Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Bopot" eivät innostu omistamisesta

Raha
 
Helsingin Sanomat

Mitä ihmettä tästä Facebookista oikein pitäisi ajatella, Juho Makkonen mietti vuonna 2008.

Yhteisöpalvelu oli juuri paisunut isoksi. Makkonen oli mukana Teknillisen korkeakoulun, nykyisen Aalto-yliopiston, tutkimusprojektissa, jossa pohdittiin, miten uutta sosiaalista mediaa voisi hyödyntää.

Syntyi Kassi-niminen verkkopalvelu, jonka avulla Espoon Teekkarikylän asukkaat pystyivät tekemään toisilleen palveluksia, vaihtamaan tavaraa ja järjestämään kimppakyytejä.

Nyt Kassista on kasvanut kansainvälinen Sharetribe-alusta, jonka avulla kuka tahansa voi luoda nettiin oman markkinapaikan. Makkonen on start up -yrityksen toimitusjohtaja.

"En usko, että omistaminen olisi out", hän sanoo.

"Uskon kuitenkin, että on paljon ihmisiä, joita omistaminen ei suuresti kiinnosta. Heille riittää pääsy tavaroihin."

Mutta ihan ketä tahansa he eivät ole. Moderneja jakamispalveluita käyttävät pääasiassa 18–40-vuotiaat kaupunkilaiset, niin sanotut bopot, boheemit porvarit.

"Porukassa on paljon hipsterhenkisiä, sellaisia, jotka käyvät Flow-festareilla. Yhteiskunnallisesti tiedostavat innostuvat tästä ensimmäisenä. He arvostavat enemmän elämyksiä kuin tavaroita."

Levyjä ei tarvitse enää omistaa, kun on Spotifyn kautta pääsy kaikkeen maailman musiikkiin. Tietosanakirjojen sijaan on Wikipedia.

Teknologiset jakamispalvelut ovat kaikkein suosituimpia Euroopan suurissa kaupungeissa, kuten Amsterdamissa ja Berliinissä. Oikeanlaisten ihmisten lisäksi kaupungeissa on toinen etu: riittävästi ihmisiä pienellä alueella.

Makkonen puhuu kriittisestä massasta. Esimerkiksi Amsterdamissa toimiva Peerby-palvelu takaa, että saat sen kautta lainaamasi tavaran puolessa tunnissa. Harvaan asutulla alueella se ei onnistuisi.

Vaikka ilmiö on vielä marginaalinen, on viitteitä siitä, että jakamistaloudesta on tulossa valtavirtaa. Siihen vaikuttaa aiemmin kuvailtujen trendien lisäksi myös yhteisöllisyyden nousu. Airbnb:n suosioon liittyy oleellisesti mahdollisuus päästä näkemään paikallista elämää hotelliaulojen sijaan.

Keskiluokkakin on uskaltanut lähteä mukaan, koska takana on luotettavan yrityksen tuoma turva. Esimerkiksi Airbnb tarjoaa rahojen turvallisen siirron ja vakuutukset.

"Kun jakaminen tehdään helpommaksi kuin omistaminen, se kasvaa tosi isoksi", Makkonen sanoo.

Hän uskoo, että lainaamisen ja jakamisen ympärille syntyvä kulttuuri tuo yhteisöllisyyden takaisin kaupunkeihin. Jotta se ei jäisi näppärien palveluiden tehtailuksi, firmojen pitäisi omaksua entistä yhteiskunnallisempi tehtävä.

"Ajattelen, että toimintaa voisi muuttaa siihen suuntaan, että ihmiset eivät enää jäisi yksin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!