Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Someilmiö Janne Naakka, 20, ansaitsee elantonsa peukutuksilla

Helsinkiläinen Janne Naakka, 20, ansaitsee elantonsa kuvilla, joita hän julkaisee itsestään sosiaalisessa mediassa. Naakka tietää, kuinka peukutus muutetaan somessa rahaksi.

Raha
 
Some-tähti elää suosiollaan
Some-tähti elää suosiollaan
Helsinkiläinen Janne Naakka tienaa elantonsa tykkäyksillä, jota hän kerää sosiaalisessa mediassa. Miten hän rakentaa Instagram-tyylinsä?

Keskuskadulla kävelee mies takaperin. Yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi askelta. Mies pysähtyy ja jättää toisen kantapään koholle. Muutaman metrin päässä säksättää järjestelmäkameran suljin.

Janne Naakka, 20, poseeraa valokuviin Helsingin ydinkeskustassa. Hänen yllään on tikattu bomber-takki, keinonahkahousut ja mustavalkoiset tennarit. Hiustyyliä kutsutaan "ananakseksi", "murekkeeksi" tai "suomenruotsalaiseksi".

"Mä kävelen tohon suuntaan", Naakka sanoo kuvaajalleen ja jatkaa käyntiä eteenpäin.

Naakka katselee uneliain silmin ohi kamerasta. Sitten hän pysähtyy taas.

ville männikkö
Instagram-ilmiöksi noussut muotibloggari Janne Naakka poseeraa valokuvaajalleen Valtteri Sandbergille Helsingin Keskuskadulla.
Instagram-ilmiöksi noussut muotibloggari Janne Naakka poseeraa valokuvaajalleen Valtteri Sandbergille Helsingin Keskuskadulla.

Naakka osaa poseerata, koska katumuoti on hänen intohimonsa. Valokuvia itsestään hän julkaisee blogissa, Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Lisäksi hän videoi elämäänsä YouTubeen.

Valtteri Sandberg
...ja tältä näyttää lopputulos. Viereisen kuvan tilanteesta syntyneen valokuvan Janne Naakka julkaisi Instagramissa. Hän keräsi seuraajiltaan heti tuhansia tykkäyksiä.
...ja tältä näyttää lopputulos. Viereisen kuvan tilanteesta syntyneen valokuvan Janne Naakka julkaisi Instagramissa. Hän keräsi seuraajiltaan heti tuhansia tykkäyksiä.

Sosiaalisessa mediassa Naakka onkin jo tähti. Hänen YouTube-kanavallaan on noin 40 000 tilaajaa. Instagramissa häntä seuraa 21 000 ihmistä. Luvut tekevät Naakasta Suomen suosituimman muodista ja elämäntyylistä somettavan miehen.

Suosio on niin suurta, että vaatevalmistajat maksavat Naakalle siitä, että tämä pukeutuu niiden kamppeisiin. Naakka tienaa kuvilla elantonsa.

Mutta kuinka somejulkisuus käytännössä muutetaan rahaksi?

Missä teinit, siellä mainostajat. Nyt nuoriso parveilee Instagramissa ja YouTubessa.

Nousevaa suosiota nauttiva Instagram on sekoitus Facebookia ja Twitteriä sillä mausteella, että jokainen julkaisu sisältää valokuvan. Still-kuvien virtaa selailee älypuhelimella sujuvammin kuin YouTuben videokuvaa, joten Instagram kuluu käsissä jatkuvasti.

Juoma-, makeis- ja vaatebrändit haluavat kuviin mukaan. Ja tässä kohtaa peliin liittyvät niin sanotut sometoimistot.

Ne ovat markkinointiviestintään erikoistuneita yrityksiä, joiden välityksellä tuotevalmistajat ujuttavat tavaroitaan Facebook-päivityksiin, Instagram-valokuviin ja YouTube-videoihin. Toimistoja ovat muun muassa Töttöröö, Splay, GOsnap ja Social Media Fab.

Social Media Fab on kerännyt käyttöönsä somettajien verkoston, johon myös Janne Naakka kuuluu.

Pääpiirteissään homma kulkee näin:

Kookenkä halusi näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa ja lähestyi Social Media Fabia.

Toimisto pohti, ketkä somettajaverkoston jäsenistä olisivat sellaisia, joiden Instagram-julkaisut edistäisivät Kookengän näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

Mainostajaa kiinnostaa kohderyhmä, ja Social Media Fabilla on tiedot Instagram-nimiensä iästä, sukupuolesta ja seuraajien määrästä. Janne Naakan yleisöstä neljä viidestä on tyttöjä.

