Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässä ovat auto, vene ja pyörä, joiden arvo ei laske

Purjevene on tuhlausta ja auto nielee kaikki rahat. Onko aina näin? Ei suinkaan. Esittelemme kolme kesäistä kulkuneuvoa, jotka säilyttävät hyvin arvonsa.

Raha
 
Ville Männikkö
Anssi Juutilainen ajaa kesäisin Mercedes E200 Cabrioletilla.
Anssi Juutilainen ajaa kesäisin Mercedes E200 Cabrioletilla. Kuva: Ville Männikkö

Avoauto säilyttää arvonsa paremmin kuin umpiauto

Avoauto tuo kesällä yllättävän paljon iloa kuljettajansa elämään. Sillä matkaan lähteminen tuntuu hieman juhlavalta, vaikka kyseessä olisi kauppareissu tai hammaslääkäriin meno. Käytetty avoauto on usein myös autoksi hyvä sijoitus.

Monien avoautojen arvo nousee iän myötä, vaikkeivät ne ole vielä edes mitään historiallisia harvinaisuuksia. Espoolainen Anssi Juutilainen osti kuusi vuotta sitten kesäautokseen Mercedes E200 Cabriolet -avoauton vuosimallia 1996.

"Maksoin siitä 11 000 euroa. Ostin auton juuri siinä tarkoituksessa, että auton arvo kasvaisi vuosien varrella", Juutilainen sanoo. Hän seuraa työkseen autojen hintakehitystä ja tekee arvioita autojen hinnoista Classic Data -tilastointiyritykselle.

Kuinkahan arvokas tämä auto nykyään on?

Samanlaisia tai lähes samanlaisia avomersuja valmistettiin muutaman vuoden ajan 1990-luvulla. "Ajokuntoiset yksilöt ovat nykyisin 6 000–30 000 euron arvoisia", sanoo Suomen Mercedes-Benz–klubin puheenjohtaja Ari Kangas.

Juutilainen itse arvioi autonsa nykyarvoksi 18 000 euroa.

"Kuulostaa oikeansuuntaiselta. Tiedän sen yksilön ja se on hyväkuntoinen", Kangas sanoo.

Mikä tahansa auto on kulutustuote, joka tulee omistajalleen verraten kalliiksi. Polttoaine, huoltaminen ja vakuuttaminen maksavat. Auton arvo alkaa pudota heti, kun sen ajaa ulos liikkeestä, mutta avoautossa hinnanlasku ei ole yhtä jyrkkää kuin tavallisissa umpiautoissa.

Juutilainen pitää hyvää huolta avoautostaan. Kun verhoiluun tai peltipintaan ilmestyy linnunkakkaa, hän pyyhkii sen pois.

Jos auto säilyy riittävän vanhaksi hyväkuntoisena, alkaa sen jälleenmyyntiarvo taas nousta, koska sillä alkaa olla historiallista arvoa. Avoautoilla käänne tapahtuu aiemmin kuin umpiautoilla.

Tämä näkyy esimerkiksi 1990-luvun alussa rakennetuissa E-sarjan Mersuissa, Kangas sanoo. "Jos kovakattoinen malli maksaa 8 000 euroa, maksaa avomalli 16 000 euroa", hän arvioi tarkoittaen esimerkillä kahta samaan aikaan rakennettua autoa, joiden kunto on sama. Uutenakin tämän ajan avomallit olivat hieman umpiautoja kalliimpia, mutta eivät missään nimessä tuplahintaisia.

Ville Männikkö
On aina juhlavaa lähteä avoautolla liikkeelle, vaikka kävisi vain kaupassa.
On aina juhlavaa lähteä avoautolla liikkeelle, vaikka kävisi vain kaupassa.

Avoautoilu voi kalskahtaa eliitin harrastukselta, mutta halvimmat avoautot ovat keskiluokkaisen ihmisen ulottuvilla.

Kymppitonnilla saa Juutilaisen mukaan jo luotettavan käytetyn avoauton, jolla voi huoletta tehdä pitkiä matkoja. "Sellaisella voi turvallisin mielin lähteä vaikka pitkälle Euroopan-kiertomatkalle. Jos taas ostat viiden tonnin auton, pääset itse rakentelemaan ja korjaamaan sitä."

