Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei esineitä vaan elämyksiä

Viisi syytä sijoittaa elämyksiin

Raha
 
colourbox
Tie vie kohti Uuden-Seelannin korkeinta vuorta Mount Cookia.
Tie vie kohti Uuden-Seelannin korkeinta vuorta Mount Cookia. Kuva: colourbox

Rahalla voi ostaa ainakin väliaikaista onnea, mutta kannattaako tulonsa käyttää mieluummin tavaraan vai elämyksiin? Yhdysvaltalainen onnellisuustutkija Thomas Gilovich on tutkimuksissaan todennut, että kokemukset, vaikka rahalla ostetut, tekevät ihmiset onnellisemmiksi kuin materia viidestä syystä.

1 Tavaraan tottuu
Vaikka materia on pysyvää, se jää nopeasti taustalle ja siitä tulee osa normaalia. Samaa mieltä on onnellisuuteen perehtynyt filosofi Frank Martela. "Tavaroihin tottuu nopeasti, kun taas esimerkiksi lomamatkasta iloitaan etukäteen ja se säilyy muistoissa pitkään. Sen kautta elämykset tuottavat onnellisuutta pidempään."

2 Elämyksistä tulee osa identiteettiä
Ihminen on kokemuksiensa summa, ja niinpä mahdollisimman erilaisten kokemusten kerääminen tekee meistä avarakatseisia ja ymmärtäväisempiä. Myös negatiiviset kokemukset kääntyvät usein voimavaroiksi, kun tunteistaan pääsee puhumaan ja niistä pääsee yli. Gilovich korostaa tutkimustuloksissaan, että tavaraan voi kyllä kiintyä, mutta se pysyy meistä aina erillisenä. Elämykset ja muistot taas kulkevat mukanamme ja ovat osa meitä.

3 Elämyksiin liittyy vähemmän kateutta
Jenkkitutkijan mukaan omistettavia tavaroita ja niiden ominaisuuksia on helpompi vertailla kuin koettuja elämyksiä. "Jos kaksi ihmistä on vaikka käynyt samassa kohteessa lomamatkalla, kokemukset yhdistävät enemmän kuin tuottavat kateutta. Jos taas heillä on samantyyliset urheiluautot, on helpompi huomata eroja esimerkiksi vuosimallien välillä", Martela tiivistää.

4 Elämykset yhdistävät

Gilovichin mukaan ihmiset, jotka ovat kokeneet samoja asioita, samaistuvat toisiinsa ja kokevat yhteenkuuluvuuden tunnetta. Elämyksien jakaminen saman kokeneelle ihmiselle tuottaa riemua, kun muistoja pääsee kertaamaan toisen kanssa. Samanlaisten älypuhelinten omistajien välille samanlaista sidettä ei pääse syntymään.

5 Yhdessä kokeminen
Jaettu ilo on paras ilo, varsinkin elämysten kohdalla. Jaettu shoppailu ei yhdysvaltalaistutkimusten mukaan tuota samanlaista mielihyvää kuin yhteinen seikkailu. Myös Martela suosittelee ostamaan elämyksiä itselle ja kaverille. "Parhaiten rahalla saa onnea, kun sitä käyttää myös muihin, ei pelkästään itseensä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!