Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Senioritalossa jaetaan kahvit ja lenkit

Raha
 
Helsingin Sanomat
petteri kivimäki
Eeva-Liisa Liimatainen ja Olavi Niemi asuvat Jyväskylässä talossa, jonne pääsevät vain yli 55-vuotiaat. Oleskelutilat ovat yhteiset.
Eeva-Liisa Liimatainen ja Olavi Niemi asuvat Jyväskylässä talossa, jonne pääsevät vain yli 55-vuotiaat. Oleskelutilat ovat yhteiset. Kuva: petteri kivimäki

Joka iltapäivä kello 13 keitetään kahvit. Ensimmäisenä huoneeseen tuleva lataa pannun täyteen, ja jokainen juoja pudottaa pöydällä seisovaan säästöpossuun 50 senttiä. Pian kahvihuone täyttyy tassien kilinästä ja puheensorinasta.

Kaikki viisikerroksisen kerrostalon 54 asukasta ovat tervetulleita.

75-vuotias Eeva-Liisa Liimatainen ei ole viime aikoina ehtinyt kahvitella, sillä hän on viihtynyt "jumppatouhuissa" talon ulkopuolella.

"Lenkkipäivät ovat ihania, varsinkin silloin, kun lähdetään sauvakävelemään."

Jyväskylän Huhtasuossa sijaitseva asumisoikeusyhdistys Jason kerrostalo on yhteisöllisen asumisen pilottikohde. Ilona-talossa kaikki on suunniteltu ikäihmisten tarpeita ja yhteisöllisyyttä korostaen.

Jos asukkaat haluavat pelata bingoa, taloon hankitaan tarvittavat laitteet. Jos asukkaat haluavat tanssia, järjestetään hipat.

Samankaltaisia hankkeita on muuallakin Suomessa – muun muassa Helsingissä Arabianrannassa on vanhusten yhdessä rakentama Loppukiri ja Tampereella senioritalo Vaskikodit.

Jyväskylässä 40–62,5 neliön kokoisissa asunnoissa asuu vain ikääntyviä. Hakijoilta edellytettiin kolmea asiaa: vähintään 56 vuoden ikää, kykyä itsenäiseen asumiseen ja valmiutta yhteisöllisyyteen.

Sisustussuunnittelija Marika Kurki kävi sisustamassa asukkaiden suunnittelemat yhteiset tilat viime marraskuussa. Elokuussa 2015 valmistuu toinen samankaltainen talo. Suunnitteilla on kokonainen seniorikortteli; lähistöllä on riittävät palvelut; Kangasvuoren sairaala, kirjasto ja kirkko.

Taloon on muuttanut vanhuksia ympäri Suomea – iso osa maaseudulta. Liimatainen muutti taloon ensimmäisten joukossa. Hän asui aiemmin omassa 44 neliön kerrostaloasunnossa Saarijärvellä.

"Ei siellä ole yhteisöllisyyttä. Sanoin tyttärelleni, että jään ihan yksinäiseksi, kun ikäännyn."

Hän oli jo muuttamassa kaksi vuotta sitten palvelutaloon Jyväskylään, lähelle lapsiaan, kun tytär soitti kertoakseen suunnitteilla olevasta ikääntyville tarkoitetusta yhteisöllisestä talosta. Liimatainen haki ja pääsi. Sattumalta seinänaapuriksi tuli oma sisko miehensä kanssa.

"Me kaikki ymmärrämme toisiamme. Kaikilla on ollut kova elämä."

Liimatainen syntyi Saarijärveläiseen pienmaalaistaloon ja joutui sotavuosina Ruotsiin sotalapseksi.

Hän oli perheen 11:stä lapsesta toiseksi nuorin. He hoitivat yhdessä kanoja ja kasvimaata. Kaikki tehtiin yhdessä niin kuin maaseudulla oli tapana. Yhteisomistaminen on tuttua: isot, maanviljelyssä harvoin käytettävät koneet, kuten leikkuupuimurit, ovat olleet monen viljelijän käytössä.

"Ennen autettiin naapurissa toinen toista. Käytiin peltotöissä. Sellainen on tainnut poistua nykyään."

Hän asui miehensä kuoltua 1989 yksin kerrostalossa, jossa kukin piti huolta omista asioistaan. Nyt yhteisöllisessä talossa naapuriapu tuntuu taas luontevalta.

"Minulle on tullut uudenlaista vireyttä. Haluan osallistua asioihin."

Liimatainen ihmettelee, miten luontevalta kimppa-asuminen on tuntunut. Yhteisöllisyyden lisäksi häntä motivoi taloudellinen hyöty, joka asumisoikeusasunnosta tulee.

"Vaikka eläkkeeni on pieni, ei enää tarvitse joka euroa laskea, kun ostaa jotain isompaa. Juuri meni tietokone rikki, mutta ostin heti uuden."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!