Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen rakensi maailman kalleimman aurinkotuolin

Jos tahtoo pärjätä luksusmarkkinoilla, pitää olla suurin, kaunein ja kallein. Lisäksi tarvitaan hyvä tarina, ja niitä suomalaisella Henrik Hirvensalolla riittää.

Raha
 
Kultaista vettä, hiuksista puristettuja jalokiviä ja maailman kallein aurinkotuoli – HS tutustui Monacon luksusmessuihin
Kultaista vettä, hiuksista puristettuja jalokiviä ja maailman kallein aurinkotuoli – HS tutustui Monacon luksusmessuihin
HS vieraili huhtikuussa Monacon Top Marques -luksusmessuilla, joissa kaupataan tuotteita maailman rikkaimmille. Tarjolla oli muun muassa luksusvettä, luksussuksia ja ihmisen hiuksista puristettuja timantteja. Messuilta löytyi myös salolainen Henrik Hirvensalo, joka on kehittänyt maailman kalleimman aurinkotuolin. Toimittaja: Jussi Sippola, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen, grafiikka: Uolevi Holmberg ja Boris Stefanov

Idea syntyi rannalla. Salolainen Henrik Hirvensalo loikoili hiekalla vaimonsa vieressä ja silmäili muita auringonottajia.

Ihmisten makoilu näytti vähän väliä keskeytyvän: maapallo pyörähti ja aurinko vaihtoi taivaalla paikkaa, ihmiset nousivat ja siirsivät tuolejaan.

Entäpä jos aurinkotuoli kääntyisi itsestään auringon suuntaan? Jonain päivänä teen sellaisen aurinkotuolin, hän sanoi vaimolleen.

Ja niin hän teki. Siitä tuli kallein aurinkotuoli maailmassa.

Pierre Perusseau MVPhotos
Aurinkotuoli35 000 eHenrik Hirvensalon aurinkotuoli on maailman kallein, mutta se on todennäköisesti myös maailman paras. Tuolin vieminen markkinoille on vaatinut paljon työtä, Hirvensalo kertoo. "2,5 vuotta on menty ilman lomaa. Tai viime kesänä oli yksi kaunis kesäpäivä, torstai tai perjantai, jolloin pidin lomaa."
Aurinkotuoli
35 000 e
Henrik Hirvensalon aurinkotuoli on maailman kallein, mutta se on todennäköisesti myös maailman paras. Tuolin vieminen markkinoille on vaatinut paljon työtä, Hirvensalo kertoo. "2,5 vuotta on menty ilman lomaa. Tai viime kesänä oli yksi kaunis kesäpäivä, torstai tai perjantai, jolloin pidin lomaa."

Mutta ensin Hirvensalon piti tutkia luksusmarkkinoita. Se on maailma, jossa raha ei tunnu merkitsevän juuri mitään. Siinä maailmassa supertähti Kim Kardashian voi ostaa 670 000 eurolla vessanpönttöjä ja arabisheikit jalkapalloseuroja taskurahoilla. Luksusmarkkinoilla ihmisillä on niin paljon rahaa, että sitä upotetaan mihin vain – jopa vessanpönttöihin.

Hirvensalo tutki tuotteita, arvioi hintoja ja pohti mahdollisuuksiaan. Hän tajusi, mikä maailmasta puuttui: Maailman rikkaimmat loikoilivat ihan tavallisilla aurinkotuoleilla, vaikka he voisivat loikoilla maailman parhaalla – ja kalleimmalla.

Hirvensalo perusti ideansa ympärille yrityksen nimeltä Remmus. Siitä on nyt kolme vuotta. Sen jälkeen aurinkotuoli on vienyt Hirvensaloa ympäri maailmaa: Dubain sheikkien neuvottelupöytiin, Monacon miljardöörien puheille ja jopa järjestäytyneen rikollisuuden kabinetteihin.

Lisäksi se on opettanut Hirvensalolle luksuksen nurjan puolen, jossa sinisilmäiset syödään elävältä ja vain ovelat pärjäävät. Ja he, jotka eivät noudata sääntöjä.

Vyötä pitää kiristää, palveluita on leikattava ja uhrauksia on tehtävä. Maailmantalouden ongelmat ovat hallinneet julkista keskustelua viime vuodet, mutta rikkaimmista rikkaimmat ovat käyneet ihan omia keskustelujaan. Rikkaiden markkinapaikoilla eletään nousukautta.