Avoautoissa on toki rajoitteensa. Matkustajat ovat sään armoilla, eikä autolla tee Suomessa talvella oikein mitään.

Jos avoautoilu ei innosta, niin mikä auto sitten olisi jälleenmyyntiarvon säilymisen kannalta järkevä ostos?

Sellaiset autot säilyttävät hyvin arvonsa, jotka erottuvat massasta ja herättävät positiivisia tunteita, sanoo autoharrastaja ja Airbag Automechanika Finland -korjaamon perustajista Mikko Hemming. Avoautot ovat tästä vain yksi esimerkki.

"Ajatellaanpa vaikka Volkswagenin kuuluisaa pakettiautoa, joka on melkoinen hippibussi-ikoni", Hemming sanoo.

Näitä pakettiautoja valmistettiin 1950–70-luvulla.

"Sehän on huono auto. Kaikki tuntevat sen nimellä natsipakastin, koska se oli usein epäkunnossa ja siellä oli kylmä. Mutta se on himoittu keräilykohde, koska se on cool ja koska niitä ei ole paljoakaan jäljellä."

Toinen hyvä esimerkki tällaisesta automallista on Mini. Tavallisista uusista autoista suomalaisten ikisuosikki Toyota säilyttää arvonsa hyvin.

"Se on suomalaisille niin rakas auto, että hyvin pidetty Toyota menee aina kaupaksi. Jos maksat siitä neljä tonnia, et ehkä saa samaa takaisin kymmenen vuoden päästä. Mutta aina sen kyllä kaupaksi saat, jos auto on hyvin pidetty", Hemming sanoo.

Ville Männikkö
Nurmijärveläinen Kimmo Lehtovaara sai veneensä vesille vapun jälkeisenä viikonloppuna. Vuonna 1988 rakennettu H-vene on nyt myynnissä suunnilleen samaan hintaan kuin millä Lehtovaara sen kuusi vuotta sitten osti.
Nurmijärveläinen Kimmo Lehtovaara sai veneensä vesille vapun jälkeisenä viikonloppuna. Vuonna 1988 rakennettu H-vene on nyt myynnissä suunnilleen samaan hintaan kuin millä Lehtovaara sen kuusi vuotta sitten osti.

Purjevene 1970-luvulta on vasta parhaassa iässään

Purjehtiminen on säästeliään ihmisen tapa nauttia kesästä.

Tuulen voimalla liikkuminen ei kuluta ympäristöä eikä polttoainetta. Auringonpaiste ja tuuli haurastuttavat purjeita, mutta niiden ajoittainen uusiminen ei ole läheskään bensiiniin verrattava menoerä. Myös itse veneet ovat pitkäikäisiä.

Käytetty laatuvene on varsin turvallinen investointi. Jos ostaa nyt vaikkapa 1970–1980-luvulla rakennetun laatuveneen, voi sen myydä vuosien päästä pois ja saada takaisin merkittävän osan kauppasummasta.

Yhden tällaisen veneen omistaa nurmijärveläinen Kimmo Lehtovaara.

Kyseessä on vuonna 1988 rakennettu H-vene, jonka Lehtovaara osti kuusi vuotta sitten yhdessä vaimonsa veljen kanssa. Vene maksoi noin 10 000 euroa ja sillä purjehtiessa kului monta viikkoa kesässä.

"Sen ostamista emme ole katuneet. Halusimme veneen, jonka saa suhteelllisen halvalla ja jolla pääsee vaivatta vesille. Se on täyttänyt tehtävänsä erinomaisesti."

Nyt vene on myynnissä ja hintapyynnöksi myynti-ilmoituksen on laitettu 9 300 euroa. Hintaa pudotettiin alkuperäisestä ostohinnasta, koska nykyisessä heikossa taloustilanteessa venekauppa käy kitsaasti, Lehtovaara perustelee.

H-vene on pienikokoinen kansanvene, joita suomalaisten laitureissa kelluu lähes tuhat kappaletta.

