Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meillä on enemmän varallisuutta kuin koskaan, ja se on huolestuttavaa

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

Tiesitkö, että sinulla on enemmän varallisuutta kuin uskotkaan?

Ne olivat ne hyvät uutiset.

Huonompi uutinen on se, että et taida hoitaa tai edes suuremmin arvostaa sitä nykypäivän kovaa valuuttaa, joka sinulla on.

Puhun tietenkin tiedosta. En sellaisesta tiedosta, jota olemme hankkineet koulutuksen tai kokemuksen kautta vaan siitä valtavasta tietomassasta, joka on olemassa sinusta, minusta ja meidän käytöksestämme. Sitä mainostajat himoitsevat. Yritykset rohmuavat sitä. Suuria varallisuuksia on rakennettu puhtaasti tämän tietomassan ryöstöviljelystä. Silti siitä puhutaan yllättävän vähän.

Mietitäänpä hetki esimerkiksi Googlea ja Facebookia. Siinä on kaksi kenties tämän aikakauden merkittävintä yritystä. Monien silmissä ne tarjoavat loistavia ilmaispalveluja.

Mutta kuten esimerkiksi yhdysvaltalaisen poliittisen aikakauslehden, The New Republicin, toimittaja, valkovenäläinen Evgeny Morozov, on sanonut, nämä palvelut ovat kaikkea muuta kuin ilmaisia.

Google ja Facebook tienaavat suunnattomasti sillä, että ne hyödyntävät dataa, jota sinä ja minä luomme ja luovutamme heille. Ne jalostavat ja käyttävät tietoa myydäkseen meille yhä enemmän ja tarkemmin kohdennettuja mainoksia. Ja me annamme tämän tapahtua.

Ei niin, että väittäisin Googlen ja Facebookin tekevän jotain väärää. Heillä on bisnesmallinsa, ja he ovat luoneet meille koukuttavia ja ainakin näennäisesti ilmaisia huipputuotteita.

Olen saanut paljon iloa Facebookista, ja Google on minulle tärkeä työkalu.

Samalla minun on tunnustettava, että en yhtään tiedä, miten paljon arvoa minä olen heille luonut.

Se on huolestuttavaa.

Data on nykyään rahaa, ja siksi sinunkin tietosi ovat arvokkaita. Olemme oppineet hoitamaan omia rahojamme, ja moni näkee tämän osaamisen yleissivistyksenä.

Samalla tuhlaamme omaa dataamme vapautuneesti, miettimättä. Tulevaisuudessa ehkä opimme säästeliäisyyttä ja taloudellisuutta myös tässä.

Kirjoittaja on professori joka tuhlaa sekä rahaa, dataa että aikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!