Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laman kasvatti nousi kartanon­herraksi

Kun on mukana kymmenissä yrityksissä, pitää oppia sietämään epäonnistumisia. Sen sarjayrittäjä Pekka Siivonen-Uotila osaa.

Raha
 
Sarjayrittäjällä on yksi ohje hallitukselle
Sarjayrittäjällä on yksi ohje hallitukselle
Sarjayrittäjä Pekka Siivonen-Uotila kertoo, mitä uuden hallituksen pitäisi uskaltaa tehdä.

Parisataa vuotta sitten tästä asteli Venäjän keisari, mutta nyt oven avaa turkoosinväriseen huppariin, farkkuihin ja tohveleihin pukeutunut mies.

Hän johdattelee vieraat peremmälle Raadelman kartanoon.

Eteistä hallitsee Aleksanteri I:n muotokuva. Venäjän keisari yöpyi kartanossa, kun hän vieraili Suomessa Porvoon valtiopäivien avajaisten myötä vuonna 1809.

Kartanon maiden poikki kulki siihen aikaan Kuninkaatie Viipurista Turkuun. Raadelman kartanon omisti Turun akatemian rehtori ja valtiomies Gabriel Erik von Haartman.

Sen jälkeen Turun seudulla sijaitseva kartano on nähnyt monia vaiheita.

Nyt sitä asuttaa tarinamme päähenkilö Pekka Siivonen-Uotila perheineen.

Hänen värikäs uransa alkoi lamasta ja kalasta.

Parikymmentä vuotta sitten neljä laitilalaista kaverusta sai liikeidean. Pekka Siivonen oli yksi heistä. Hän oli ollut opiskelijavaihdossa Hollannissa ja ihmetellyt, miten huonoa kalaa siellä oli tarjolla.

Kaverit keksivät: viedään kirjolohta Keski-Eurooppaan!

He saivat sovittua tapaamisen ranskalaisen tavaratalon sisäänostajan kanssa. Yksi miehistä omisti Peugeotin, jolla kalanäytteitä lähdettiin kuskaamaan Ranskaan. Kalat oli pakattu kylmälaatikkoon, joka sai virtansa auton tupakansytyttimisestä.

Sitten sattuma astui peliin. Kuski ajoi Saksassa kolarin, ja auto joutui korjaamolle. Kalat mätänivät, ja epäonnistunut myyntimies palasi Finnjetillä Suomeen.

Tapausta puitiin saunassa. Syntyi uusi idea. Yksi nelikosta oli löytänyt remontin yhteydessä vintiltä vanhoja limsapullon etikettejä ja puukoreja, joissa luki Laitilan Uusi Wirvoitusjuomatehdas.

Kalakauppiaat päättivät perustaa limonaatitehtaan. Ensimmäinen erä valmistettiin marjamehusta Soda Stream -koneella.

Siitä syntyi Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, josta kasvoi kovalla työllä ja kekseliäisyydellä vähitellen menestyvä panimo. Muun muassa Kukko-oluista tunnettu firma on tuottanut omistajilleen miljoonien eurojen voittoja.

Panimo teki neljästä lukiokaveruksesta varakkaita miehiä, mutta Pekka Siivonen-Uotila ei jättäytynyt vapaaherraksi. Hän ryhtyi sarjayrittäjäksi.

Siinä puuhassa hän on myös menettänyt miljoonia, niin kuin pian selviää.

Komeat gobeliinit kiertävät tummalla puulla paneloitua ruokasalia.

Sali oli tällainen jo 1860-luvulla, jolloin talossa asui Carl Daniel von Haartman. Hän sai yhteensä 24 lasta kolmen eri vaimon kanssa.

"Siinä vaiheessa taloa vähän laajennettiin", Siivonen-Uotila kertoo ja hymyilee.

Talosta tuli lisäsiipineen aika laaja: kolme porraskäytävää, 24 huonetta ja yli 1 200 neliömetriä tilaa.

Vanhin osa on vuodelta 1792, mutta itse Raadelman tilan historia ulottuu aina keskiaikaan saakka. Katolisen kirkon piispanlinna sijaitsi kartanon naapurissa Kuusiston saaressa. Raadelman maatila tuotti ruokaa linnan tarpeisiin.

Von Haartmanien jälkeen kartanon osti Suomen rikkaimpiin kuulunut von Rettigin tupakkatehtailijasuku, joka piti paikkaa sata vuotta aina 1960-luvulle asti.