"Hyvän ja käyttökelpoisen 1980-luvun H-veneen saa sanotaan nyt vaikkapa 8 000 eurolla. Jos pidät venettä hyvin, voit hyvin saada siitä kymmenen vuoden päästä ehkä 6 000 euroa", arvioi Suomen purjehdus ja veneily ry:n hallituksen puheenjohtaja Samuli Salanterä.

Aika kohtelee purjeveneitä lempeämmin kuin autoja. Maantiellä 30 vuotta vanha auto on usein jo ikäloppu turvallisuusriski, mutta purjevene on tällöin vasta parhaassa käyttöiässään.

Aiemmin veneiden arvo jopa nousi iän myötä. Näin ei enää tapahdu, sillä venevalmistajien kilpailu on kiristynyt ja markkinoille on tullut halvalla tehtyjä massatuotantoveneitä. Arvonnousua ei huokean veneen omistajan kannata odottaa, korkeintaan arvon säilymistä.

Purjeveneessä on kuluvia osia autoon verrattuna vähän. Sen moottoria käytetään satamassa ja vesillä tuulettomalla säällä, mutta sen hinta muodostaa vain pienen osan veneen arvosta.

"Purjeveneen moottori kestää helposti ainakin 20 vuotta. Se on yleensä vähäisellä käytöllä. Yleensä käyttö ei tapa purjeveneen moottoria, vaan moottorin vanheneminen", Salanterä sanoo.

Moottoriveneessä asia on hieman toisin. Jos käytetyn moottoriveneen arvo on vaikkapa 60 000 euroa, voi moottorin osuus olla siitä puolet.

Toki purjevenekin vaatii investointeja. Purjeet pitää uusia suunnilleen kymmenen vuoden välein, ja uusi voi maksaa tuhansia euroja. Purjevene vaatii myös säännöllistä huoltamista, mutta vaiva ei ole mitenkään mahdoton.

"Kauden alussa olen käyttänyt kaksi viikonloppua veneen pesuun, pohjan maalaamiseen, kylkien vahaamiseen ja muuhun pieneen kunnossapitoon. Syksyllä hoitotöihin on kulunut yksi viikonloppu", Lehtovaara sanoo.

Uusien veneiden hinta laskee ensimmäisinä vuosina nopeasti, kuten autoissakin. Tämä on sikäli merkillistä, että purjeveneet kuluvat niin hitaasti, etteivät ensimmäiset käyttövuodet näy niissä yleensä mitenkään. Parikin vuotta käytössä ollut vene voi olla monessa mielessä uutta järkevämpi investointi, Salanterä vinkkaa.

"Parin ensimmäisen vuoden aikana veneitä varustellaan niin navigointilaittein kuin kiinnitysvarustein. Harvassa uudessa veneessä on sisätilojen lämmittäjäkään vakiona."

Johannes Tervo
Kauniina sunnuntaipäivänä polkupyöräkeräilijä Mikko Råberg pukeutuu hienosti ja lähtee 1950-luvun Pohjola-pyörällään herrasteluajelulle.
Kauniina sunnuntaipäivänä polkupyöräkeräilijä Mikko Råberg pukeutuu hienosti ja lähtee 1950-luvun Pohjola-pyörällään herrasteluajelulle.

Polkupyörä kestää vaarilta lapsenlapselle

Jos tämä polkupyörä olisi ihminen, se olisi jo eläkeiän kynnyksellä. Viisikymmentäluvulla rakennettu Pohjola-merkkinen miesten polkupyörä on iästään huolimatta yhä kelpo peli – tai ehkä juuri ikänsä takia.

Monet vanhat polkupyörät on paljon kestävämmin rakennettu kuin nykyiset massatuotantopyörät, sanoo pyörän omistaja, vaasalainen Mikko Råberg.

"Sellainen 1930-luvun polkupyörä, joka on kestänyt tähän päivään asti, kestää kyllä elinikäsi loppuun asti kun huollat ja rasvaat sitä hyvin."

Vanhoja polkupyöriä keräilevällä Råberg omistaa yhteensä nelisenkymmentä vanhaa polkupyörää, jotka on valmistettu vuosina 1890–1988. Pohjola-polkupyörän hän osti kymmenisen vuotta sitten.