Kun ryhmä kandidaatteja oli haarukoitu, Social Media Fab kutsui heidät tekstiviestillä koolle ja antoi tehtävän: täytyisi julkaista kenkäaiheisia kuvia Instagramissa hashtagilla#kenkafriikki 2015.  

Rebecka Forsbergs ja Iluen Adlercreyz
Kookenkä järjesti mainoskampanjan, jossa Instagram-käyttäjät julkaisivat kenkäaiheisia kuvia. Rebecka Forsbergs teki tällaisen.
Kookenkä järjesti mainoskampanjan, jossa Instagram-käyttäjät julkaisivat kenkäaiheisia kuvia. Rebecka Forsbergs teki tällaisen.

Somettajille ei syötetty täsmällistä tapaa, joilla tuotteiden tulisi kuvissa esiintyä. Näin kuvat solahtivat luontevasti tekijän Instagram-tyyliin.

Ja tässä on avainasia, kertoo Social Media Fabin toimitusjohtaja Heidi Tammiruusu.

80 prosenttia Instagramin 850 000 suomalaisesta käyttäjästä on alle 35-vuotiaita. He älähtävät mainoksille herkästi. Esimerkiksi blogien mainosbannereita heitä on vaikea saada klikkaamaan, ja ilmoitusläimisköitä karsastavat monet bloggaajatkin.

Instagramissa tuotesijoittelunkin täytyy siis näyttää ihmiseltä itseltään. Näin myös hämärtyy markkinointiviestinnän ja riippumattoman viestinnän raja.

"Instagram-kuvat ovat tekijälleen todella tärkeitä. Ne kertovat hänestä. Hän antaa sielunsa niille", Heidi Tammiruusu sanoo.

Some on Tammiruusun mukaan monen nuorelle unelma-ammatti.

"Some koetaan superseksikkääksi työpaikaksi. On niin makeeta, kun voi sanoa, että on somessa töissä."

Entäpäs palkka. Millaista korvausta sometähti saa?

Janne Naakka naurahtaa epäuskoisena. Hänen taakseen Keskuskadulle on pysäköinyt punainen pakettiauto.

"Aina kun me ollaan kuvaamassa, ilmestyy taustalle punainen pakettiauto. Joka ikinen kerta", hän sanoo.

ville männikkö
Janne Naakka on tarkka siitä, että kuvauspaikan värit istuvat hänen pukeutumistyyliinsä.
Janne Naakka on tarkka siitä, että kuvauspaikan värit istuvat hänen pukeutumistyyliinsä.

Pulma on auton väri. Punainen ei istu Naakan tyyliin. Hän pitää tarkasti silmällä esimerkiksi Instagram-tilinsä etusivua. Ja kas, kuvissa ei juuri punaista esiinny. Päivän kuvausvaatetus on musta-valkoinen.

Auto lähtee.

"Jess", Naakka sanoo. Kamera säksättää taas.

Naakka on blogannut muotiasioista 15-vuotiaasta saakka. Twitteriin hän liittyi kesällä 2009. Hän on siis näyttäytynyt somessa jo satojen erilaisten tuotteiden kanssa.

Naakka on esitellyt Daniel Wellingtonin kelloa, Canonin kameroita, Jack & Jonesin vaatteita, Head & Shoulders -shampoota, Ben & Jerry's -jäätelöä, Marabou-kaakaota. . . Kun hän mainosti kumisaappaita, hän merkkasi Instagram-julkaisunsa sopimuksen mukaisesti tägeillä #haisaappaat ja @nokianfootwear_nokianjalkineet.

Kerran Naakalle ehdotettiin, että hän esittelisi blogissaan jalkaraspia. Naakka kieltäytyi.

"Eihän minun blogissani ole mitään kosmetiikkaan liittyvää. Jalkaraspi voisi sopia paremmin mammablogin puolelle."

Naakan tärkein tulonlähde on edelleen blogi, mutta Naakka on huomannut Instagram- ja YouTube-tiliensä kävijämäärien kasvavan suhteessa blogia nopeammin.

Joka kuussa Naakalla on yksi isompi ja useampia pienempiä yhteistyökuvioita. Blogin kuvasarjasta, jossa tuote esiintyy, saa 500–800 euroa. Yhdestä Instagram-kuvasta yleensä noin satasen.