Rettigien kaudella Raadelma kukoisti. He rakensivat alueelle oman meijerin, tiilitehtaan ja sähkölaitoksen. Puutarha tuotti valtavasti omenoita, leikkokukkia, vihanneksia ja juureksia. Laivat toivat tupakkalastit suoraan Southamptonista Raadelman laituriin. Paluukyytiin pakattiin omenia ja voita.

Rettigien jälkeen talo oli hotelliravintolana ja sitten yksityisomistuksessa. Vuosikymmenten saatossa kartanoa on kunnostettu niin uusrenessanssityyliin kuin 1930-luvun klassistiseen ulkoasuun. Yläkerrassa on jopa 1980-luvun tyyliä henkivä baari hotellikaudelta.

Kun Siivonen-Uotila osti kartanon vaimonsa kanssa kymmenen vuotta sitten, se oli surkeassa kunnossa. Kosteusvaurioita oli ympäri taloa ja osa parvekkeista oli romahduspisteessä. Pariskuntaa hirvitti. Riittävätkö resurssit?

He päättivät kokeilla. Ensin korjattiin kosteusvauriot ja kunnostettiin talotekniikka. Sen jälkeen kartanoa on remontoitu vähitellen. Töitä riittää vielä vuosiksi.

"Sijoituksena tämä on äärimmäisen huono", Siivonen-Uotila sanoo.

Kartano ei olekaan sijoitus vaan kahden aikuisen, kahden teinin ja kahden koiran koti.

Entäs ne varsinaiset sijoitukset ja yritykset? Niitä Siivonen-Uotilalla on riittänyt.

Vesa-Matti Väärä
Pekka Siivonen-Uotila muutti perheensä kanssa Raadelman kartanoon kymmenen vuotta sitten.
Pekka Siivonen-Uotila muutti perheensä kanssa Raadelman kartanoon kymmenen vuotta sitten.

Yrittäjä Siivonen-Uotilasta, 48, tuli vaivihkaa ja sattumien kautta. Hän valmistui valtiotieteen maisteriksi laman keskellä 1994. Töitä ei ollut pahemmin tarjolla, joten hän ryhtyi kokeilemaan yrittämistä kolmen kaverinsa kanssa.

Näin syntyi Laitilan Wirvoitusjuomatehdas. Alkuvuosina se tuotti lähinnä tappioita, joten perustajat menivät palkkatöihin muualle. Siivonen-Uotila muutti vaimonsa töiden takia Helsinkiin ja sai töitä mainostoimistosta.

Laitila alkoi kasvaa Oiva-siiderin ansiosta ja Rami Aarikan johdolla 1990-luvun lopulla. Menestys oli sattumien ja oivallusten summa. Firma keskittyi tölkkeihin pullojen sijaan ja panosti edistykselliseen tuotantotekniikkaan. Nostalgishenkiset tuotteet vetosivat kuluttajiin. Laitila oli edelläkävijä myös eettisyydessä. Se on käyttänyt tuulivoimaa ja panostanut paikallisiin raaka-aineisiin.

Laitila on tehnyt kovaa tulosta 2000-luvulla. Sen liikevoitto nousi lopulta miljooniin euroihin vuodessa.

Laitilasta tienaamansa rahat Pekka Siivonen-Uotila sijoitti uuteen yritykseen, joka sai nimen Zeeland. Hän halusi rakentaa siitä ison markkinointiviestinnän konsernin.

Siivonen-Uotila kehitti toimintamallin. Hän pyysi yrityksiinsä omistajiksi muitakin osaajia. Näin riski jaettiin, ja firmoihin kertyi sekä henkistä että fyysistä pääomaa.

Kaikki hankkeet eivät menneet ihan putkeen.

Zeeland teki viestintää ja mainontaa, mutta se sijoitti samalla erikoisiin hankkeisiin, kuten Espoon hiihtoputkeen ja vanhoihin firmoihin, kuten Eirikuvaan.

Ne menivät kiville.

Pahin epäonnistuminen tuli palvelubisneksessä, kun Siivonen-Uotila yritti uudistaa Tammimetsä-nimisen firman kanssa kahvilaketju Aschania.