Viime vuonna konsulttiyhtiö Bain & Company arvioi maailman luksusmarkkinoiden arvoksi yli 880 miljardia dollaria (790 miljardia euroa), ja markkina on ollut kasvussa jo vuosia.

Keskiluokkaisetkin ihmiset ostavat luksusta silloin tällöin – arvokkaan laukun, kellon tai auton – mutta miljonääri- ja miljardööriluokassa luksus kasvaa omiin mittoihinsa.

Nämä todella äveriäät eivät löydä luksustuotteitaan perinteisistä kaupoista, vaan heille järjestetään omia tapahtumia, kuten Monacon Top Marques -messut.

Mies tuijottaa silmiin pistävästi, kuin hullun tiedemiehen stereotyyppi.

"Oletteko kiinnostuneita näistä jalokivistä", hän kysyy ja alkaa välittömästi kertoa tarinaa kivistään.

On huhtikuu, ja myyntipuheen aika. Täällä Monacon luksusmessuilla myyjien kannattaa tarttua tilaisuuteen – rikkaus kun ei aina näy päällepäin.

Paljastuu, että jalokivet on puristettu kiiltäviksi, kauniiksi ja koviksi kiviksi ihmisten jäännöksistä.

"Hiuksia, ihoa ja tuhkaa, tietenkin tuhkaa. Asiakas voi valita", mies selittää.

Viereisellä kojulla nainen tarjoaa vettä, joka maksaa 90 euroa litra. Hintaa selittää ehkä se, että vedessä lilluu kultahippuja.

"Näin muinaiset egyptiläiset joivat vetensä", nainen sanoo ja tarjoaa vodkalla terästetyn kulauksen, joka maistuu vodkalta.

Kolmannella kojulla mies esittelee puisia laskettelusuksia, jotka on koristeltu kullalla. Ne maksavat yli 10 000 euroa.

Monacon Grimaldi Forumissa huhtikuussa pyörivät luksusmessut ovat yksi väylä, jolla luksustuotteita myyvät yritykset saavat tuotteensa rikkaiden silmien eteen.

Ja tuolla seisoo salolainen nuori mies, Henrik Hirvensalo, maailman kalleimman aurinkotuolin kanssa.

Tuolihan ei lopulta edes ole kovin kallis. Se maksaa 35 000 euroa, ja sellainen raha "löytyy Bentleyn penkin välistä aina", Hirvensalo sanoo.

Hirvensalo on innoissaan, sillä messut ovat menneet hyvin. Vaikka Hirvensalo perusti yrityksensä kolme vuotta sitten, tuolin markkinointi on vasta alkanut. Tuoli on nyt ensimmäistä kertaa esillä Euroopassa ja on jo herättänyt kiinnostusta.

"Aamulla kävi juttelemassa vanhempi herrasmies, ei mitenkään erikoisen näköinen. Oli kiinnostunut tuolista. Myöhemmin messujärjestäjät tulivat kertomaan, että hän oli paikallinen miljardööri", Hirvensalo kertoo.

"Ja näetkö tuon tyypin tuolla", Hirvensalo kysyy ja osoittaa miestä, joka näyttää niin tavalliselta, että voisi esiintyä printtilehden katugallupissa.

"Hän on Grammy-gaalojen tuottaja. Hänkin kehui tuolia."

Hirvensalo elää luksusmarkkinoilla unelmaansa todeksi. Hän haluaa tehdä tuotteestaan aurinkotuolien Rolexin ja on paiskinut sen eteen kovasti töitä.

Hirvensalon tuolin kohderyhmää ovat etenkin luksushotelliketjut sekä luksusjahtien omistajat ja valmistajat. Hän neuvottelee parhaillaan suuresta tuolitilauksesta erääseen Euroopan maahan nousevan seitsemän tähden hotellin kanssa.

Hirvensalo ei voi sopimussyistä paljastaa maata, mutta hän kertoo, että pelkkä hotellin huonekalubudjetti on 75 miljoonaa euroa.

"Se olisi kova paukku", hän sanoo mahdollisesta kaupasta.

Monta kovaa paukkua onkin jo vireillä: tarjouspyyntöjä on tullut rokkari Lenny Kravitzin Bahamalle suunnittelemasta huvilahotellista ja Versacen palatsista Dubaista. Monista kaupoista Hirvensalo on myös kieltäytynyt.