Ei kuulosta kovin paljolta, mutta puroista kertyy virta. Lisäksi Naakka paiskii töitä lujasti.

Hän on yhden ihmisen yritys, joka ideoi, kirjoittaa, kuvaa, editoi, neuvottelee korvauksista ja kiertää pr-toimistoissa poimimassa vaatteita ja tavaroita. Joskus sopimukseen kuuluu someseuraajien tapaaminen vaatekaupassa toisella puolella Suomea.

Naakka sanoo työskentelevänsä 6–8 tuntia päivässä, siis jokainen päivä. Hän ei suostu kertomaan, paljonko tarkalleen tienaa.

"Etteivät sukulaiset ja ystävät saa tietää."

Mutta sen Naakka paljastaa, että vuokran ja elinkustannukset palkkiot kattavat. Naakka asuu yksiössä Helsingin kantakaupungissa. Sellaisesta köyhtyy helposti tonnin kuussa.

Rahaa jää säästöönkin.

Varsin mehevät tulot kouluttamattomalle kaksikymppiselle.

Janne Naakka pystyy elättämään itsensä somella, koska hän vetää runsaasti yleisöä. Hän on someilmiö.

Kuinka monta peukutusta ihminen tarvitsee tullakseen someilmiöksi?

Kymmenentuhatta, arvioi levy-yhtiö Universalin markkinointijohtaja Kimmo Valtanen.

"Sillä tasolla kun liikutaan suurin piirtein jatkuvasti, puhutaan someilmiöstä, jolla on vaikutusta ja kaupallista merkitystä", hän sanoo.

Jos suosiosta haluaa taloudellista hyötyä pitemmän päälle, täytyy somettajalla olla muutakin kuin korea pinta. Jokin taito tai kyky.

"Substanssi", Valtanen muotoilee.

Toisin sanoen esimerkiksi levy-yhtiölle ei riitä pelkkä kaunis kasvo ja muodikkaat vermeet.

"Aitoa lahjakkuutta täytyy olla. Sitä ei pysty feikkaamaan. Uskon, että tämä aika ja sosiaalinen media tukee aitoutta. Aitous voi olla vaikkapa tunne, tai vilpittömyys. Osaamisen ei tarvitse olla täydellistä, mutta sen on oltava aitoa", Valtanen sanoo.

Ja jotta erottuisi somen kakofoniasta täytyisi ihmisen Valtasen mukaan olla vielä hauska ja koskettavakin.

Ilmeisesti kaikki nämä ominaisuudet yhdistyvät Sara Maria Forsbergissa. 20-vuotias Forsberg on Suomen suurin somenimi.

Valtasen mukaan Forsberg ei olisi saanut merkittävää levytyssopimusta ja nimekästä tuottajaa Yhdysvalloissa, jos hän olisi lahjaton. Laulajanimeä Saara käyttävän Forsbergin esikoissingle julkaistaan ensi tiistaina.

Forsbergin YouTube-suosio liitää omissa sfääreissään. Smoukahontas-kanavalla on 300 000 tilaajaa, ja videoita on katsottu 35 miljoonaa kertaa.

Kaukana hänen takanaan tulevat sellaiset YouTube-kanavat ja persoonat kuin MrTuomo, eeddspeaks, mmiisas, mentaalisavuke ja Soikkuu. Jokaisella heistä on yli sadantuhannen ihmisen yleisö. Sisältö on yleensä yksinkertaista: ihminen kertoo kameralle itsestään, mielipiteistään ja arjestaan.

Yksi isoimmista tubettajista on StuntFreaksTeam, jossa ryhmä miehiä kaahaa kaikella, mikä pärisee. Kun Antti Pendikainen hyppäsi moottorikelkalla vuoren laelta, hän haukkasi ilmalennon aikana Tupla-patukkaa.

Somen suurnimistä haluaa osansa valtamediakin. Soikku-nimellä tubettava Sonja Hämäläinen, 23, kilpaili viime syksynä MTV:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.

Urasiirto oli osuva, ainakin jos Hämäläinen haluaa tienata.

Koko kansan julkkikseksi kasvaakseen sometähden kannattaisi esiintyä myös vanhanajan joukkoviestimissä, kuten televisiossa.

Sosiaalisen median aikakaudella ihminen voi nimittäin olla samaan aikaan megajulkkis ja tuntematon, kertoo Yleisradion julkaisupäällikkö Risto Kuulasmaa.