Radikaalit muutosajatukset saivat työntekijät takajaloilleen. Aschanin uudistajat saivat vastaansa myös ammattiliiton. Kaupan päälle tuli 2008 alkanut taantuma.

Siivonen-Uotila menetti hankkeessa lähes 1,5 miljoonaa euroa.

"Iski vauhtisokeus, monta asiaa meni vikaan."

Tammimetsä haettiin velkasaneeraukseen, ja Siivonen-Uotila oli jo vähällä luovuttaa yrittämisen.

Aschanin epäonnistumisen jälkeen hän antoi vuonna 2012 haastattelun yrittäjistä kertovaan Taivas + helvetti -kirjaan. Siitä tuli raju purkaus. Siivonen-Uotila tilitti tuntojaan yrittämisen esteistä, kuten ammattiyhdistysliikkeen toiminnasta. Hän kertoi kirjan mukaan nähneensä "laittomia sairauspoissaoloja, tahallista jarrutusta, epäsuoria uhkauksia ja ihmisiä, jotka inhoavat työtään".

Siivonen-Uotila puhui kriittisesti koko Suomen henkisestä tilasta. Siitä kuinka työmoraali ja laatu ovat vain myyttejä maassa, jossa julkinen sektori paisuu, eikä kukaan halua luopua omista eduistaan.

Onko tämä kaiken vaivan arvoista? hän pohti.

Se pohdinta kesti vain hetken. Sitten piti perustaa taas uusia yrityksiä. Sellainen on sarjayrittäjän mieli.

Nyt keväällä 2015 Siivonen-Uotilan käsitys Suomen tilasta on paljon valoisampi, vaikka muut puhuvat lamaannuksesta.

"En ole enää huolestunut. Tilannekuva on kaikilla poliitikoilla tiedossa, ja nyt alkaa tapahtua."

Siivonen-Uotila ei ole enää katkera kokemuksistaan. Hänestä Suomi on hieno maa, jota hän haluaa olla kehittämässä.

"Olen saanut Suomelta paljon ja tehtäväni on nyt yrittää toimia niin, että muutkin saavat mahdollisuuksia."

Mitä hallituksen sitten pitäisi tehdä? Rohkeita yhteiskunnallisia kokeiluja, sanoo Siivonen-Uotila.

"Yhteiskunnan kannalta olennaista taas on, että tulee uusia työpaikkoja. Ja niitä tulee, jos työllistäminen tehdään houkuttelevaksi ja kannattavaksi. Se on kuin luonnonlaki."

Itse hän keskittyy nyt elintarvikebisnekseen. Siinä voi olla Suomen tulevaisuus.

Siivonen-Uotila luopui Laitilan osakkuudesta muutama vuosi sitten, mutta tilalle on tullut tukku uusia yrityksiä. Niitä on niin monta, että tarkkaa lukua on vaikea sanoa.

"Mutkan kautta yrityksiä on varmaankin 30–40. Kymmenen niistä on sellaisia, että olen aktiivisesti niissä mukana."

Monissa yrityksissä Siivonen-Uotila on mukana Hans Kassa -nimisen sijoitus- ja kehitysyhtiön kautta. Firma ostaa osuuksia pienistä elintarvikefirmoista ja auttaa yrityksiä kasvamaan ja kehittymään.

"Jos tuotetta voi syödä tai juoda, se kiinnostaa meitä."

Hans Kassan kehittämät elintarvikefirmat ovat yleensä pieniä yrityksiä, joilla on laadukas tuote mutta ongelmia kaupallistamisen kanssa. Sellaisia kuten Perniön liha, 1930 perustettu perheyritys, joka tekee luonnonkuoriin valmistettuja erikoismakkaroita.

Toisin kuin pääomasijoittajat, Hans Kassa yleensä jää yrityksiin omistajaksi. Siivonen-Uotila ja muut kehitysyhtiön osakkaat työskentelevät usein myös omistamissaan yrityksissä erityisesti myynnissä ja markkinoinnissa.

Suomen elintarvikebisneksessä on Siivonen-Uotilan mukaan valtavasti kasvun varaa. Se johtuu myös ikävistä asioista, kuten ilmastonmuutoksesta, globaalista väestönkasvusta ja liikakalastuksesta.

"Niin valitettavaa kuin ilmastonmuutos onkin, se tarkoittaa Suomessa satojen kasvua ja uusia kasveja", Siivonen-Uotila sanoo.