Hirvensalon tuolin herättämän kiinnostuksen ymmärtää, sillä onhan se jotain muuta, mitä aurinkotuoleilta on tavattu odottaa: tuolin on suunnitellut maailmalla palkintoja saanut Tapio Anttila ja designin lisäksi sen sisältä löytyy modernia teknologiaa. Tuoli kääntyy Hirvensalon alkuperäisen idean mukaisesti aina kohti aurinkoa siten, että tuolilla loikoilija saa loikoilustaan täydellisen nautinnon.

Lisänautintoa tuovat tuolin sisältä löytyvät kaiuttimet, tarjoilijan kutsunappi ja viilentävä vesisuihku, jos loikoilija kuumenee liikaa.

Maailman kallein aurinkotuoli onkin todennäköisesti myös maailman paras aurinkotuoli.

Luksusmarkkinoilla äärimmäisyydet merkitsevät: tuotteen on oltava suurin, kallein ja kaunein, ja sillä on oltava tarina.

Kun nuo asiat ovat kunnossa, tuote huomataan. Niin on käynyt Hirvensalon tuolillekin. Muun muassa CNN, The Telegraph ja Daily Mail ovat esitelleet tuolia artikkeleissaan, mutta mediajulkisuus ei luksusmarkkinoilla merkitse kaikkea. Tärkeämpiä ovat puskaradio ja oikeat suhteet.

Tällä viikolla Hirvensalo on luonut suhteita Cannesin filmijuhlilla. Sieltä hän nyt vastaa puhelimeen.

"Hirveästi ihmisiä, mutta ei täällä kyllä myydä juuri mitään. Täällä rikkaat rentoutuvat ja chillaavat, eivätkä välttämättä osta mitään. Mutta verkostoituminen on täällä se ykkösjuttu. Niin on toki kaikessa bisneksessä, mutta luksusmarkkinoilla vielä enemmän."

Cannesissa Hirvensalo on jo tavannut miehen, joka pyysi häntä esittelemään tuoliaan monacolaisessa hotellissa järjestettävässä arabianhevosjuhlassa. Juhlassa arabianhevoset viihdyttävät vieraita muun muassa juoksemalla hotellin portaita edestakaisin.

"Tapahtuman omistaja on kaivosmiljonääri, ja tapahtumaan osallistuvat muun muassa Saudi-Arabian hallitsijaperheet. Siellä ne hevoset hyppivät altaan ympärillä", Hirvensalo nauraa.

Verkostoitumiseen liittyy myös luksusmarkkinoiden nurja puoli: sinisilmäiset voivat joutua huijatuksi.

"Jos olet sinisilmäinen, sinua vedätetään 6–0. Ihmiset voivat olla todella kieroja, ja monia ajaa täällä ajatus nopeasta rikastumisesta ilman työtä. Pokka täytyy pitää, vaikka olisi mitä ihmisiä edessä."

Pokkaa Hirvensalo on osoittanutkin, mistä kertovat tuolikaupat, joista hän sanoo kieltäytyneensä. Hän olisi voinut myydä jo kymmeniä tuoleja ja saada satojatuhansia euroja, mutta ei ole tehnyt sitä. Syyksi Hirvensalo kertoo sen, että hän haluaa noudattaa lakia.

Tähän liittyy tarina Hirvensalosta ja liikemiehistä, joiden Hirvensalo uskoo kuuluvan Italian mafiaan. Näin Hirvensalo kertoo:

"Se oli kuin Kummisetä-elokuvasta. Sain hyvin erikoisen puhelun, että minun pitäisi lentää Milanoon kahden päivän päästä. Siellä olisi iso venäläinen asiakas. He antaisivat tarkemman paikan, kun olen lentokentällä. Sanoin, että en tule, jos en saa tapaamispaikkaa etukäteen. Sitten ne antoivat sen edellisenä iltana."

"Paikalla milanolaisessa hotellissa oli isomahainen venäläinen multimiljonääri ja joku juoksupoika. Juttelimme niitä näitä, he katsoivat esitettä kunnes yhtäkkiä lähtivät ja sanoivat soittavansa 45 minuutin päästä. Tasan 45 minuutin päästä puhelin soi, ja he antoivat uuden osoitteen: samppanjabaari Milanon keskustassa. Menin sinne ja laskeuduin kapeita kivisiä graniittiportaita alas kellariin ja ajattelin, että nyt Hirvensalon akan poika kuolee."