Hän mainitsee esimerkiksi räppäri Mustan Barbaarin.

"Hän on marginaalissa, vaikka nauttii oman sukupolvensa valtavaa suosiota", Kuulasmaa sanoo. Facebookissa Mustalla Barbaarilla on 96 000 tykkääjää.

Kuulasmaa on johtanut Ylen tv-kanavia tammikuusta lähtien. Parhaillaan hän pohtii mahdollisuuksia tarjota Ylen kanavia tube-tähtien käyttöön. Viime kesänä Summeri-ohjelmaa juonsi videobloggari Tume.

Kuulasmaan mukaan Suomessa elää viitisentoista sellaista tubettajaa, jotka elävät nettivideoillaan. Tulonmuodostusta ja näkymiä media-alalla Kuulasmaa luokittelee näin:

1. Itsensä elättävä tubettaja: Harrastus muuttuu täyspäiväiseksi. Tulot 2 000 euroa kuussa, lähinnä yhteistyöstä mainostajien kanssa. Liikevaihto 20 000–60 000 euroa vuodessa.

2. Ammattitubettaja: 2–5 hengen tiimi, toimitilat, televisio-oikeuksia ja oheistuotteiden myyntiä netissä. Liikevaihto 60 000–500 000 euroa vuodessa. Tuloja YouTuben etumainoksista sadoista tuhansiin euroihin kuussa.

3. Kansainvälistyvää yritystoimintaa: Tasaista tulovirtaa nettikaupan oheistuotteista, kansainvälisiä sponsoreita, televisio- ja elokuvaoikeuksia. Liikevaihto yli 500 000 euroa vuodessa.

 

Mainossopimuksia somettajille välittävien toimistojen olemassaoloa Kuulasmaa kiittelee.

"Toimistot ovat ihan pakollisia, että me saadaan tästä toimiva ekosysteemi", hän sanoo.

Töttöröö, Social Media Fab ja kumppanit ikään kuin valvovat tubettajien etuja. Muuten somettaja saattaa saada palkkioksi pelkän tuotteen, jota promoaa.

"Nuorten pitää ymmärtää oma arvonsa. Nyt vain on niin, että mikään muu kaupallinen media kuin YouTube ei tavoita tuota yleisöä."

Janne Naakka siirtää salaattilautasen sivuun. Lopettelemme lounasta ravintolassa Aleksanterinkadulla. Naakan suupalat olivat pieniä, annos hupeni vain puoleen, eikä makea jälkiruoka maistu.

"Yritän elää terveellisesti", hän sanoo.

Naakka kertoo mainostavansa somessa vain sellaisia tavaroita, jotka kiinnostavat häntä oikeasti.

"Se on parempi minulle, parempi yleisölle ja parempi yritykselle", hän sanoo.

Tyrkyttämisen välttämiseen kannustavat mainostajatkin. Puheen tai tekstin yritykset kehottavat kirjoittamaan niin, että se kuulostaa Naakan omalta.

Somesankari vaikuttaa luonnossa asiallisemmalta ja vakavammalta kuin nettivideoissaan. Niissä hän vilkuttaa iloisesti ja hihkuu "Helouu!"

Ehkäpä kiireet painavat. Töitten lisäksi aikaa ottaa opiskelu. Naakka aikoo viimeistellä tekstiili- ja vaatetusalan perustutkinnon Stadin ammattiopistossa vielä tänä vuonna.

Entäs tulevaisuus?

Naakka kertoo keskittyvänsä koulun jälkeen sosiaaliseen median entistä intohimoisemmin.

"Katson, avaako se uusia ovia", hän sanoo.

Naakka haaveilee myös näyttelijäksi ryhtymisestä sekä omasta vaatemallistosta ja -merkistä. Vaikutteita tyyliinsä hän imee Instagramista, katukuvasta ja nettikaupoista.

Televisiosta inspiraatiota ei tule, koska Naakka ei omista televisiota. Hänen mielestään teevee tekee kuolemaa. Naakka ei siis katsele muotiohjelmia.

Silti hän haluaisi juontaa sellaista.

"Ehkä just siksi, että ne kaipaisivat uudistumista."

 

Janne Naakan Instagram-tili:
@jannenaakka, www.instagram.com/jannenaakka
Naakan blogi:
www.naag-notanaverageguy.com

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!