Sillä on ajettu kaikkiaan satoja kilometrejä. Råberg käyttää sitä erityisesti herrasteluajeluun kaupungilla. "Kauniina kesäsunnuntaina laitetaan nätti puku päälle ja lähdetään piknikille."

Todella vanha hyväkuntoinen polkupyörä on usein oivallinen sijoitus, joka säilyttää arvonsa. Pohjola-pyörä ei ole myynnissä, Råberg sanoo. "Jos ajatellaan hypoteettisesti, niin en sitä alle kahdellasadalla eurolla myisi."

Vanhoja polkupyöriä myydään erilaisilla nettipalstoilla, kuten Tori- ja Fillaritori-sivustoilla ja vanhoja polkupyöriä harrastavien ihmisten yhdistyksen Vanhat velot ry:n kotisivuilla ja Facebook-ryhmässä.

"Hyvä 1920–1940-luvun fillari on turvallinen ostos. Sellaisen omistajaksi pääsee 100–150 euron hinnalla. Ja aina siitä saa omansa takaisin, niin kauan kuin pyörä on pidetty hyvässä kunnossa", Råberg sanoo.

Vanhat pyörät voidaan jakaa kippurasarvisiin kilpapyöriin ja jokapäiväiseen ajoon suunniteltuihin peruspyöriin. Kolminumeroisella eurosummalla voi saada esimerkiksi Peugeotin kilpapyörän, jolla on ajettu 1970-luvulla kilpaa kansainvälisissä huippukisoissa.

Johannes Tervo
Uusista pyöristä on vielä vaikea ennustaa klssikoita.
Uusista pyöristä on vielä vaikea ennustaa klssikoita.

Vaarin ajan polkupyörissä käytettiin usein kestävämpiä materiaaleja kuin nykyään, Råberg kehuu. Toki voi olla kyse siitäkin, että heikkolaatuiset vanhat pyörät ovat jo ammoin päätyneet tunkiolle.

"Jos löydät hyväkuntoisen 1930-luvun miestenpyörän ja avaat sen navat, löydät sisältä todennäköisesti ehjät laakerikuulat. Silloin käytettiin oikeita materiaaleja eikä säästetty sitä viimeistä senttiä. Nykyisten markettipyörien navan sisällä on yllättävän heikkoja materiaaleja."

Vanhan ajan polkupyörät saattavat vaatia pientä totuttelua, sillä esimerkiksi ajoasento voi olla hieman erilainen kuin nykypyörissä. Råbergin mukaan ero ei ole kuitenkaan iso.

"Henkilökohtainen mielipiteeni on, ettei peruspyöräily ole 120 vuodessa muuttunut juurikaan. Miestenpyörien nykyinen timanttimallinen runko tuli käyttöön 1880-luvulla isopyöräisten jälkeen."

Vanhan pyörän huoltaminen ei onnistu ihan jokaisessa pyöräliikkeessä. Huoltopaikkoja kyllä on, mutta ne pitää tietää. "Huoltamiseen ei tarvita mitään erityisosaamista, mutta johonkin hommaan saattaa tarvita erityistyökaluja. Jos tähän harrastukseen kilahtaa, niin työkalut tulee kyllä hankittua itselleen."

Uudemmista polkupyöristä on usein vaikea sanoa etukäteen, mistä merkeistä tai malleista tulee ajattomia ja arvonsa säilyttäviä klassikoita.

"Tietyt merkit, joita ei uusia osattu ennustaa, että niistä tulisi kulttiesine. Yksi hyvä esimerkki on Helkaman Jopo, joka on nyt muodissa. Kymmenen vuotta sitten niitä sai viedä ilmaiseksi pois toisten nurkista. Nyt niiden käypä markkinahinta oli ainakin jossain vaiheessa yli kaksisataa euroa", Råberg mainitsee.

Isolla tavarakorilla varustetut lastipyörätkin ovat säilyttäneet hyvin arvonsa, samoin linkkuun kääntyvät taittopyörät. Sähkömoottorilla varustettuihin sähköpyöriin pätee uuden tekniikan halpenemisen laki. Ne kehittyvät nyt nopeasti eivätkä nykymallit ole välttämättä kovin arvokkaita myöhemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!