"Siellä ne istuivat lumivalkoisessa kabinetissa, joka oli ihan kuin leffasta. Sitten neuvoteltiin. He päättivät ostaa 20 tuolia, ja sovimme yksityiskohdista. Sitten he kysyivät, että sopisiko maksu kokonaan etukäteen. No, totta kai sopi. Ei ongelmaa", sanoin.

Mutta siitä ongelmat vasta alkoivat. Ostajat olisivat halunneet maksaa 20 prosenttia käteisenä. Hälytyskellot alkoivat soida. Hirvensalo tajusi joutuvansa mukaan rahanpesuun, ja hän kieltäytyi kaupasta. Samankaltainen tilanne on sattunut hänelle kahdesti muulloinkin.

"Siihen hommaan ei voi lähteä mukaan. Hyvä omatunto on paras tyynynalunen", Hirvensalo sanoo.

Luksusmarkkinoilla liikkuu paljon rahaa, jonka alkuperä ei kestä päivänvaloa. Siihen Hirvensalo ei halua ryhtyä. Ja kyllä tuoli on käymässä kaupaksi laillisillakin markkinoilla.

Hirvensalo on pian viimeistelemässä ensimmäistä kauppaansa.

"Ensimmäistä kertaa tuoli esillä Euroopassa ja saimme heti pään auki. Tämä on hyvä merkki."

Ostajana on vanhempi rouva, joka asuu huvilalla Korsikan saarella. Hirvensalo tapasi rouvan Monacossa, jossa rouva katsoi Hirvensaloa silmiin ja kysyi, saako hän tuolin huvilan altaalle 1. heinäkuuta. Hirvensalo lupasi hoitaa asian, minkä jälkeen rouva nappasi Rotchildin pankin sekin taskustaan ja kirjoitti siihen tarvittavan summan.

"Raha ei ole minkäännäköinen ongelma näillä ihmisille."

Hirvensalo sanoo, ettei raha ole hänelle tärkein kannustin. Tärkeintä on luoda jotain omaa ja menestyvä yritys aurinkotuolin ympärille.

"Se on unelma. Rikastumisen ja äkkirikastumisen unelmaa minulla ei ole."

Raha ei merkitse kaikkea. Mutta jos rahaa on tarpeeksi, se ei ehkä merkitse mitään.

Mevisto
Personoitujalokivi42 000 eHaluatko jotain todella persoonallista? Itävaltalainen Mevisto tarjoaa jalokiviä, joiden sisään asiakas voi puristaa vaikkapa rakkaansa hiuksia tai menehtyneen omaisen tuhkat.
Personoitu
jalokivi
42 000 e
Haluatko jotain todella persoonallista? Itävaltalainen Mevisto tarjoaa jalokiviä, joiden sisään asiakas voi puristaa vaikkapa rakkaansa hiuksia tai menehtyneen omaisen tuhkat.

simo holopainen
Luksusvesi90 e/litraTämä tsekkiläisen Ehden-yrityksen valmistama lähdevesi on peräisin 15 000 vuotta sitten sulaneesta jäätiköstä. Mutta ei siinä vielä kaikki: veteen on ripoteltu myös kultahippuja.
Luksusvesi
90 e/litra
Tämä tsekkiläisen Ehden-yrityksen valmistama lähdevesi on peräisin 15 000 vuotta sitten sulaneesta jäätiköstä. Mutta ei siinä vielä kaikki: veteen on ripoteltu myös kultahippuja.

anouk
Luksussukset10 000 eHiihdosta tulee mieleen poskella roikkuva räkä ja doping, mutta näillä suksilla ne on helppo unohtaa. Sveitsiläisyritys Anouk lupaa päällystää sukset kullalla, platinalla, hopealla – tai ihan millä vain asiakas haluaa.
Luksussukset
10 000 e
Hiihdosta tulee mieleen poskella roikkuva räkä ja doping, mutta näillä suksilla ne on helppo unohtaa. Sveitsiläisyritys Anouk lupaa päällystää sukset kullalla, platinalla, hopealla – tai ihan millä vain asiakas haluaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!