Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olenko luottokelpoinen?

Neljä asiaa, jotka siihen voivat vaikuttaa.

Raha
 
colouRbox
Muutkin asiat kuin maksuhäiriöt vaikuttavat luottokelpoisuuteen.
Muutkin asiat kuin maksuhäiriöt vaikuttavat luottokelpoisuuteen. Kuva: colouRbox

Suuren lainan otto vaatii hyvin hoidettuja raha-asioita. Luottokelpoisuuteen vaikuttavat tekijät riippuvat luotonmyöntäjästä, mutta yleisesti kelpoisuuteen vaikuttavat ainakin tulot, varallisuus ja työsuhde. Myös aiempi asiakkuushistoria luotonmyöntäjän kanssa otetaan usein huomioon. Luottoluokitustaan voi tiedustella myös ennen kuin suuntaa pankkiin lainaneuvotteluun. Luottoluokituksilla yritetään ennustaa maksuhäiriöiden todennäköisyyttä.

Kysyimme Suomen Asiakastieto Oy:n liiketoimintajohtaja Jouni Muhoselta ja Takuu-säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattilalta, mitkä asiat luottokelpoisuuteen vaikuttavat. Muhosen vastaukset perustuvat Suomen Asiakastieto Oy:n Omascore-palveluun, jonka avulla henkilö saa yleistä tietoa luotonsaantimahdollisuuksistaan.

1 Maksuhäiriöt

"Maksuhäiriömerkintä tulee aikaisintaan 60 päivän kuluttua siitä, kun lasku on erääntynyt. Perimistoimisto voi hakea käräjäoikeudesta maksutuomion, josta seuraa aina maksuhäiriömerkintä. Tällöin lasku voi siirtyä myös ulosoton perittäväksi.

Velkakohtainen merkintä näkyy rekisterissä vähintään kaksi ja korkeintaan neljä vuotta. Velan maksu ei nopeuta merkinnän poistumista, mutta poismaksusta saa tiedon rekisteriin. Tästä voi olla hyötyä esimerkiksi vuokra-asuntoa tai kotivakuutusta hakiessa", Mattila sanoo.

2 Yritysyhteydet

"Jos henkilö on hallituksessa tai toimitusjohtajana jossain yrityksessä, vaikutus luottoluokitukseen riippuu yrityksen menestyksestä.

Jos on ollut esimerkiksi toimitusjohtajana konkurssiin menneessä yhtiössä, todennäköisyys saada maksuhäiriöitä on suurempi. Perhepiirin yritysyhteydet eivät vaikuta luokitukseen", Muhonen kertoo.

3 Ikä

"Koska luottoluokituksen malli on tilastollinen, nuoremmilla on vähän isompi riski saada maksuhäiriömerkintä", Muhonen sanoo.

4 Terveydentila ja elämänhallinta
"Takuu-Säätiö myöntää takauksia ylivelkaantuneille ihmisille velkojen yhdistämiseen. Maksuhäiriömerkintä ei ole este. Säätiön luottoarviointi perustuu ihmisen kykyyn selviytyä uuden lainan maksusta. Silloin tärkeää on se, miten on aiemmin hoitanut velkojaan ja muita maksujaan.

Lisäksi huomioidaan tiedossa olevat elämänmuutokset tai elämänhallinnan asiat, jotka vaikuttavat lainanhoitokykyyn, esimerkiksi erilaiset riippuvuudet", Mattila kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!