Suomessa on harva asutus, puhdas luonto, korkeaa teknologia ja osaamista. Siis valtavasti mahdollisuuksia.

Otetaanpa esimerkiksi vaikka hunaja.

vesa-matti väärä
Irlanninsusikoira Kaneli pitää usein seuraa, kun Pekka Siivonen-Uotila työskentelee kartanon vaaleassa ruokasalissa.
Irlanninsusikoira Kaneli pitää usein seuraa, kun Pekka Siivonen-Uotila työskentelee kartanon vaaleassa ruokasalissa.

Viitisen vuotta sitten Siivonen-Uotila sai yhteydenoton loimaalaisesta Hunajayhtymästä. Ensin hän tutki kumppaneineen Suomen hunajamarkkinoita. Paljonko suomalaiset ostavat hunajaa? Kuka tuottaa ja kuinka paljon? Kävi ilmi, että alalla oli monta pientä amatöörimäistä toimijaa ja valtavasti potentiaalia.

Sitten he tutkivat Hunajayhtymää, josta ei löytynyt mitään eettisesti tai ekologisesti arveluttavaa.

Seuraavaksi porukka uudisti Hunajayhtymän tuotteet pakkauksia myöten. Tarkoitus oli viestittää asiakkaille, että tämä on kuulkaas Suomen parasta hunajaa.

Siitä alkoi Hunajayhtymän kehittäminen. Nyt se myy hunajaa kotimarkkinoiden lisäksi Japaniin. Tarkoitus olisi tehdä kotimaisesta hunajasta merkittävä vientituote.

"Suomalainen hunaja on huippulaatuista ja puhdasta. Hunajasta on maailmalla pulaa."

Suomessa on nyt runsaat 50 000 mehiläispesää, jotka tuottavat yhteensä noin kaksi miljoonaa kiloa hunajaa vuodessa. Tuottaja saa viitisen euroa kilolta. Kymmenen miljoonan euron bisnes voisi kasvaa helposti satoihin miljooniin.

"Hunajaa voitaisiin tuottaa vähintään 20–30 kertaa enemmän kuin nyt", Siivonen-Uotila sanoo.

Kaiken lisäksi hunajantuotanto on luonnon resurssien hyödyntämistä niin, että luonto saa takaisin enemmän kuin antaa. Pölytyshyödyt ja luonnonvaraisten kasvien satotason kasvu on suurta.

Makkaroiden ja hunajan lisäksi Siivonen-Uotila on palannut lopulta myös kalojen pariin.

Limonaatitehtailijoiden ura alkoi epäonnistuneesta kalanvientifirmasta, jonka nimi oli Fisutta Oy.

Nyt yksi Siivonen-Uotila sijoituksista on uusikaupunkilainen Kalaranta-yhtiö. Se on pieni yritys, joka kalastaa ja myy luonnonkalaa, kuten ahventa, haukea, kuhaa, siikaa, lohta ja silakkaa.

Se vie myös pieniä määriä kalaa muun muassa Sveitsiin, Baltian maihin ja Puolaan.

Kala on suhdanneherkkä tuote. Kaikki on kiinni saaliista. Se taas riippuu säiden ja meren lämpötilasta. Kuvioita voi sotkea yhtä hyvin maailmanpolitiikka. Kun Venäjä pani viime vuonna norjalaisen lohen tuontikieltoon, se sotki Suomen kalamarkkinat.

"Kun norjalaista lohta saa silakan hinnalla, kuluttaja ostaa helposti lohta."

Venäjän tuontikiellot ovat haitanneet myös suomalaisen silakan vientiä.

Vastoinkäymisistä huolimatta Siivonen-Uotila ei luovuttanut. Kalaranta tekee jo tulosta, ja kalasta voisi tulla Suomessa paljon nykyistä suurempi bisnes. Maailmalla monet alueet kärsivät ylikalastuksesta, mutta Suomessa on paljon alikalastettuja alueita, erityisesti sisävesillä.

Ja kun kalan pakkaa suojakaasuun, sen voi kuljettaa pitemmänkin matkan päähän.

Vaikka ranskalaiseen tavarataloon.

vesa-matti väärä
Gobeliinein koristeltu tumma ruokasali on peräisin 1860-luvulta.
Gobeliinein koristeltu tumma ruokasali on peräisin 1860-luvulta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!