Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman tulevaisuutta ei rakenneta 40-tuntisella työviikolla

Raha
 
Tanja Aitamurto
Kirjoittaja asuu Piilaaksossa Kaliforniassa ja on päivästä riippuen tutkija, toimittaja tai turisti.

Moni päivittelee Piilaaksossa Kaliforniassa työviikon pituutta. Tavallinen työviikko on usein 60-tuntinen, ja "rutistusaikaan" deadlinen lähestyessä se venyy helposti kymmenellä tunnilla.

Työviikko alkaa sunnuntaina iltapäivällä, ja sähköpostit risteilevät arkena ja pyhänä aamuvarhaisesta yömyöhään. Muualta muuttavat huokailevat työtahdin kiivautta. Euroopasta tulevat kaipaavat työntekijäliittoja ja viikkotyöaikoja, kunnes lopulta unohtavat, että sellaisia edes on.

Autotehtailija Henry Fordin ja aikalaistensa määrittelemä 40 tunnin työviikko on Piilaakson mittakaavassa naurettavan lyhyt. Ford testasi 40 tunnin työviikkoa tehtaissaan 1900-luvun alussa. Tulosten mukaan 40 tuntia viikossa jaettuna kahdeksan tunnin työpäiviin johti parhaaseen tuottavuuteen.

Jos viikko piteni 20:lla tunnilla, tuottavuus nousi joksikin aikaa, mutta laski muutaman viikon jälkeen. Iskulause "8 tuntia työtä, 8 tuntia vapaa-aikaa ja 8 tuntia lepoa" yleistyi.

Piilaakson kroonisesti ylipitkien työviikkojen pitäisi siis laskea työtehoa.

Mutta Fordin kaava pätee yksitoikkoiseen liukuhihnatyöhön tehtaissa, ei nykyaikaiseen tietotyöhön, joka on usein monipuolisempaa ja vaihtelevampaa kuin liukuhihan äärellä nököttäminen. Työ on itsenäisempää, ja tehtäviä voi rytmittää usein oman halunsa mukaan.

Moni piilaaksolainen puurtaja on yrittäjä, eikä yrittäjä täällä pärjää tunteja laskemalla. Jokainen työtunti vie lähemmäksi unelman toteutumista – oli unelma sitten viikon ladatuin älypuhelinsovellus tai arvokkain yrityksen pörssilistaus.

Sitten kun kasvuyritys on myyty, perustajat voivat hellittää hetkeksi ennen kuin uusi rutistus – uusi yritys – alkaa.

On Piilaaksossa toki helpompiakin vaihtoehtoja.

Monessa hallinnon työpaikassa työntekijät luiskahtavat töistä viimeistään neljältä, eivätkä he palaa lukemaan meilejään illallisen jälkeen tai tee töitä viikonloppuisin. Mutta he eivät rakennakaan maailman tulevaisuutta, eikä venyminen töissä vie heitä lähemmäksi unelmiensa toteutumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!