirto.

"Ei sillä ole merkitystä, kuka rahan kotiin kantaa. Pääasia kuitenkin on, että nenä pysyy pinnan yläpuolella", Arto sanoo.

Merjankaan mukaan raha ei ole ainoa parisuhdetta määrittävä tekijä. Se on tärkeä, mutta ei kaikkein tärkein.

"Ihmisten välinen rakkaus on se, joka pitää yhdessä."

 

Merja, Pasi ja Taina eivät esiinny jutussa omilla nimillään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!